BANCI | Stirea Zilei

Au aparut primele semne ale revigorarii creditarii firmelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-06-06 20:14

Numarul firmelor care au obtinut credite de la banci in acest an este de 10 ori mai mare decat anul trecut, arata statisticile BNR, confirmate si de sondajul printre banci, care arata o crestere semnificativa a cererii de finantari din partea intreprinderilor. Sa fie acesta un semn pentru revigorarea creditarii firmelor, in detrimentul imprumuturilor pentru consum acordate populatiei, o tendinta asteptata de ceva timp de economisti?

In primele patru luni din acest an, numarul firmelor care au obtinut finantari de la banci a avansat cu 2%, echivalentul a 2.042 de intreprinderi, la un total de 101.673, in timp ce numarul persoanelor fizice cu credite la banci a crescut cu 2,7%, echivalentul a 29.716 persoane, la un total de 1.109.691 debitori, conform statisticilor din Centrala Riscului de Credit de la BNR.

Daca analizam evolutia numarului de debitori pe parcursul ultimului an, in perioada aprilie 2017 - aprilie 2018, constatam ca numarul persoanelor fizice care s-au imprumutat a crescut intr-un ritm de 10,2%, echivalentul a 103.233 de persoane, de cinci ori mai mare decat cel al firmelor, a caror numar a avut o ascensiune de doar 2,2%, echivalentul a 2.245 de societati.

Numai ca, din cele 2.245 de firme noi care s-au imprumutat la banci in ultimul an (aprilie 2017 – aprilie 2018), anul trecut, pe parcursul a opt luni, numarul acestora a crescut cu doar 203, pe cand in primele patru luni din acest an au fost in plus cu 2.042 de firme, asadar un ritm de zece ori mai mare.

In primele patru luni ale anului trecut, numarul firmelor care s-au imprumutat la banci a crescut cu 1.190, deci aproape la jumatate fata de cresterea din aceeasi perioada a acestui an.

Volumul creditelor pentru firme ramane insa redus

Daca ne uitam la valoarea creditelor obtinute de firme, aceasta a crescut in primele patru luni din acest an cu 2,7%, echivalentul a 2,8 miliarde lei, mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand avansul a fost de 2,9%, echivalentul a 2,9 miliarde lei.

Comparativ, valoarea creditelor obtinute de persoanele fizice de la banci a fost de patru ori mai mare, respectiv 11,3 miliarde lei, ritmul de crestere fiind de 9,9%.

Si valoarea creditelor noi obtinute de firme in primele patru luni ale anului, de 7,5 miliarde lei, este mai mica decat cea din aceeasi perioada a anului precedent, cand s-a ridicat la 8,5 miliarde lei.

Cererea de credite a firmelor a crescut semnificativ, arata sondajul BNR

Sondajul BNR realizat printre banci arata ca “cererea provenită din partea companiilor nefinanciare a avansat semnificativ în T1/2018, fata de trimestrul anterior, în special datorită evoluțiilor pe segmentul firmelor de talie mică și mijlocie.”

BNR considera ca in aceste conditii “ofertele băncilor ar putea fi orientate într-o mai mare măsură pentru finanțarea sectorului companiilor, îmbunătățind astfel accesul acestora la creditare.”

Băncile se așteaptă ca cererea de credite provenită din partea firmelor să continue să crească și în trimestrul următor (T2 2018), însă la un nivel moderat, se mai precizeaza in sondajul BNR.

“Cererea de credite a avansat semnificativ la nivel agregat în T1/2018 față de trimestrul precedent. După dimensiune, companiile de talie mică și mijlocie au generat tendința de creștere semnificativă a cererii, indiferent de maturitatea creditului, în timp ce companiile mari au contribuit într-un mod mai redus la acest avans. În acest context, ofertele băncilor ar putea fi orientate într-o mai mare măsură pentru finanțarea sectorului companiilor, îmbunătățind astfel accesul acestora la creditare. Așteptările pentru T2/2018 se conturează în continuare în sensul creșterii cererii de împrumuturi din partea firmelor, indiferent de dimensiune sau maturitate, însă la un nivel moderat. Ponderea creditelor solicitate de companii dar respinse de către bănci nu a variat față de trimestrul anterior”, se mentioneaza in sondajul BNR.

Standardele de creditare a firmelor, mai arata sondajul, nu au variat în primul trimestru al anului în curs față de trimestrul anterior, iar așteptările pentru perioada următoare sunt de menținere neschimbată a standardelor de creditare, atât la nivel agregat, cât și pe maturități.

Termenii creditării s-au menținut la un nivel relativ constant, mai puțin în cazul spread-ului ratei medii de dobândă a creditului față de ROBOR 1M, care a crescut, indicând o înăsprire moderată a acestuia.

Riscurile asociate companiilor s-au menținut relativ constante în T1/2018 comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, pentru toate categoriile de companii în funcție de dimensiunea acestora. În ceea ce privește distribuția sectorială, riscul de credit asociat companiilor care activează în domeniul turismului a crescut marginal, se mai arata in sondajul BNR.

Noi oferte de creditare pentru firme

ING Bank a anuntat astazi lansarea unei linii de credit pentru firmele mici, cu cifra de afaceri între 100.000 lei și 9.000.000 lei, disponibila instant, pentru obtinerea caruia sunt necesare doar garantiile personale ale actionarilor companiei, fara garantii imobiliare.

Banca mentioneaza ca garanțiile sunt ipotecă mobiliară asupra conturilor de la ING, plus garanția personală (fideiusiune) a tuturor acționarilor cu cel puțin 25% din acțiuni.

ING mentioneaza ca produsul este disponibil instant datorită verificărilor automatizate cu bazele de date ale ANAF, Centralei Riscului de Credit, Centralei Incidentelor de Plăți (pentru companii) și Biroului de Credite (pentru asociați, administratori și Persoana Autorizată Unica), dar și alte verificări realizate instant în orice Office ING. ING a avut și continuă să aibă o politică de creditare sănătoasă și responsabilă față de clienții ei, ceea ce a dus la o rată a creditelor neperformante mult sub media pieței raportată la finalul anului 2017.

Clienții care accesează noul produs ING beneficiază de aceleași condiții ca în cazul creditelor solicitate până acum: costuri similare, valoare maximă împrumutată (între 35.000 lei si 350.000 lei), fără documente suplimentare, potrivit unui comunicat al bancii.

Costurile unui astfel de imprumut sunt urmatoarele, conform informatiilor de pe site-ul ING:

- Dobanda: ROBOR 1M + 6,5%
- Comision de acordare sau revizuire: 1% din suma creditata
- Comision de neutilizare: 0% / an
- Comision de administrare la valoarea utilizata: 3% / an

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR trage semnalul de alarma: e nevoie de o ajustare controlata a deficitului de cont curent

Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca “este necesar un mix echilibrat de politici pentru ajustarea controlata a deficitului de cont curent”, care a depasit nivelul reper de 4% din Produsul Intern Brut (PIB) stabilit de Comisia Europeana ca indicator de performanta pentru detalii

Bancile au inceput sa creasca dobanzile la depozite, dar numai daca se fac economii noi, nu si la reinnoirea celor vechi

Doua banci mari, Raiffeisen si ING Bank, au lansat promotii cu dobanzi mai mari la depozite, dar numai pentru economiile noi, nu si pentru sumele economisite pana acum, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca va mentine un deficit de lichiditate pe piata bancara, cu scopul de a detalii

Cresterea economica mare nu este un motiv de mandrie, pentru ca produce dezechilibre, avertizeaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut in primul trimestru din 2019 cu 5%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS), o surpriza pentru economisti si analisti, care se asteptau la un avans economic cu aproape un punct mai redus, de abia 4,1%. Cifra a fost exploatata detalii

BNR pare sa fi scapat de sub control inflatia: noua prognoza este 4,2% pentru 2019, cu mult peste tinta maxima de 3,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a modificat substantial prognoza de inflatie pentru acest an, la 4,2%, peste asteptarile analistilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decat precedenta estimare, din februarie, ceea ce inseamna ca ar putea rata in acest an tinta de inflatie, de 2,5% plus o detalii

Ultimele Comentarii