BANCI | Stirea Zilei

Senatorul Daniel Zamfir, seful comisiei economice, recunoaste: “Eu nu prea ma pricep la economie, sunt inginer, dar ma informeaza altii”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-28 00:07

“Eu nu prea ma pricep la treburile astea (banci, finante, dobanzi, legi), eu sunt inginer, dar ma informeaza altii”, a recunoscut senatorul PNL Daniel Zamfir intr-o discutie cu ziaristii, inainte de intalnirea comisiei economice a Senatului, pe care o conduce, cu reprezentantii BNR, in frunte cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, convocati pentru a oferi explicatii pentru adoptarea unui regulament de restrictionare a creditelor acordate de IFN-uri, precum si pentru acuzatiile la adresa bancilor privind neplata impozitelor catre stat.

Zamfir a fost facut celebru de avocatul Gheorge Piperea, cel care a redactat si probabil a si venit cu ideea legilor privind darea in plata si conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, prima modificata substantial iar a doua declarata ilegala de Curtea Constitutionala.

Zamfir a promovat in Parlament cele doua legi populiste, impreuna cu avocatul Piperea, care avea un interes direct in acest caz, el fiind implicat in numeroase procese impotriva bancilor pe tema clauzelor abuzive.

Avocatul Piperea a jucat astfel rolul unui papusar al lui Zamfir, caruia-i soptea ce sa sa spuna si ce sa faca pentru a trece de Parlament legile anti-banci.

Acum, cineva i-a soptit senatorului Zamfir ca IFN-urile practica dobanzi “aberante, de 9.000%” din cauza faptului ca in Ordonanta de Guvern nr.13 din 2011, adoptata de guvernul Boc si contrasemnata de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu au fost plafonate dobanzile penalizatoare la creditele acordate de IFN-uri persoanelor fizice, ci doar in cazul imprumuturilor acordate de firme si persoane fizice.

“De aceea s-a ajuns la aceste dobanzi, pentru ca nu este reglementata dobanda penalizatoare. Nu ati sesizat din 2011 pana acum lipsa dobanzii penalizatoare?!”, i-a intrebat Zamfir pe reprezentantii BNR, convins ca a descoperit cauza dobanzilor mari ale IFN-urilor si responsabilii pentru aceasta.

Prim-viceguvernatorul Georgescu s-a scuzat ca nu BNR este cel care adopta Odonantele, ci Guvernul, astfel ca daca a existat vreo scapare, acestea revin initiatorilor legii respective.

De fapt, aici atat prim-viceguvernatorul cat si colegii lui au fost prinsi pe nepregatite si nu au stiut sa reactioneze adecvat, adica sa-i explice senatorului Zamfir ca nu dobanda penalizatoare este cauza pentru care IFN-urile practica dobanzi ridicate, intrucat dobanda penalizatoare se aplica doar celor care intarzie sa achite la timp ratele la imprumuturi.

I-am explicat noi acest lucru senatorului Zamfir, dupa incheierea intalnirii cu BNR, acesta parand sa fi inteles, intr-un final, despre ce este vorba.

De altfel, “Ordonanta nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti” invocata de Zamfir se refera, dupa cum se vede si din titlul acesteia, doar la cazurile legale, solutionate prin instante de judecata, nu la imprumuturile stabilite prin contracte de credit intre firme sau persoane fizice, a caror dobanzi sunt stabilite prin contractele de credit.

Conform acestei ordonante, “Rata dobânzii legale remuneratorii se stabilește la nivelul ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României”, iar “Rata dobânzii legale penalizatoare se stabilește la nivelul ratei dobânzii de referință plus 4 puncte procentuale. “

Prevederea invocata de Zamfir este urmatoarea: “În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, dobânda nu poate depăși dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.“ Cu alte cuvinte, in cazul imprumuturilor intre doua persoane fizice, dobanda nu poate fi mai mare decat cea legala plus 50%.

Insa in Ordonanta se arata, la articolul 9, ca “Dobânzile percepute sau plătite de Banca Națională a României, de instituțiile de credit, de instituțiile financiare nebancare și de Ministerul Finanțelor Publice, precum și modul de calcul al acestora se stabilesc prin reglementări specifice. “

In concluzie, nu este vorba de vreo scapare nici din partea Guvernului nici din partea BNR, din simplul motiv ca este o norma legala care reglementeaza dobanda legala, care se aplica doar in cazul litigiilor, dobanzile aferente creditelor acordate de banci sau IFN-uri fiind prevazute in contractele de credit sau in legi specifice, cum ar fi OUG 50/2010 privind contractele de credit.

Daca prim-viceguvernatorul BNR, care a spus ca a semnat si el repectiva ordonanta, ar fi stiut despre ce este vorba, ar fi putut sa-i explice si acest lucru senatorului Zamfir.

O alta confuzie a senatorului Zamfir si a multor altora, indusa de ministrul Finantelor, Ionut Misa, este cea referitoare la faptul ca majoritatea bancilor au pierderi de ani de zile si implicit nu platesc impozit la stat.

“A fost riscanta declaratia lui Misa? Populatia are avea motive sa se ingrijoreze daca o banca are pierderi timp de 5 ani? Eu m-as ingrijora”, i-a intrebat Zamfir pe reprezentantii BNR.

Care au raspuns ca este exclus ca vreo banca sa dea faliment, chiar daca are pierderi si nu plateste impozit la stat, din simplul motiv ca toate bancile sunt bine capitalizate, aspect de care are grija BNR.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu i-a explicat senatorului Zamfir ca exista o diferenta intre profitul sau pierderea contabila al unei banci si profitul sau pierderea fiscala.

Astfel ca o banca desi inregistreaza profit contabil, poate avea pierdere fiscala, adica sa nu plateasca impozit, intrucat legislatia, respectiv Codul Fiscal, permite bancilor sa-si recupereze pierderile contabile anterioare intr-un termen de pana la 7 ani.

Cu alte cuvinte, daca o banca a facut anul trecut pierderi de 2 milioane lei iar in acest an are un profit contabil de 1 milion de lei, banca poate sa nu plateasca in acest an impozitul pe profitul de 1 milion de lei, intrucat respectivul profit este utilizat pentru acoperirea unei parti, adica jumatate din pierderea de anul trecut. Si astfel banca are pierdere fiscala, desi inregistreaza profit contabil.

Aceasta este situatia multor banci invocate de ministrul Finantelor. Ceea ce inseamna ca, de fapt, bancile respective au profit, nu pierderi, si nu platesc impozit nu pentru ca nu vor ele, incalcand legea, cum s-a sugerat, ci pentru ca legea le permite sa-si recupereze in viitor pierderile din trecut.

Georgescu a interpretat insa aceasta prevedere din Codul Fical care permite bancilor sa-si recupereze timp de pana la 7 ani pierderile anterioare, in felul urmator: “suntem prieteni cu mediul de afaceri, desi bancile platesc dividende actionarilor, nu si impozit la stat. In alte tari, aceasta facilitate este pe 5 ani, in altele pe 3 ani, in altele deloc”.

Senatorul Zamfir a parut multumit cu aceste explicatii, desi nu parea sa fi inteles pe deplin legislatia fiscala referitoare la mediul bancar. Dar are scuza ca este inginer.

Ingrijorator este insa faptul Zamfir a fost singurul senator din Comisia Economica a Senatului dintre cei prezenti care a discutat cu reprezentantii BNR, a pus intrebari si a ridicat diverse probleme economice si financiare. Alti doi senatori au balmajit cateva opinii referitoare la istoria dereglementarilor sectorului bancar dinaintea crizei si re-reglementarilor din prezent, ridicata de Georgescu, insa au existat alti cinci-sase senatori care nu au scos un cuvand in cadrul intalnirii, parand total dezinteresati sau pe langa subiect. Asta in timp ce alti trei sau patru au parasit sala in timpul discutiilor.

Asadar, legislatia financiar-bancara si economica din Senat a ajuns sa depinda de papusa lui Piperea, inginerul Zamfir, ajuns presedintele Comisiei Economice a Senatului dupa scandalurile cu darea in plata si conversia creditelor in franci.

Taguri: comision retragere bani bancomat (ATM)  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  darea in plata  credite IFN  Programul Noua Casa  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii

OPTIMUS PRIME
Te-au platit mai bine, de data asta?
Auzi mai decepticonule, de data asta ti-au dat o prima mai grasa, astia din banci? Mai bine scriai despre tupeul masonului nu a nu se prezenta la comisie, desi intalnirea s-a amanat ca sa-si termine tutankamonul concediul. Nu v-ar fi rusine...

Abramburica
Ia cu lamaie
Ce articol! Nici nu merita citit! Cine e ma, papusa de fapt? Vorbim vorbe fara continut...doar sa facem pe placul unora? Iau cu lamaie...mi-e sila de toti cei care isi bat joc de noi, pentru un scaun cald si un viitor asigurat! Rusine!

Dragos
Ce articol ...piperat
Ce articol....in stilul caracteristic....legi populiste...... Dar despre faptul ca reprezentantii bnr ului declara in fiecare zi altceva...nimic, despre fatul ca isarescu cu i mic nu are curajul sa se prezinte in fata unei comisii din senat.....nimic Doar despre Piperea si Zamfir care au indraznit sa tulbure un pic linistea sponsorilor vostri. Sper sa deveniti cu totii alergici la piper ca prea va sta in gat omul asta care pana la urma v-a tras-o la CJUE...degeaba mancati....piper.....

Andra
Pusi in fata argumentelor
Postacii lui Piperea nu pot decat sa arunce cu noroi. Ceea ce demonstreaza calitatea atat a ideilor cat si a oamenilor din gasca Piperea - Zamfir.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii