BANCI | Stirea Zilei

IFN-urile nu au scazut dobanzile, dupa intrarea in vigoare a restrictiilor BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-10-01 23:06

Din 1 octombrie a intrat in vigoare noul Regulament BNR nr.20/2009 modificat pentru a restrictiona creditele cu dobanzi ridicate, in special cele online, acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), insa acestea nu au ieftinit deloc costurile imprumuturilor.

In ziua in care a intrat in vigoare Regulamentul BNR, cele mai importante 10 IFN-uri active pe piata imprumuturilor online au mentinut dobanzile la credite la aceleasi niveluri ca pana acum, intre 1.341% si 5.237% (Dobanda Anuala Efectiva – DAE, care reflecta costul total al unui imprumut, inclusiv comisioanele, calculata pentru un credit de 300 de lei pe 30 de zile).

Si asta in ciuda faptului ca restrictiile impuse de BNR par destul de drastice: cresterea de 10 ori a capitalului pe care un IFN trebuie sa-l detina in cazul in care acorda credite cu DAE peste plafoanele stabilite de BNR: 200% pe temen de maxim 15 zile, 100% pe periode intre 16 si 90 de zile sau 32,5% pe termen de peste 90 de zile sa dispuna de capital de 10 ori mai mare decat in prezent.

BNR ofera si un exemplu privind cerinta suplimentara de capital: la fiecare 100 de lei imprumutati la o DAE peste pragurile impuse, IFN-urile trebuie sa asigure un capital de 67 lei, adica 67% din valoarea creditului. (vezi aici detalii)

De asemenea, IFN-urile care acorda credite cu dobanzi peste plafoanele stabilite in Regulamentul BNR vor fi trecute din Registrul General al IFN-urilor, unde se afla acum majoritatea acestora, fiind doar monitorizate, in Registrul Special, unde BNR le va si supraveghea, cum procedeaza si cu bancile. 

Seful Patronatului IFN-urilor care acorda credite online, Ionut Stan, care conduce si Viva Credit, a declarat ca restrictiile BNR nu vor determina scaderea dobanzilor, intrucat nivelul acestora este cel corect. (vezi aici detalii)

Insa in comparatie cu dobanzile practicate de aceleasi IFN-uri in alte tari europene, costurile imprumuturilor din Romania sunt cele mai ridicate. (vezi aici detalii)

Pe de alta parte, dupa cum se vede si din tabel, nivelurile DAE practicate de IFN-urile care acorda credite online sunt destul de omogene: exista cinci IFN-uri (Viva Credit, Extra Simplu, Credit Fix, Fast Finance si Telecredit – toate membre ale Patronatului Creditului IFN, cu exceptia Credit Fix) care au fix aceeasi dobanda, respectiv 1,2% pe zi, ceea ce inseamna o DAE de 4.114% la un credit de 300 de lei pe 30 de zile.

Alte patru IFN-uri, printre care si doua internationale (Mozipo si Zaplo) au dobanzi putin mai mici: 0,8% pe zi la Moziposi 1,1% la Zaplo, insa diferentele nu sunt foarte mari.

De cealalta parte, Ferratum este putin mai scumpa, cu o dobanda de 1,29% pe zi.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite IFN  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  regulament BNR  Ocean Credit  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii

Daniel
ifn-uri
Buna ziua, De ce nu prezentati si celelalte ifn-uri care s-au aliniat restrictiilor BNR? de totul trebuie sa fie prezentat doar sa socheze, sa sperie etc? de ce nu vedem si noi informatii obiective..... Nu stau sa fac acum o lista, dar din intamplare am dat de o reclama la SMILE CREDIT si erau cu dobanzile mai mici decat ce ati prezentat voi. Cu siguranta mai sus n ifn-uri care s-au aliniat. Faceti si voi un top 10 ifn-uri cu cele mai mici dobanzi, cu siguranta in felul acesta ati avea mai multe accesari si ati ajuta clientii

Stefan
O corectura ...
O corectura va rog, Credit Fix nu este membru al patronatului de care vorbiti.

Vasile Coman
Credit Fix
Am corectat, multumim pentru sesizare.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

Banca iti da umbrela cand e soare si ti-o ia cand ploua este o zicala care nu se mai aplica in Romania, spune Roxana Maria Hidan, OTP Bank

"Banca este un partener pe care dacă știi să îl folosești, îți este de ajutor fix când ai mai mare nevoie!" „Ideal ar fi ca, în secunda în care consumatorul nu mai poate să ramburseze creditul, să vină detalii

Virginia Otel, Garanti BBVA: este in interesul bancii sa gaseasca solutii pentru consumatorii cu probleme

- “O soluție negociată prelungește ciclul de viață al relației dintre consumator și bancă.” - „Nu este în interesul băncii să nu găsească soluții pentru consumatorii cu probleme, nu ne dorim să ajungem la executări detalii

Kalinov, Raiffeisen Bank: „Recomand dobanzile fixe. Chiar daca rata variabila va scadea, clientii nu pierd, ci castiga siguranta!”

Vladimir Kalinov - vicepreședintele Raiffeisen Bank, în dialog cu Liviu Fenoghen - directorul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) și Cătălin Bălan - comunicator. “Îi vom detalii

  

Ultimele Comentarii