ECONOMIE | Opinie

Sondaj privind perceptia romanilor despre companiile multinationale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-02 18:19

O pondere de 46% dintre români consideră că mediul de afaceri este motorul de dezvoltare al economiei din România prin locurile de muncă create, salariile oferite angajaților și taxele plătite la bugetul de stat. Acestea sunt concluziille unui studiu (vezi prezentarea studiului in FISIERE) realizat de compania de cercetare de piață Novel Research pentru Provident Financial România în octombrie 2017 pe un eșantion reprezentativ de 1.002 respondenți din România, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai precizeaza urmatoarele:

Alți aproape 28% dintre respondenți asociază sectorul privat cu exploatarea, gândindu-se în principal la salarii scăzute și la volumul mare de muncă, însă nu pun toată încărcătura negativă pe seama companiilor, ci mai degrabă pe contextul social. Astfel, 7% sunt de părere că firmele private sunt victime ale sistemului actual, în sensul că uneori nu beneficiază de sprijin din partea statului.

Dezvoltarea economiei, mai degrabă în responsabilitatea companiilor

54% dintre respondenți consideră că dezvoltarea armonioasă a economiei și a societății românești ar trebui să fie o preocupare comună a sectorului public și privat.

Aproape 15% cred, însă, că aceasta ar trebui să fie exclusiv în sarcina companiilor, iar 11% pun responsabilitatea dezvoltării României pe seama guvernului, în timp ce 20% consideră că cele două sectoare au preocupări și responsabilități distincte.

Concret, principalele preocupări ale sectorului privat trebuie să fie, în opinia respondenților la studiul Provident, crearea de locuri de muncă, oferirea de condiții mai bune de lucru, dezvoltarea profesională a resurselor umane, acordarea de salarii mai bune și inovarea produselor și serviciilor.

În același timp, sectorul public ar trebui să se preocupe mai degrabă de viitorul României, de dezvoltarea infrastructurii, de protejarea mediului și de asigurarea echității sociale.

Rolul multinaționalelor în economie

7 din 10 români consideră că prezența companiilor multinaționale în România este importantă, relevă studiul Provident, și se traduce prin crearea de locuri de muncă, după cum consideră 76% dintre respondenți, și în transfer de tehnologie și know-how (71%).

Totodată, multinaționalele contribuie la îmbunătățirea standardului de viață în comunitățile locale, spun 67% dintre respondenți, și fac infuzie de capital în economie, prin contribuția la bugetul de stat și investițiile pe care le realizează în România (64%), având astfel o contribuție semnificativă la dezvoltarea economiei locale.

Amprenta economică a Provident în România

De la lansarea pe piața din România, în 2006, Provident a avut un impact important în economie, cuantificat de către compania independentă de consultanță Civitta la 270 de milioane de euro în mod direct, 661 de milioane de euro în mod indirect și 3,8 miliarde de euro în mod indus.

Astfel, impactul total al Provident în economia românească a fost, în perioada 2006 - 2016, de 4,7 miliarde de euro.

Amprenta economică a Provident, măsurată de Civitta, utilizează metodologii și standarde de analiză recunoscute la nivel internațional, fiind folosite de multe companii în întreaga lume.

În 2016, Provident a înregistrat un maxim de 4.100 de angajați în România şi a devenit cel mai mare angajator britanic din ţară şi unul dintre cei mai mari angajatori la nivel național, după decizia de a angaja toţi agenţii.

Valoarea totală a salariilor plătite de companie în perioada 2006 - 2016 se ridică la 128 de milioane de euro. În același timp, taxele cu angajații, dar și alte contribuții la bugetul de stat, precum impozitul pe venit, taxa pe valoarea adăugată sau taxele locale, au depășit 87 de milioane de euro în aceeași perioadă. Acestora li se adaugă cheltuielile aferente împrumuturilor, de 28 de milioane de euro în 10 ani, și investițiile din profit realizate pe plan local, în valoare de 27 de milioane de euro.

,,Multinaționalele au un rol foarte important în economie, însă impactul lor este rareori cuantificat. De aici a pornit ideea acestui raport, care folosește un model economic testat și validat la nivel internațional. Separat de impactul pe care îl generăm în economie, exprimat în termeni de valoare adaugată și locuri de muncă create, Provident joacă un rol esențial în piața creditului de consum din România. Infrastructura noastră ne permite să deservim în mod convenabil și clienții din zonele rurale, unde accesul tradițional la credite este fie foarte scump, fie nu există. În plus, deschidem accesul pe piața serviciilor financiare pentru o categorie semnificativă de consumatori, ajutându-i să creeze un istoric de creditare și stimulând responsabilitatea și incluziunea financiară", spune Viktor Boczán, CEO Provident România.

Cele 270 de milioane de euro - impactul direct al Provident în economia României - echivalează cu peste un milion de alocații acordate copiilor timp de un an sau cu aproximativ 200.000 de pensii acordate într-un an, la o valoare de minimum 115 euro pe lună. Folosind aceeași echivalare, suma ar putea acoperi salariul minim brut anual a peste 81.000 de angajați sau veniturile a 50.000 de profesori, considerând un venit brut de 450 de euro pe lună, sau chiar a 15.500 de medici cu un venit brut lunar de 1.445 de euro.

Impactul indirect și indus al Provident în economie – cuantificat de Civitta la 4,46 de miliarde de euro - reprezintă efectul de multiplicare a cheltuielilor realizate de angajați, clienți și parteneri cu care compania are relații de business. Practic, salariile plătite de companie angajaților, împrumuturile acordate clienților sau sumele plătite partenerilor se întorc în economie prin consum, prin cheltuielile pe care aceștia le fac cu serviciile folosite (utilități, comunicații, sănătate etc), dar și prin impozitele pe care aceștia le plătesc, având la rândul lor o contribuție în economie. Pentru mai multe detalii despre metodologia folosită și modul de calcul al impactului pe cele trei dimensiuni, vă rugăm să vizitați www.provident.ro/impact.

Despre Provident Financial România

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanți furnizori de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,4 milioane de clienţi în 9 ţări din Europa, precum şi în Mexic și Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală și de Sud-Est și una dintre cele mai puternice companii internaţionale listate la Bursa din Londra.

Din 2006, Provident a investit în România aproape 300 de milioane de euro și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de peste 80 de milioane de euro. Începând cu 2016, compania a devenit cel mai mare angajator britanic din România şi unul dintre cei mai mari angajatori din țara noastră.

Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială - programe de educaţie financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate - în care a investit până acum aproape 1 milion de euro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieDobanzile la credite nu sunt mari ca istoric, dar ustura la buzunar, spune guvernatorul BNR

Cresterile de dobanda la credit nu sunt foarte mari din punct de vedere istoric, dar din perspectiva celui care plateste, intr-adevar ustura la punga, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul conferintei de prezentare a raportului detalii

Provident ofera 100.000 de euro pentru un proiect de incluziune financiara si sociala adresat grupurilor vulnerabile

* Milioane de români fac parte din cel puțin unul dintre grupurile vulnerabile și invizibile din România; includerea lor în economia formală ar putea angrena contribuții cumulate la bugetul național de miliarde de lei în fiecare detalii

Bancile spun ca este binevenit controlul Concurentei privind ROBOR-ul

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Bogdan Neacsu, spune ca este binevenit controlul Consiliului Concurentei daca bancile s-au inteles intre ele pentru a creste dobanzile (ROBOR) la credite, dat fiind ca acestea afecteaza puternic o mare parte a populatiei: Pozitia detalii

Simona Halep, sustinuta de Banca Transilvania in cazul dopajului

Simona Halep este sustinuta de unul dintre sponsorii sai, Banca Transilvania, dupa ce s-a anuntat ca a fost suspendata din tenis pentru dopaj cu roxadustat, un stimulator al hormonului eritropoietina (EPO), care produce celulele rosii din sange. Prin cresterea detalii