BANCI | Opinie

BNR nu este de acord cu legea de plafonare a datoriilor romanilor la firmele de recuperare creante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-18 22:43

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este de acord cu proiectul de lege privind plafonarea datoriilor romanilor la firmele de recuperare creante la dublul sumei platite de acestea pentru creditele neperformante cumparate de la banci si IFN-uri, considerand ca poate induce hazard moral, prin incurajarea neplatii creditelor, si afecteaza capacitatea bancilor de a acorda noi imprumuturi.

Legea, votata deja de Senat, a fost initiata de senatorul PNL Daniel Zamfir, un apropiat al avocatului Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat de discreditarea sistemului bancar.

Firmele de recuperare cumpara creditele neperformante cu un pret mediu de 10% din valoarea acestora, conform datelor BNR.

In cazul adoptarii legii, daca un credit de 10.000 de lei a fost vandut (cesionat) de o banca la un pret de 1.000 de lei, firma de recuperare va mai putea cere de la datornic cel mult 2.000 de lei, fara alte costuri suplimentare.

“Impunerea unei limite de valorificare, de pana la maximul dublul sumei platite de cesionar pentru a cumpara creanta de la cedent, este de natura a induce hazard moral in randul debitorilor, prin incurajarea unui comportament de neplata, ca urmare a stingerii datoriei la o valoare care s-ar putea situa in anumite cazuri mult sub debitul datorat.

Valoarea la care intitutiile de credit cesioneaza creditele este, in general, redusa, raportat la valoarea creditului restant si ca urmare a faptului ca sunt vandute portofolii de credite cu posibilitati de recuperare a datoriilor restante diferite.

Practic, o astfel de prevedere asigura o protectie asimetrica pentru debitori, avantajand persoanele cu credite care comporta un grad ridicat de risc, la care valoarea de cesiune este foarte redusa, din cauza probabilitatii mici de recuperare”, se arata intr-o scrisoare trimisa Parlamentului de catre BNR, publicata de Hotnews.

Firmele de recuperare achita un pret unic pe un pachet de credite neperformante format din diverse tipuri de imprumuturi, unele mai mari, altele mai mici.

Concret, daca intr-un pachet de neperformante sunt doua credite, unul de 10.000 de lei si altul de 100.000 de lei, valoarea pachetului este de 110.000 lei, fiind cumparat cu 10%, adica 11.000 de lei.

Daca legea ar intra in vigoare, atunci firma de recuperare ar mai putea cere de la cel cu creditul de 100.000 de lei cel mult 22.000 de lei, dublul pretului de cumparare, reprezentand 22% din valoarea datoriei.

De la debitorul cu creditul de 10.000 de lei, firmare de recuperare poate cere maxim 1.000 de lei.

Ar putea creste costurile creditelor noi

“Totodata, mentionam ca o astfel de reglementare ar fi contrara abordarii existente la nivel european care s-a centrat pe preocupari intense in ceea ce priveste stocul consistent de creante neperformante acumulat in bilanturile bancilor in perioada care a urmat crizei financiare...

Procesul de curatare a bilanturilor institutiilor de credit este necesar din perspectiva ameliorarii rezistentei la socurile externe si consolidarii stabilitatii sectorului financiar romanesc, cu impact benefic pe termen lung reflectat atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel individual.

Prin urmare, in lipsa unor optiuni eficiente de transfer a acestor creante, administrarea portofoliilor de credite neperformante ar ramane exclusiv in sarcina sectorului bancar, afectand performanta intregului sector bancar si conducand, in final, la cresterea costurilor pentru creditele nou acordate, cu efecte negative asupra nivelului de bunastare a populatiei”, se mai arata in scrisoare.

BNR mai sugereaza ca “ar trebui analizata inclusiv problematica eventualelor operatiuni de cesiuni de creante cu caracter transfrontalier”.

Comentarii

cosming
mda
Eu cred că plafonarea sumei la o valoare de 100% este prea mare.... Ar trebui făcută pe praguri valorice. De exemplu daca o bancă comercială din Romania vinde un credit de 1000000 eur la 10% din valoare înseamnă că firma care cumpără creanța poate recupera maxim 200000 euro cu un profit de 100000 Euro. De ce ar fi diferit efortul de a recupera o creanta de 10000 euro față de una de 100000 euro ? Pe langa asta... vânzarea de credite neperformante de ce nu se face prin licitație pentru că banca să obțină cel mai bun preț pentru cesionare ? In fine, de ce o bancă cesionează numai la anumite firme portofolii de credite neperformante ? Practic daca cercetăm un pic care sunt firmele ce cumpără credite cesionate se vede clar că sunt vehicule indirecte ale acționarilor băncii ce vinde ! Asta nu se numește evaziune fiscală?

Mirela Panaite
Creditul in Romania este un cancer!
Rusine. Cand a fost BNR de acord cu ceva legat de protectia cetatenilor? De 10 ani tine de 6 pentru bancile care au nenorocit populatia. Adica un recuperator cumpara creanta cu 5% si 10% nu-i este suficient? Normal ca nu ii este suficient cand mari barosani din politica si BNR au IFN si firme de recuperari. Orban Ludovic este avocatul bancilor dupa ce l-a curatat pe Zamfir si a iesit in presa relatia sa cu IFN si BNR. Cel mai important acum este ca oamenii sa nu mai ia credite. Instantele nu-i ajuta, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nici atat, politicul vrea o populatie mediocra dar votanta. Creditul in Romania este un cancer.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieBNR: economia s-ar putea redresa mai viguros in 2021, dupa criza COVID-19

Economia ar putea cunoaste in 2021 o redresare mai viguroasa decat se anticipa anterior, considera membrii conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in minuta sedintei de politica monetara din 5 august, cand au decis reducerea dobanzii de referinta cu inca un sfert de punct, la detalii

BNR spune ca in acest moment nu este nevoie de modificarea programului Prima Casa pentru sustinerea pietei imobiliare, ci mai degraba pentru a ajuta persoanele cu venituri mici si medii, din judetele sarace

"La momentul actual evoluțiile din piața imobiliară nu necesită o intervenție din partea autorităților (pentru modificarea programului Prima Casa), fiind necesar ca programul să fie structurat mai degrabă din punct de vedere social, în linie cu recomandarea CNSM nr. R/1/2018", se detalii

Curtea de Justitie a Uniunii Europene stabileste din nou ca nu se poate face conversia creditelor in valuta la cursul de schimb din data acordarii (inghetarea cursului)

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, din nou, la cererea unei instante de judecata din Romania, ca nu se poate face conversia creditelor in valuta, precum cele in franci elvetieni (CHF), la cursul de schimb din data in care au fost acordate, in anii 2007-2008, inca o data mai detalii

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost o escrocherie, acuza clientii

Clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, banca redenumita recent Aedificium Banca pentru Locuinte, considera contractele de economisire-creditare incheiate cu aceasta banca sunt o "excrocherie" si se plang ca dupa cinci ani in care au depus bani la aceasta banca, acum retrag mai putini bani detalii

Ultimele Comentarii

 • Poprire

  Buna ziua.Mama mea are o datorie de 24000 lei la BCR.As vrea sa stiu daca banca poate sa scoata ... detalii

 • Acces la articol

  Bună ziua, am dori să acccesăm conținutul articolului "Consiliul Concurentei face precizari ... detalii

 • curs valutar

  Va rog sa ne spuneti care date sunt eronate, pentru a corecta ... detalii

 • Date eronate

  Cine a facut articolul nu stie ca bancile au diferite cursuri in timpul programului si altele dupa ... detalii

 • Imprumut imobiliar

  Sunt in varsta de 54 ani si lucrez in Spania de 16 ani, dori sa fac un imprumut sa cumpar un ... detalii