BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-urile din Romania sunt cele mai mari din Europa; vor mai scadea dupa restrictiile BNR?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-24 21:16

Creditele online acordate de unele IFN-uri din Romania sunt chiar si de 10 ori mai mari decat imprumuturile acordate de aceleasi firme in alte tari europene. O comparatie a costurilor unui credit online acordat de doua IFN-uri (Zaplo si Mozipo) in sapte tari europe arata ca Dobanda Anuala Efectiva – DAE, care reflecta costul total al unui imprumut, incluzand atat dobanda cat si comisioanele, este cea mai ridicata in Romania si Bulgaria.

In Lituania, tara de origine a firmei Mozipo, aceasta acorda credite online, pe site-ul momentcredit.lt, cu o dobanda anuala de 88% si DAE de 135%.

De exemplu, pentru un credit de 50 de euro (230 de lei) pe doua luni, costul creditului este 5,62 euro (26 de lei), astfel ca suma ce trebuie rambursata este 55,62 euro (256 de lei).

In Romania, Mozipo acorda credite cu o dobanda de 298,8% si DAE de 1.341%, asadar de 10 ori mai mare decat in Lituania.

De exemplu, pentru un imprumut de 200 de lei pe 2 luni, costul este de 77 de lei, suma totala de rambursat fiind de 277 lei.

Firma din Letonia 4finance Group, care a cumparat anul trecut TBI Credit si TBI Bank, acorda in Romania pe site-ul Zaplo.ro credite cu o dobada anuala de 416% si DAE de 3.419%, asadar de 2,5 ori mai mare decat concurentul Mozipo.

Pentru un imprumut de 200 de lei pe o perioada de 30 de zile, suma ce trebuie rambursata este 268 de lei, asadar costul creditului este de 68 de lei.

Grupul leton este prezent cu firme de credite online in alte opt tari din Europa.

In Cehia, de exemplu, Zaplo acorda credite cu o dobanda de 340% pe an, fata de 416% pe an cat este la noi, iar DAE se ridica la 1.911%, de aproape 2 ori mai mica fata de valoarea DAE de 3.419% practicata in Romania.

Astfel, pentru un credit de 1.133 de coroane cehe, echivalentul a 200 de lei, dobanda se ridica la 317 coroane, echivalentul a 56 de lei, fata de 68 de lei in Romania.

In Bulgaria, un 4finance Group acorda imprumuturi online pe site-ul vivus.bg, un credit de 90 de leva, echivalentul a aproximativ 200 de lei, pe o perioada de o luna, are o dobanda de 49,6% (3,03 leva) plus un comision de acordare de 26,67 leva. DAE nu este afisata. Costul creditului este asadar de 29,7 leva, echivalentul a 69 de lei, aproape la fel ca in Romania, unde este 68 de lei.

In Polonia, un imprumut online de 200 de zloti (in jur de 213 lei) pe 30 de zile acordat tot de Vivus are o DAE de 649%, ceea ce inseamna un cost de 26 de zloti (aproape 28 de lei), la jumatate fata de 68 de lei in Romania.

In Suedia, DAE este tot de 649% ca in Polonia. La un credit de 500 de coroane suedeze (240 de lei) pe 30 de zile, costul este de 90 de coroane, astfel ca suma totala de rambursat este de 590 de coroane.

In Spania, un imprumut de 300 de euro pe trei luni luat online de pe site-ul zaplo.es are o dobanda de 96% si o DAE de 151%. Costul efectiv al creditului este 49 de euro, astfel ca suma totala de plata dupa trei luni este 349 de euro.

In Finlanda, un credit online de 45 de euro (in jur de 200 de lei) pe 30 de zile prin Vivus.fi are o dobanda de 231% si o DAE de 730%, costul efectiv al imprumutului fiind de 10 euro, astfel ca suma totala de rambursat dupa o luna este de 55 de euro.

BNR va impune din 1 octombrie restrictii pentru creditele cu dobanzi mari acordate de IFN-uri

De la 1 octombrie, BNR vrea sa impuna restrictii dure de creditare pentru IFN-uri, care vor fi obligate sa detina capital de 10 ori mai mare decat in prezent daca acorda imprumuturi cu dobanzi de peste 300% pe an.

BNR a motivat introducerea restrictiilor prin faptul ca dobanzile ridicate ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia, care are deja credite la banci, punand astfel in pericol capacitatea de rambursare a acestora. (vezi aici detalii)

Reprezentantii IFN-urilor online considera insa ca restrictiile BNR nu vor duce la scaderea dobanzilor, intrucat nivelul acestora este cel corect, stabilit de piata creditarii din Romania. (vezi aici detalii)

Seful Provident, una dintre cele mai importante companii de pe piata creditelor de consum din Romania, avertizeaza ca restrictiile BNR ar putea duce la excluderea multor romani de la o forma legala de finantare oferita de IFN-uri, catre forme nelegale si nefiscalizate, precum piata neagra a camatarilor. (vezi aici detalii)

BNR precizeaza ca in alte tari dobanzile au fost plafonate, spre deosebire de Romania, unde banca centrala doar impune capital suplimentar pentru imprumuturile cu dobanzi mari.

Astfel, in Polonia, dobanzile au fost limitate la maxim 1.000% in ipoteza unei singure plati, in Slovacia la 200%, in Slovenia la 453% iar in Marea Britanie la 0,8% pe zi (292% pe an).

In acelasi timp, BNR va include mai multe IFN-uri in Registrul Special, pentru a fi supravegheate prudential, in conditiile in care in prezent majoritatea acestora sunt in Registrul General si doar sunt monitorizate, nu si supravegheate.

Conducerea BNR, convocata la Parlament de autorul legii privind darea in plata pentru explicatii

Conducerea BNR, in frunte cu Mugur Isarescu, a fost convocata pentru miercuri la comisia economica din Senat, condusa de senatorul PNL Daniel Zamfir, autorul legilor privind darea in plata si conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, pentru a da explicatii cu privire la supravegherea IFN-urilor.

Zamfir a declarat ca ar vrea sa stie de ce BNR nu a intervenit mai demult pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, desi banca nationala a explicat destul de clar ca nu este vorba de o plafonare directa a dobanzilor, intrucat banca nationala nu poate impune acest lucru, ci de cerinte suplimentare de capital, pentru a fi sporita solvabilitatea IFN-urilor.

Guvernul sau Parlamentul, adica institutia la care lucreaza  senatoru Zamfir, sunt cele care pot adopta legi prin care sa fie plafonate dobanzile practicate de IFN-uri, cum s-a intamplat si in alte state.

Taguri: credite de consum  TBI Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite IFN  DAE (Dobanda Anuala Efectiva)  Ocean Credit  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiParlamentul pregateste o lege pentru salvarea bancilor pentru locuinte

In precedenta criza din 2008, nicio banca din Romania nu a avut nevoie de bani publici pentru a fi salvata de la faliment (bailout): au avut loc doar fuziuni, achizitii si retrageri de pe piata. Acum, insa, in perioada crizei COVID-19, Parlamentul pregateste o lege prin care vrea sa detalii

Legea privind suspendarea executarilor silite si popririlor a fost blocata de Guvern, prin sesizarea la Curtea Constitutionala

Guvernul a blocat o lege adoptata de Parlament prin care se suspenda pana la 1 in septembrie executarile silite prin poprirea salariilor, pensiilor sau altor venituri si sume de bani din conturile bancare, prin sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ilegalitatea actului detalii

Raiffeisen Bank este reclamata de clienti ca nu vrea sa le inchida conturile prin telefon sau online, ci doar printr-o cerere scrisa, intr-o sucursala

"Cu ceva ani in urma, Raiffeisen m-a notificat despre decizia de anulare a cardului meu (la care veam o intarziere rate). Bun! Intre timp am achitat tot debitul, sperand sa scap de ei. Nu se poate inchide contul telefonic, ma taxeaza cate 10 ron lunar pentru NICI un serviciu, mai mult, 40 detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul primului trimestru din 2020: coronavirusul a inceput sa afecteze si profitul bancilor

Sistemul bancar a ramas stabil in primul trimestru al anului, cu o crestere importanta a activelor si implicit a creditelor, insa a inceput sa resimta primele efecte ale pandemiei coronavirusului, prin cresterea provizioanelor pentru potentiale riscuri, care au afectat profitabilitatea detalii

Ultimele Comentarii