BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania este singura banca din Romania care nu respecta legea contului de baza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-24 22:25

Banca Transilvania este singura banca din Romania care nu respecta legea contului de baza, desi au trecut deja trei luni de la intrarea in vigoare a acesteia, in 27 ianuarie 2018.

Legea nr. 258 din 2017 privind contul de baza (Legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază) este o transpunere in legislatia nationala a Directivei 2014/92/UE.

Legea are ca scop cresterea intermederii financiare (Romania fiind pe ultimul loc in Europa in aceasta privinta), astfel ca impune bancilor sa permita persoanelor care nu mai detin un cont bancar sa-si deschida un cont cu comisioane mult mai putine si mai mici decat pentru un cont standard.

Concret, un cont de baza nu va avea comisioane pentru deschiderea si inchiderea acestuia si nici pentru retragerile de bani de la ghisee si bancomatele din tara si statele Uniunii Europene.

Cei cu venituri mici, denumiti “consumatori vulnerabili”, cu salarii de maxim 60% din venitul mediu brut, adica sub 2.000 de lei brut (1.500 lei net) in prezent, vor beneficia de facilitati suplimentare: vor avea 0 comisioane si pentru administrarea unui cont de baza, nu doar pentru deschidere si inchidere, si vor putea face lunar cate 10 plati sau transferuri de bani la ghisee sau online, pe teritoriul UE, adica atat in tara (in lei) cat si in alte tari europene (in euro). In schimb, ei nu vor beneficia de retrageri gratuite de pe carduri la bancomatele din strainatate, ci doar la cele din Romania.

Bancile romanesti nu s-au aratat foarte grabite sa respecte lege, pentru ca probabil ca nu le convine sa incaseze mai putine comisioane, desi ar putea castiga mai multi clienti: doar cinci banci, din cele 21 care ofera servicii pentru persoane fizice, au oferit posibilitatea de a deschide un cont de baza, in a doua zi de la intrarea in vigoare a legii. (vezi aici detalii)

Ulterior toate bancile s-au conformat legii, cu destul de multe poticniri si chiar ilegalitati (vezi aici cazul Raiffeisen), cu o singura exceptie: Banca Transilvania (BT), cu toate ca este a doua mare banca romaneasca.

Unde a ascuns BT contul de baza

Am tot cautat pe site-ul BT, dupa intrarea in vigoare a legii, oferta sa pentru un cont de baza, dar fara rezultate. In final, i-am intrebat pe responsabilii cu comunicarea ai BT, in 19 februarie, de ce banca nu are o oferta de cont de baza.

Raspunsul a venit doua luni mai tarziu (!) in 18 aprilie: “Informatiile sunt publice pe pagina bancii, aici. In ceea ce priveste noua terminologie, am implementat-o conform prevederilor legale.”

Pagina respectiva in care BT spune ca sunt disponibile informatiile privind contul de baza, greu de gasit pe site-ul bancii de un client interesat de un cont, este intitulata “CRS/ OUG113/2009 & OUG50/2010”, asadar nici macar nu face referire la legea contului de baza.

Pagina ofera informatii, in ordine, despre CRS (Standardul Comun de Raportare), OUG 113/2009, OUG 50/2010 si, in final, despre Legea 258/2017 privind contul de baza.

Datele despre Legea 258/2017 privind contul de baza cuprind informatii utile despre respectivul cont, precum si documente cu comisioanele conturilor si cereri pentru schimbarea contului.

Problema este ca pagina cu aceste informatii este greu de gasit chiar si de catre jurnalistii in cautarea de informatii despre banca, darmite de catre potentialii clienti ai bancii.

Contul de baza nu se afla nici in sectiunea de produse si servicii de pe site-ul BT, nici in brosura de comisioane

Informatiile despre contul de baza nu se regasesc acolo unde ar fi normal sa fie, adica in sectiunile bancii dedicate conturilor si cardurilor, ca la restul bancilor (vezi in fotografie exemplul BCR), nici in brosura de comisioane, care nu a mai fost actualizata din august 2017.

La toate celelalte banci, contul de baza si comisioanele aferente se regasesc in brosura cu toate comisioanele pentru serviciile bancare.

In brosura cu comisioanele BT, contul standard al bancii este denumit chiar “cont de baza”, ceea ce poate produce confuzie printre clienti cu privire la tipul produsului la care se face referire.

“De ce nu se regasesc aceste informatii in lista standard de comisioane a bancii si in pagina de pe site cu contul standard? La acest link nu le-am gasit nici macar noi, darmite clientii”, i-am intrebat pe cei de la BT. Probabil ca raspunsul va veni peste doua luni si numai daca le vom da un forward, ca data trecuta, sa le amintim.

Cei care vor sa-si deschida cont online nu pot alege un cont de baza

BT nu ofera potentialilor clienti care vor sa-si deschida online un cont posibilitatea de a beneficia de prevederile legii contului de baza.

Astfel, sectiunea de pe site-ul BT (bt-sign-up) de unde poti sa-si deschizi un cont cu card atasat nu contine informatii despre contul de baza nici in prezentarea generala a ofertei, nici in documentul privind conditiile generale de afaceri, nici in lista cu taxele si comisioanele aferente cardului.

Cu alte cuvinte, BT nu ofera potentialilor clienti posibilitatea de a-si deschide un cont de baza, ceea ce inseamna ca banca incalca Legea 258/2017.

Taguri: BT  Banca Transilvania  cont bancar  

Comentarii

Oprina
BT a inchis ilegal si unilateral contul unui ONG
Buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati intrucat sunt intr-un mare impas si nu stiu cum sa procedez. Sunt membru fondator al Asociației Fun Child, asociatie care desfasoara activități de ajutorare a copiilor proveniți din familii cu situație precară, a celor din familii monoparentale, contribuind cu ajutorarea acestora cu rechizite, bani, alte obiecte materiale. Prin activitățile noastre mulți copii au reușit să își continue școala, deși erau în prag de abandon școlar. Sursele de venit au fost din cei 3,5% impozit pe venit, din sponsorizări, dar majoritatea de la propria familie; Asociația are cont deschis la BT încă din anul 2010; In data de 28.04.2023, am fost la sucursala BT pentru a lua extrasele de cont aferente exercițiului financiar 2022, în vederea depunerii bilanțului la ANAF, iar la ghișeu, mi s-a spus ca am închis contul Asociației. La explicația că nu aveam motive să fac aceasta întrucât Asociația ajută în continuare copiii proveniți din medii defavorizate, mi s-a spus că atunci "cineva" din cadrul Asociatiei a închis contul. Am explicat că nici asta nu este posibil, deoarece numai eu reprezint Asociația în relațiile cu banca . După care a venit o alta explicație "banca mi-a inchis contul" întrucat soldul era 0 (zero) - nici de data asta nu era adevărat întrucat mai exista in cont suma de 43,46 lei (despre care nimeni nu știe unde s-au dus). Pe de altă parte, așteptăm ca ANAF-ul sa transfere 3,5 % din impozitul din 2021 și încă 3,5% din impozitul anului 2022, de la Cabinetul Medical Dr. Oprina. Unde se vor duce acești bani? Cine va răspunde pentru ei? Nu am fost notificat despre această situatie, iar în contractul incheiat cu BT nu se prevăd situațiile închiderii unilaterale a contului, mai ales în condițiile în care exista o sumă și brusc apare 0 (zero), fără existența vreunei retrageri. Am trimis mnai multe sesizarii banci (inca din 28 aprilie 2023) dar nici pana acum nu am primit vreun raspuns. Cui ma mai pot adresa? Ce mai pot face? Va multumesc mult Oprina Constantin



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii