BNR, Banca Transilvania si Bancpost pastreaza misterul creditelor in franci cesionate in strainatate. De ce oare?
Autor: Bancherul.ro
2018-04-15 22:32
Banca Nationala a Romaniei (BNR), Banca Transilvania (BT) si Bancpost pastreaza tacerea cu privire la creditele in franci elvetieni (CHF) cesionate de cea din urma la entitati din strainatate controlate de banca-mama din Grecia, Eurobank, care nu au fost preluate de BT in cadrul tranzactiei de cumparare a Bancpost.
Nici BNR, nici cele doua banci nu au raspuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro pe aceasta tema.
Se stie ca exista multe credite cesionate de Bancpost in strainatate, insa nici banca centrala nici cele doua banci nu vor sa spuna care este numarul si valoarea acestora.
Un mister ramane si motivul pentru care Banca Transilvania nu a cumparat si creditele cesionate in strainatate, cu toate ca acestea nu mai sunt proprietatea Bancpost, banca romaneasca avand doar rolul de a incasa ratele lunare si de a administra relatia cu clientii, in numele Eurobank, proprietarul creditelor cesionate.
Este posibil ca dupa integrarea Bancpost in Banca Transilvania, cei cu credite cesionate sa-si poata achita ratele in continuare la Banca Transilvania, daca aceasta va prelua contractul de administare a creditelor pentru Eurobank, de la Bancpost.
Nu se stie insa daca BT a preluat contractul de administrare a creditelor respective sau daca are de gand sa cumpere, pana la urma, aceste credite, cum ar fi normal, in lipsa tacerii bancilor si a autoritatii de supraveghere, BNR.
Problema este ca cei cu credite cesionate nu vor beneficia de oferta in pregatire a Bancii Transilvania de conversie in lei a creditelor in franci existente in proprietatea Bancpost, adica cele necesionate.
BT a facut recent un anunt ca urmeaza sa ofere in aceasta luna detalii privind conditiile de conversie, dar fara sa faca referire si la creditele cesionate.
BT a precizat doar ca va lua in calcul aprecierea de 7% din ultimii trei ani a leului fata de franc, sugerand ca discount-ul pe care l-ar putea oferi clientilor ar putea fi mai mic decat cel de 22,5% acordat clientilor Volksbank. (vezi aici detalii)
Daca Banca Transilvania s-a gandit ca poate face economii reducand discount-ul clientilor Bancpost si nepreluand si creditele cesionate, s-ar putea sa aiba cheltuieli mai mari pe termen mediu, daca se va trezi cu proteste pentru discriminare din partea clientilor Bancpost cu credite cesionate.
De ce a cesionat Bancpost creditele in franci?
Cesionarea creditelor este o operatiune legala si a fost practicata de mai multe banci care au acordat credite in franci sau in euro, in principal pentru a fenta restrictiile impuse de BNR cu privire la plafonarea creditelor in valuta, prin impunerea unor rezerve minime obligatorii care au ajuns la 40% din pasive.
Odata cesionate entitatilor controlate de bancile-mama din strainatate, subsidiarele romanesti le scoteau din bilantul raportat la BNR si astfel puteau sa-si sporeasca, fara cheltuieli suplimentare, volumele de credite in valuta, care s-au dovedit, dupa criza din 2008, mai ales in cazul imprumuturilor in franci, o greaseala, ba chiar una fatala pentru unele banci, precum Volksbank.
Cate credite au externalizat bancile?
BNR a dezvaluit in ianuarie 2015, dupa izbucnirea protestelor clientilor cu credite in franci, cand conducerea bancii centrale a fost audiata in Parlament, ca bancile au raportat datele referitoare la soldul creditelor externalizate abia din 2010.
Conform datelor de la finalul lui 2014, au existat in jur de 23.000 de credite in CHF externalizate.
“Are cunoștință BNR de faptul că multe bănci din România (exemple : OTP, Credit Europe, Bancpost) își exportă contractele la societățile mamă sau la SPV-uri înregistrate în Olanda? Dacă da, de ce permite acest comerț? Dacă nu, de ce nu sunt sancționați responsabilii cu supravegherea sistemului?” au fost intrebarile parlamentarilor.
Raspunsul BNR a fost urmatorul:
“Începând cu anul 2010, băncile raportează inclusiv date referitoare la soldul creditelor externalizate. Soldul creditelor externalizate ale populaţiei era, în noiembrie 2014, de 6,1 miliarde lei, din care 2,76 miliarde aferente creditelor în alte valute decât euro.
Nu sunt raportate date privind numărul creditelor în CHF externalizate. O estimare a numărului creditelor populaţiei în CHF externalizate s-ar putea realiza utilizând următoarele ipoteze: (i) creditele în alte valute externalizate se consideră a fi denominate în CHF (de altfel, în bilanţul băncilor, creditele în CHF reprezintă 97% din creditele în alte valute decât euro potrivit datelor la noiembrie 2014); (ii) valoarea medie a creditelor în CHF externalizate este aceeaşi ca şi în cazul creditelor în CHF ale populaţiei existente în bilanţul băncilor (aproximativ 120000 lei, la noiembrie 2014). Pe baza acestor ipoteze, se poate estima că ar fi fost externalizate 23000 de credite în CHF acordate populației.”
Dupa izbucnirea crizei din 2008, cand creditele in valuta au fost interzise de BNR, bancile au inceput sa-si repatrieze din creditele externalizate anterior.
In acelasi timp, unele banci, precum OTP Bank, au derulat programe de conversie in lei a creditelor repatriate.
Dupa cum se vede din graficul prezentat in Raportul asupra stabilitatii finaniare al BNR din decembrie 2017, soldul creditelor cesionate a crescut usor fata de nivelul din 2014.
Asadar, se poate spune ca in prezent exista in jur de 25.000 de credite in CHF cesionate in afara tarii.
Cate credite cesionate are Bancpost?
Este posibil ca intre o treime si jumatate din aceste credite sa fie ale Bancpost, adica in jur de 8.000 de credite, mult mai multe decat cele 3.300 de credite aflate in bilantul bancii, preluate de Banca Transilvania.
Posibil ca acesta sa fie un motiv pentru care Banca Transilvania nu a cumparat si aceste credite cesionate de Bancpost.
Cesiunea catre SPV-ul ERB New Europe Funding II cu un pret de 3% din valoarea creditelor
De altfel, Bancpost a continuat sa cesioneze credite nu doar in perioada dinaintea crizei din 2008, ci si in anii urmatori.
De exemplu, in 2016, Bancpost a incheiat doua contracte cu ERB New Europe Funding II, un asa-zis SPV (Special Purpose Vehicle) controlat de banca si inregistrat in paradisul fiscal Olanda, privind cesionarea unor credite performante si neperformante in valoare de 243 milioane lei, cu un pret de 7,6 milioane lei (3,1% din valoarea creditelor).
Bancpost actioneaza ca administrator pentru creditele cesionate, adica gestioneaza relatia cu clientii, in principal prin incasarea ratelor lunare.
Mihai Bogza a sfidat avertismentele lui Mugur Isarescu
Mihai Bogza, presedintele Bancpost, a sfidat, la inceputul lui 2008, cand cursul CHF/leu era deja in urcare iar SUA se profila deja criza financiara, avertismentele guvernatorului Mugur Isarescu privind riscul creditelor in franci. Ca de altfel si restul sefilor de banci care s-au hazardat in aceasta intreprindere riscanta, precum Volksbank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank.
“Creditele în franci elvețieni au o rată de neperformanță redusă”, este titlul interviului cu Mihai Bogza, realizat de Ionuț Bălan, Săptămâna Financiară, in 14.04.2008, prezentat pe site-ul BNR.
“Guvernatorul BNR a atras atenția asupra pericolului creditării în franci elvețieni, spunând că în momente de mari turbulențe internaționale moneda helvetă se poate aprecia considerabil atât față de leu, cât și față de euro, ceea ce poate induce mari pierderi clienților. Cum ar trebui să reacționeze băncile care atribuie împrumuturi într-o astfel de monedă după intervenția verbală a oficialului băncii centrale?” a fost intrebat Mihai Bogza.
Mihai Bogza: “Riscul de curs este unul real, indiferent despre ce valută vorbim. Pe de altă parte, în cazul francului elvețian acest risc este diminuat de nivelul mult mai redus al dobânzii față de euro, ca să nu mai vorbim de leu. Tot ca un factor de reducere a riscului valutar acționează și majorările salariale - în ultimii ani, veniturile au crescut substanțial mai rapid decât inflația, oferind clienților resurse suplimentare pentru rambursarea creditelor, chiar în condițiile unei evoluții nefavorabile a cursului de schimb. În sfârșit, mai pot adăuga că, potrivit experienței Bancpost, creditele în franci elvețieni au până acum o rată de neperformanță mai redusă decât a creditelor de același tip acordate în alte valute - e adevărat însă că și portofoliul nostru în această monedă este mai tânăr.”
Mihai Bogza este președintele Consiliului de Administrație al Bancpost din mai 2005. Între 1998 și 2004 a deținut funcția de viceguvernator al BNR pe probleme de coordonare a activităților de reglementare, autorizare și supraveghere prudențială, fiind implicat direct în procesul de restructurare a sectorului bancar derulat în perioada 1999-2000.
Profetia lui Isarescu privind cursul francului s-a indeplinit
Intr-un interviu cu Mugur Isărescu, publicat in Saptamana Financiara din 25 februarie 2008, realizat tot de Ionuț Bălan, guvernatorul a declarat:
“Uitându-ne în trecut, dar nu foarte departe - la ultimii 40-50 de ani -, francul elvețian a fost monedă de refugiu. În momente de mari turbulențe internaționale el se poate aprecia considerabil atât față de leu, cât și față de euro. Și atunci, ce pare acum ieftin privind de pe latura dobânzii se poate dovedi extrem de scump dacă ne uităm din perspectiva cursului. Debitorul poate chiar constata că are de plătit dublu față de ce a calculat.”
Patru ani mai tarziu, in 2012, profetia lui Isarescu s-a indeplinit: cursul leu/CHF s-a dublat iar debitorii cu credite in franci au platit dublu fata de 2007.
Francul a crescut de la 1,89 lei in iulie 2007 la 2,54 lei in decembrie 2008 si la 2,87 lei in februarie 2009, ceea ce inseamna o apreciere de 50% fata de leu. Pana la finalul lui 2010 a ajuns la 3,35 lei, pentru ca in 2012 sa atinga 3,78 lei, adica inca o data mai mult fata de 2007. (vezi aici detalii)
Taguri: curs BNR Easy Credit Banca Nationala a Romaniei (BNR) cont online Banca Transilvania BT Pay
Comentarii
Anton Pauljumatati de adevar
1. Creditele cesionate in paradisurile fiscale au incalcat prevederi fundamentale ale activitatii bancare: cesiunea catre entitati non-bancare, OTP Factoring, ERB New Europe si Credit Europe Bank NV nerespectand cerintele autoasumate prin contractele de cesiune si anume sa respecte legislatia romana. Aceasta legislatie, in principal OUG 99/2006, prevede ca nu se poate desfasura activitatea bancara fara autorizatie. In cazul CEB NV lucrurile erau mai simple, aceasta fiind banca in Olanda si avand nevoie doar de o notificare a BNR si apoi incheierea operatiunii de cesiune. Lucrurile s-au inramplat insa in sensul ilegal, intai s-a facut contractul de cesiune (31 martie 2009) si abia in 4 ianuarie 2010 a intrat in vigoare pasaportul unic european prin notificarea mentionata anterior. In cazul OTP Factoring si ERB New Europe Finding lucrurile se prezinta astfel: niciuna din entitati nu este autorizata de catre autoritatea olandeza si nici in Romania de catre BNR, incalcandu-se astfel cerinta de autorizare impusa de art. 5 precum si articolele privitoare la secretul bancar (art. 111-120). Cerinta de autorizare conduce spre dreptul de a primi prin cesiune si tilul executoriu (art. 120), dar si spre dreptul de a solicita dobanzi si comisioane bancare. Cum aceste cerinte au fost incalcate si sesizarea individuala a BNR nu declanseaza controalele aferente, ba mai mult BNR raspunde solicitarilor individuale intr-un mod evaziv si tendentios, rezolvarea situatiei creditelor cesionate catre aceste entitati nu se poate face decat individual prin instanta. Numarul creditelor cesionate in Olanda catre CEB NV este de circa 16 mii, atat in euro cat si in CHF. Numarul creditelor cesionate de catre OTP este mai greu de determinat, au fost mai multe contracte (din informatiile date de colegii de la OTP). Numarul creditelor cesionate catre ERB l-ati aratat dumneavoastra. Daca in cazul OTP si ERB cesiunea s-a facut cu discount, in cazul CEB NV se pare ca s-a facut 1:1. 2. Cele doua interviuri acordate de guvernator cat si de fostul viceguvernator, ca de altfel toate interviurile pe aceasta tema a creditarii in CHF, sunt incomplete si incorecte. Daca domnul guvernator a atras atentia (tardiv) asupra faptului ca este vorba de o moneda de refugiu, iar domnul fost viceguvernator a spus ca riscul se manifesta asupra tuturor valutelor, realitatea legala a acelor vremuri (aceeasi OUG 99/2006, art. 122-150) instituia obligatia institutiilor de credit de a trata riscul valutar. Efectele contractuale (conform transpunerii corecte a acestor prevederi) ar fi trebuit sa fie plata contractelor la cursul de la data acordarii ai o dobanda si o marja de dobanda aproximativ egala cu cea a creditelor in USD. Netranspunerea corecta a prevederilor legale (si asupra carora BNR si-a dat acordul prin aprobarea Normelor interne de tratament al riscurilor) a condus catre marjele de dobanda tentante (speculantii in CHF) si catre efectul secundar: credite neperformante. 3. Criteriile de neperformanta sunt aceleasi desi perioada contractuala este diferita, in general 90 de zile, iar sumele implicate sunt diferite. 4. Activitatea de recuperare a creantelor bancare prin firmele de recuperare a fost in afara legii, de multe ori chiar ilegala. Un pas mic dar incomplet s-a facut prin intermediul OUG 52/2016, o pseudo-autorizare la ANPC. Dar lucrurile sunt un pic mai complexe, recuperarea creantelor nu ar trebui sa fie sub forma mardeiasilor clasici ci sub forma unor entitati responsabile (asa cum sunt in teorie institutiile de credit, o conditie privind autorizarea fiind persoanele de conducere care nu pot accede in functii fara a avea o probitate profesionala verificata de BNR).
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
BNR majoreaza dobanda la 7%, dar ROBOR-ul nu va mai creste
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 7%, in consens cu anticiparile analistilor, pentru a stavili cresterea inflatiei. Decizia nu va afecta insa si dobanzile pietei interbancare (ROBOR), considera detalii
Dobanda IRCC la credite a crescut de la 4,06% la 5,71%
Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) valabil pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate in primul trimestru din 2023 a crescut la 5,71%, fata de 4,06% cat era in precedentele trei luni. Majorarea indicelui de dobanda a fost detalii
Populatia nu are probleme cu plata creditelor luate de la banci si IFN-uri, spune Banca Nationala a Romaniei
Banca Nationala a Romaniei (BNR) spune ca populatia nu are probleme cu plata creditelor luate de la banci si IFN-uri, restantele fiind in scadere, conform datelor de la finalul lunii octombrie 2022. Insa cresterea puternica a inflatiei si a dobanzilor in detalii
BNR a cerut IFN-urilor sa respecte strict regulamentul privind gradul maxim de indatorare la credite
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cerut Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) sa respecte strict regulamentul privind gradul maxim de indatorare la credite si a aplicat sanctiuni in situatiile de incalcare a legii. Pentru ca mai multi cititori ne-au sesizat detalii
- Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2022: profit record, dar 7 banci au pierdere
- Creditele online ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia: o problema in atentia BNR
- Cum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului
- Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?
- Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?
- Care banci au cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare?
- Ce oferte au bancile de Black Friday
- CSALB: Băncile și-au crescut apetitul de rezolvare amiabila a reclamatiilor clientilor
- Ce face ING Bank pentru imbunatatirea relatiei cu clientii si a educatiei financiare?
- Cum abordeaza Provident relatia cu clientii si educatia financiara in noul context cu inflatie si dobanzi ridicate
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
- Contribuția sistemului bancar în economie în ultimii 30 de ani este de două ori cât PIB-ul României
- Concursul de educatie financiara European Money Quiz si-a stabilit castigatorii
- Club online de educatie financiara pentru liceeni
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T3 2022, conform statisticilor BNR
- Deficitul contului curent, majorat cu 60% după primele trei trimestre ale anului
- România s-a menținut pe locul zece în UE la inflația anuală
- Deficitul contului curent, în creștere cu 58% după primele opt luni ale anului
- IFN-urile inscrise in Registrul Special al BNR
Legislatie
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
- Reguli privind calcularea si publicarea IRCC, conform OUG 19/2019
- Legea 209/2019 privind serviciile de plata
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- UniCredit a consiliat vanzarea Pharmafarm și Gedeon Richter Farmacia către Dr. Max BDC, s.r.o.
- Familia Regală, în vizită la Banca Transilvania
- Reclamatii Credit Europe Bank - solutionarea alternativa a litigiilor
- Cei care amana ratele la credite vor plati ulterior dobanda la dobanda, adica mai mult
- Cardurile BCR sunt din material reciclat
Analize economice
- „Inflația industrială”, la cel mai mic nivel din 2022 in luna noiembrie
- Preturile au avansat cu 16,37% în 2022. Inflatia pe decembrie, cea mai redusa din ultimele 13 luni
- Constructiile - avans foarte bun, mult peste prognoza oficiala
- Deficitul contului curent a ajuns la 23 miliarde euro. Acoperirea datoriei pe termen scurt, ameliorată semnificativ
- Deficit comercial record în octombrie 2022. Rezultatul comerțului cu alte țări, -10% din PIB
Ministerul Finantelor
- Datoria publica, în scădere la 47,6% din PIB, in septembrie 2022
- -3,37% din PIB, deficit bugetar după primele zece luni din 2022
- Datoria publică, 48,8% din PIB pe date operative, in august 2022
- Cum gasesc contul IBAN al ANAF in care platesc Declaratia Unica?
- Declaratia unica se depune pana la 25 mai, inclusiv
Biroul de Credit
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- Producția industrială, sub nivelul din urmă cu șase ani, in noiembrie 2022!
- România - locul 9 în UE la inflația anuală în decembrie 2022
- Deficitul contului curent - 25,3 miliarde euro după 11 luni, peste prognoza oficială pe întreg anul 2022
- -4,2% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimei luni din 2022. Încadrarea în ținta revizuită de 5,74%, problematică
- Comertul cu amanuntul - avans de 4,5% după primele zece luni ale anului
Statistici
- INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
- Dobanda pe termen lung a obligatiunilor romanesti a crescut la 5,60% in februarie 2022
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
CSALB
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
- CSALB recomanda bancilor sa nu mai claseze cererile incomplet documentate pentru solutionarea amiabila a litigiilor
First Bank
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul - avansul de 4,5%, păstrat după primele 11 luni ale anului
- Deficitul comercial, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, în noiembrie 2022
- „Inflația industrială”, ajunsă conjunctural la cel mai mic nivel din acest an
- Producția industrială, cu o optime sub nivelul din urmă cu patru ani
- „Inflația industrială”, în scădere la cel mai redus nivel din ultimele patru luni
Informatii utile asigurari
- Asigurari de viata: crestere de 18% in 2021
- Dosarele de dauna City Insurance se pot depune la FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor)
- Transilvania Broker de Asigurare ofera comsionul digital
- Doar 1,8 milioane de locuinte dintre cele peste 9 milioane sunt asigurate
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Aș vrea să îmi schimb vechea adresă de email a contului raiffeisen bank pentru a-mi accesa accesa contul
Aș vrea să îmi schimb vechea adresă de email a contului raiffeisen bank pentru a-mi accesa ... detalii
-
Vreau un card pentru alocatie
Vreau un card de ... detalii
-
Banii
Buna ziua am trimis banii de pe aplicatia mobile banking UniCredit spre cardul revolut...problema ... detalii
-
problema BT Pay
De ce nu puteti instala aplicatia BT Pay? Care este problema, ... detalii
-
Nu pot deschide aplicația BT Pay
Problema că eu sunt în Spania, eu am instalat aplicația pt a plăti și face transfer , și eu ... detalii