BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la credite in Romania sunt mai mici decat cele din Polonia si Ungaria, desi acolo sunt deja plafonate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-14 00:46

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit de consum in Romania este mai mica decat cele din Polonia si Ungaria, desi in aceste tari exista deja legi de plafonare a dobanzilor, precum cea aprobata la noi de Senat si analizata acum in Camera Deputatilor.

Astfel, statisticile Bancii Centrale Europene (BCE) arata ca DAE la creditele de consum in Romania era de 10,48% in ianuarie, cu mult sub nivelul dobanzii la creditele de consum in forinti din Ungaria (13,12%) si a celor in zloti din Polonia (13,80%) si putin peste nivelurile din Bulgaria (10,37%) si Cehia (9,27%).

In Ungaria si Polonia exista deja legi de plafonare a dobanzilor: in Polonia, dobanzile sunt limitate la de patru ori peste rata de creditare Lombard a bancii centrale, indiferent de tipul de credit, in timp ce in Ungaria plafonul se aplica in functie de tipul de credit, intre 24% si 39%, peste dobanda de referinta a bancii centrale. (vezi aici detalii)

In cazul descoperitului de cont pe card (overdraft) si a cardurilor de credit, dobanda in Romania este de 10,96% pe an, a doua cea mai mica dintre tarile din zona, dupa Polonia (7,5%). In Ungaria, dobanda este 22,84%, in Cehia de 15,78% iar in Bulgaria – 13,93%, conform datelor BCE.

La creditele pentru locuinte in moneda nationala, dobanda (DAE) din Romania a urcat in ultimele luni la 4,90% in ianuarie, putin peste nivelul din alte tari vecine: 4,62% in Polonia, 4,37% in Ungaria, 4,04% in Bulgaria. In Cehia este cel mai mic nivel al dobanzii: 2,66% pe an.

Dupa cum se vede si din grafic, dobanda la creditele imobiliare din Romania a avut cea mai abrupta crestere in ultimele luni, se stie, din cauza majorarii ROBOR: de la 3,71% cat era in iulie anul trecut, mai mica decat in Polonia, Ungaria si Bulgaria, pana in ianuarie acest an a urcat cu peste un punct, la 4,90%, fiind cea mai mare cu exceptia Ungaria.

De altfel, initiatorul legii privind plafonarea dobanzilor, senatorul Daniel Zamfir, a avut in vedere, in prima instanta, doar limitarea dobanzilor penalizatoare practicate de IFN-uri, in special cele care acorda imprumuturi online.

Ulterior, proiectul de lege a fost modificat radical si plafonarea a fost extinsa atat la creditele ipotecare acordate de banci (la maxim 2,5 ori peste dobanda legala a BNR) cat si la creditele de consum (maxim 18%), fara nicio justificare.

De altfel, nivelul dobanzilor practicate de banci, dupa cum arata si aceste date comparative, nu ar fi putut constitui o motivare serioasa pentru sustinerea unei legi in vederea plafonarii acestora.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii