BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu s-a prezentat la raport in biroul lui Liviu Dragnea, dupa derapajul politic; pretul platit: un pact ipocrit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-05-03 18:37

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit astazi cu Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, in biroul acestuia din Parlament, dupa ce seful partidului de guvernamant, PSD, pe fondul cresterii inflatiei si dobanzilor, a lansat recent o serie de critici la adresa Bancii Nationale, care in loc sa aplaneze situatia tensionata, a pus paie pe foc, acceptand sa se intalneasca cu parlamentarii din opozitie ai PNL si cu presedintele Klaus Iohannis, acesta profitand de situatie pentru a cere demisia premierului Dancila.

BNR a intrat astfel intr-o capcana a jocurilor politice dintre putere si opozitie, un derapaj politic care risca sa-i afecteze statutul de independenta. (vezi aici detalii)

BNR se bucura de statutul de independenta, conform legii de functionare, care-i permite sa nu tina seama de sugestiile politicienilor in activitatea sa, insa conducerea Bancii Nationale este numita de Parlament, iar mandatul actualei conduceri expira anul viitor.

La intalnirea de la Parlament mai participa premierul Viorica Dancila, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, Darius Valcov si Cristian Socol, consilierii economiei ai lui Liviu Dragnea, precum si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Isarescu a facut un pact politic ipocrit cu Dragnea 

Dupa intalnire, doar Liviu Dragnea a fost cel care a dat declaratii si a publicat un comunicat de presa, din care rezulta ca s-a impacat cu Isarescu, probabil pentru a le demonstra celor din PNL si presedintelui Iohannis ca nu exista niciun conflict intre el si BNR si ca de fapt el e prietenul si, mai ales, stapanul BNR, nu ei.

Pretul acestei victorii? Tacerea lui Isarescu si o declaratie si un comunicat ipocrite.

"Ce e important este ca Guvernul si BNR au convenit ca principalele cauze pentru cresterea inflatiei sunt factori externi, din afara Guvernului sau BNR precum pretul gazelor, energei si petrolului, care au o contributie masiva la cresterea inflatiei si care nu sunt gestionati nici de Guvern nici de BNR", a declarat Dragnea.

In comunicatul de presa publicat de Liviu Dragnea, se spune, de asemenea: "S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR."

Aceste afirmatii contrazic graficele publicate de BNR cu cateva zile in urma, din care rezulta ca avansul inflatiei la aproape 5% in martie a fost cauzata in cea mai mare parte tocmai de majorarea, de catre Guvern, a accizelor la combustibili si a pretului la enegia electrica. (vezi aici detalii)

Liviu Dragnea l-a folosit pe Mugur Isarescu si pentru a-i valida politica economica dusa de Guvern. "Am ajuns la concluzia ca nu exista niciun indiciu ca Romania ar fi in criza sau in prag de criza sau ca exista argumente pentru a se vorbi despre instabilitate", a mai declarat Liviu Dragnea.

Iar in comunicatul sau de presa se arata: "În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană."

La randul sau, Mugur Isarescu si-a asigurat sprijinul liderului PSD, in schimbul pactului ipocrit la care a ajuns cu acesta.

Liviu Dragnea: "De la începutul întâlnirii, eu am adus în discuţie că nu este cazul, nu este necesară o mediere pentru că nu există un conflict între BNR şi Guvern. De asemenea, i-am spus domnului guvernator că, contrar celor ce sunt spuse în spaţiul public de unii cu funcţii foarte înalte şi mai puţin înalte, nu există nicio intenţie a PSD să preia controlul, nu există nicio intenţie a PSD să preia controlul Băncii Naţionale, ba dimpotrivă. Domnul guvernator are, aşa cum a avut întotdeauna din partea mea, sprijin total. Banca Naţională este o instituţie sănătoasă, o instituţie importantă, un pilon fundamental al stabilităţii macroeconomice şi monetare şi conducerea Băncii Naţionale este o conducere cu experienţă şi cu foarte multă expertiză".

Sprijin total, dar cu conditia ca cei din BNR sa nu mai miste in front, adica sa nu cumva sa mai critice Guvernul sau sa se intalneasca cu opozitia.

Întrebat dacă îşi menţine declaraţia conform căreia BNR îşi coordonează unele acţiuni cu liderii opoziţiei şi preşedintele, aducând deservicii României, Dragnea a spus, citat de Agerpres: "Mi-o menţin. Mi-am menţinut-o şi în faţa domnului guvernator. Este vorba de unii funcţionari de acolo. Niciodată n-am spus că sunt declaraţii ale domnului Mugur Isărescu şi cred că este bine ca şi din partea Guvernului şi din partea celor care lucrează în BNR să fie mai puţine declaraţii care exced cadrului constituţional şi instituţional în care trebuie să acţioneze fiecare".

Guvernul PSD si BNR au ajuns acum atat de buni prieteni incat, spune Dragnea, nu vor mai face nimic fara sa se consulte:

"Guvernul şi-a arătat disponibilitatea ca, înainte de orice măsuri pe care urmează să le ia conform programului de guvernare, să aibă o întâlnire cu BNR şi să analizeze împreună dacă e nevoie de alte măsuri care să completeze efectele posibile ale acţiunilor respective sau nu. De asemenea, să fie o informare mult mai plină de substanţă între cele două instituţii. BNR şi-a arătat deschiderea totală pentru o colaborare cu Guvernul, pentru că obiectivul şi obiectivele sunt comune - stabilitate macroeconomică durabilă a României şi continuarea procesului de dezvoltare şi continuarea măsurilor care au dus la creşterea veniturilor populaţiei şi măsurilor fiscale care ajută mediul de afaceri".

Comunicatul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea

Joi, 3 mai 2018, ca urmare a schimbului de scrisori dintre președintele Camerei Deputaților și guvernatorul Băncii Naționale a României, precum și în continuarea întâlnirilor Guvernului cu Banca Națională a României, a avut loc întrevederea dintre domnul Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, doamna Viorica Dăncilă, prim-ministru, domnul Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice și conducerea Băncii Naționale a României, reprezentată prin domnul Mugur Isărescu, guvernator și domnul Florin Georgescu, prim-viceguvernator.

În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019.

S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR.

Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare.

Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.

În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană.

Taguri: Mugur Isarescu  TBI Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii