BANCI | Ultima Ora

BNR anunta ca e nevoie de gestionarea ferma a lichiditatii, din cauza cresterii ROBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-07 14:30

BNR a anuntat ca va trece la gestionarea ferma a lichiditatii, nemaifiind suficienta o gestionare adecvata a acesteia, cum s-a intamplat in ultimii patru ani, dupa ce in ultimele doua luni pe piata bancara a aparut brusc un deficit de bani care a determinat cresterea rapida a dobanzilor pietei interbancare (ROBOR) de la 0,7% la finalul lunii august la 1,86% (ROBOR la 3 luni) in prezent.

Mesajul BNR ar putea insemna ca pe piata bancara a aparut un deficit de lichiditate mai adanc decat se anticipa, astfel ca bancile au nevoie de mai multi bani pentru a-si desfasura operatiunile zilnice fara ca dobanzile sa fie influentate prea mult.

Ultima decizia a BNR privind gestionarea ferma a lichiditatii a fost luata in noiembrie 2012.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va explica astazi, acest fenomen, in cadrul unui briefing cu presa, ocazionat de sedinta de politica monetara, in care banca centrala a mentinut dobanda de referinta si rezervele minime obligatorii, dar a continuat sa intareasca usor politica monetara prin majorarea dobanzii la facilitatea de depozit cu un sfert de punct, de la 0,5% la 0,75% pe an, conform asteptarilor analistilor.

Comunicatul BNR

În şedinţa din 7 noiembrie 2017 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

- Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;

- Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 puncte procentuale de la ±1,25 puncte procentuale. Astfel, începând cu 8 noiembrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,75 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare se reduce la 2,75 la sută;

- Gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar;

- Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară

Rata anuală a inflației a crescut în luna septembrie la 1,77 la sută (de la 1,15 la sută în luna august), uşor peste nivelul prognozat, reintrând în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare, în linie cu anticipaţiile.

Creşterea a fost determinată, în principal, de ascensiunea preţurilor volatile ale produselor alimentare şi de majorarea preţului combustibililor ce a reflectat creşterea cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi a accizei la carburanţi, precum şi de accelerarea inflaţiei de bază.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat s-a mărit la 1,8 la sută în septembrie, de la 1,6 la sută în august, depășind, de asemenea, nivelul prognozat. Majorarea s-a datorat atât preţurilor produselor alimentare procesate, cât şi tarifelor serviciilor, în timp ce produsele nealimentare au avut o influenţă marginală.
În luna septembrie a.c., rata medie anuală a inflației IPC şi-a consolidat valoarea pozitivă până la 0,4 la sută, de la 0,2 la sută în luna august; calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, media anuală a crescut la 0,5 la sută, de la 0,3 la sută în luna anterioară.

Datele revizuite privind creșterea economică în trimestrul II 2017 reconfirmă accelerarea dinamicii anuale a PIB real până la 6,1 la sută (faţă de 5,9 la sută estimată anterior şi 5,7 la sută în trimestrul I). Plusul de ritm s-a datorat aproape integral variaţiei stocurilor și consumului privat. Acesta şi-a consolidat contribuţia majoritară la creşterea PIB (până la 5,4 puncte procentuale), în condiţiile în care dinamica sa anuală s-a mărit la 7,5 la sută sub impulsul măsurilor fiscale şi salariale. Aportul exportului net la evoluţia PIB a redevenit negativ, pe fondul decelerării dinamicii anuale a exporturilor de bunuri şi servicii şi al uşoarei accelerări a celei aferente importurilor.

Deteriorarea balanţei comerciale a condus la menţinerea tendinţei de amplificare a deficitului de cont curent, a cărui valoare cumulată pe primele 8 luni s-a ridicat la peste 4 miliarde euro, depăşind încă din luna iulie nivelul corespunzător întregului an precedent. Datele statistice aferente lunii august arată consolidarea tendinţei ascendente a producţiei industriale, intensificarea activităţii din comerţ şi servicii, precum și revenirea în teritoriul pozitiv a dinamicii anuale a lucrărilor de construcţii.

În luna octombrie, condiţiile monetare au fost mai puțin acomodative, date fiind ajustarea ascendentă semnificativă a cotaţiilor relevante ale pieței monetare interbancare, precum și uşoara apreciere a leului faţă de moneda europeană. Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să se accelereze în luna septembrie, până la 7,3 la sută, în principal pe seama componentei în lei (17,1 la sută) şi a segmentului societăților nefinanciare. Ponderea creditului în lei s-a majorat până la 61,4 la sută, evoluţie care certifică și asigură o mai bună transmisie a politicii monetare.

În ședința de astăzi, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2017, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile. Noul scenariu al prognozei evidențiază perspectiva accelerării semnificative a inflaţiei pe orizontul scurt de timp, succedată de o temperare a acesteia începând cu ultimul trimestrul al anului 2018. Astfel, faţă de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflaţiei a fost revizuită sensibil în sens ascendent pe termen scurt, aproape exclusiv ca urmare a acțiunii recente și anticipate a unor factori pe partea ofertei şi ușor în sens descendent pe cel de-al doilea segment al orizontului de proiecţie.

Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern și extern. Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale şi de venituri, inclusiv în contextul incertitudinilor privind construcția bugetului public pentru anul 2018, de perspectiva evoluţiei preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare.

Pe plan extern, relevante rămân incertitudinile și riscurile legate de creșterea economică în zona euro și pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar și de deciziile principalelor bănci centrale (BCE, FED).

Date fiind evaluările actuale, informaţiile disponibile în prezent, dar și noile surse de incertitudine, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât continuarea ajustării conduitei politicii monetare prin îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,00 puncte procentuale de la +/-1,25 şi gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar. Începând cu 8 noiembrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,75 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,75 la sută. De asemenea, CA al BNR a decis menţinerea ratei de dobândă de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi, respectiv, în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administraţie al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și progresul reformelor structurale sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse.
BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern și internațional, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 9 noiembrie 2017. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 14 noiembrie 2017, la ora 15:00.

Conform calendarului anunțat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 8 ianuarie 2018.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraCEC Bank inlocuieste ROBOR cu noul indice IRCC pentru credite, fara sa majoreze marja de dobanda

Ca urmare a intrarii in vigoare, in data de 2 mai 2019, a prevederilor OUG nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, CEC Bank a actualizat oferta de creditare prin introducerea noului indice IRCC (indice de referinta pentru creditele consumatorilor) in modul de calcul al detalii

Banca Transilvania si CEC Bank au lansat platile interbancare instant si non-stop

Clientii Bancii Transilvania si ai CEC Bank pot efectua, incepand de astazi, plati interbancare, intre conturile celor doua banci, care se vor efectua instant, in mai putin de zece secunde, si non-stop, la orice ora si in orice zi, inclusiv sambata si duminica. In prezent, o plata sau detalii

Banca Transilvania a avut probleme cu functionarea sistemului de plati cu cardurile

Banca Transilvania (BT) a anuntat ca astazi au existat intermitente in functionarea sistemului de plati cu cardurile, cauzate de actualizarea obligatorie a sistemelor Visa si Mastercard, upgrade efectuat in noaptea de joi spre vineri, cumulata cu varful istoric in volumul detalii

Alpha Bank lanseaza primul program de obligatiuni ipotecare din Romania

Alpha Bank Romania anunta lansarea primului program de obligațiuni ipotecare din România, în valoare de 1 miliard euro. Prima emisiune de obligațiuni ipotecare, cu o limită de 200 milioane euro, va avea loc în viitorul apropiat, se arata intr-un comunicat de detalii

Ultimele Comentarii