BANCI | Stirea Zilei

BCR isi taxeaza clientii cu dobanzi duble la refinantarea creditelor, fata de cele atrase de la alte banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-01-15 22:18

Banca Comerciala Romana (BCR) isi taxeaza clientii proprii care vor sa-si refinanteze creditele (pentru a-si diminua rata lunara sau pentru a obtine o suma suplimentara de bani) cu dobanzi duble fata de cele practicate pentru cei care au credite la alte banci si vor sa le refinanteze la BCR.

Astfel, pentru refinantarea creditelor de consum (denumite Divers BCR) de la alte banci, BCR aplica o Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, de 8,29% pe an, fixa pe toata durata rambursarii banilor, cea mai mica dobanda de pe piata. (vezi tabelul)

In schimb, pentru propriii clienti care au credite mai vechi la BCR, banca este dispusa sa le refinante la costuri duble, cu o DAE de 16,06% pe an. Cei care-si incaseaza salariul sau pensia la BCR beneficiaza de o dobanda mai mica, de 9,91% (DAE), dar tot mai mare cu aproape doua puncte fata de cea aplicata clientilor atrasi de la alte banci.

Care sa fie, oare, ratiunea BCR pentru aceasta discriminare aplicata clientilor proprii, cand, de fapt, normal ar fi ca un furnizor de servicii sa-si fidelizeze clientela, care ar trebui sa beneficieze de dobanzi chiar mai mici decat cele aplicate clientilor altor banci?

Responsabilii cu comunicarea ai BCR nu au raspuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro, astfel ca ne ramane doar sa speculam ca, pe de o parte, ar putea fi vorba de o strategie agresiva a bancii de a atrage clientii altor banci.

Pe de alta parte, se pare ca dobanzile mari aplicate propriilor clienti pot fi justificate doar de faptul ca acestia se afla intr-o pozitie de captivitate fata de banca, din diverse motive, precum supraindatorarea, astfel ca in lipsa unor alternative de finantare de la alte banci, BCR profita de ei pentru a-i refinanta cu dobanzi foarte ridicate.

Si alte banci au dobanzi mai mici pentru refinantarea creditelor de la alte banci, insa diferenta de dobanda nu este atat de mare ca la BCR.

De exemplu, Banca Transilvania refinanteaza creditele de consum de la alte banci cu o dobanda variabila de 10,02% (7,75% plus ROBOR 6M), aceeasi ca pentru clientii care-si incaseaza veniturile la banca, dar numai cu un punct mai redusa decat dobanda standard, de 11,02%.

In cazul unei refinantari cu dobanda fixa, nivelul acesteia (9,4% standard si 8,9% cu incasarea venitului in banca) este identica atat pentru propriii clienti, cat si pentru clientii altor banci.

BRD nu are o oferta destinata refinantarii creditelor de la alte banci. Dobanzile pentru refinantarea creditelor, indiferent daca sunt de la alte banci sau de la BRD, au acelasi nivel cu creditele noi: 9,95% fixa standard sau 8,95% cu incasarea veniturilor in banca si variabila, compusa din 7,9% plus ROBOR la 6 luni standard sau 6,9% plus ROBOR la 6 luni daca se incaseaza venitul intr-un cont al bancii.

Si Raiffeisen Bank are un credit special pentru refinantarea creditelor de la alte banci, cu dobanzi variable sau fixe, diferentiate pe transe valorice si in functie de incasarea venitului sau de aplicarea online.

Astfel, pentru valori intre 3.000 si 7.000 de euro, dobanda variabila standard pentru creditul de refinantare este 12,78% (ROBOR la 6 luni plus 10,5%), aceeasi ca cea aferenta unui credit nou.

Dobanda fixa are aceeasi valoare ca cea variabila, 12,78%, fiind cu doar o jumatate de punct mai mica decat cea standard aferenta creditelor noi cu dobanda fixa.

Nici Unicredit nu are dobanzi mai mici pentru creditele de refinantare decat cele standard, desi banca are un credit special destinat refinantarii imprumuturilor.

La ING, refinantarea creditelor se face, de asemenea, cu aceleasi costuri valabile si in cazul imprumuturilor noi: dobanda fixa standard de 11,95% sau redusa cu trei puncte (8,95%) in cazul incasarii salariului la banca si contractarea unei asigurari de viata.

Acceasi strategie o intalnim si la CEC Bank: banca nu are o politica de tarife diferita in cazul creditelor de refinantare fata de creditele standard. In prezent, CEC Bank deruleaza o campanie promotionala cu o dobanda fixa de 9,9% pe an si fara comision de analiza dosar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii