BANCI | Stirea Zilei

Prima toamna fara credite Prima Casa dupa opt ani: ce alternative de credite ipotecare au bancile?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-17 22:03

Fondurile pentru garantiile aferente Programului Prima Casa s-au epuizat iar Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) spune ca nu vor mai fi suplimentate in acest an, cum s-a intamplat in anii precedenti, urmand ca reluarea creditarii prin acest program sa se reia de la inceputul lui 2018, an pentru care au fost stabilite garantii de 2 miliarde lei, fata de 2,5 miliarde lei in acest an, conform strategiei adoptate de fostul guvern Ciolos, care prevede diminuarea graduala a garantiilor statului pentru imprumuturile imobiliare.

La finalul anului trecut, Ministerul Finantelor a publicat Strategia Programului Prima Casa pe termen mediu, dupa consultari cu sectorul bancar, consumatori si dezvoltatori imobiliari, prevede reducerea graduala a nivelului garantiilor in urmatorii ani: de la 2,5 miliarde lei in acest an la 2 miliarde lei in urmatorii trei ani (2018 – 2020) si doar 1,5 miliarde in 2021.

"In perspectiva retragerii graduale a sprijinului statului oferit prin Programul Prima Casa, FNGCIMM dezvolta o strategie de reinnoire a portofoliului, cu noi programe cu aplicabilitate directa si in alte sectoare de activitate, in special in zona pentru care acesta a fost initial constituit: sectorul IMM-urilor", a declarat Alexandru Petrescu, presedintele FNGCIMM, pentru Bancherul.ro.

Creditele Prima Casa s-au epuizat rapid, in prima parte a anului, datorita principalului lor avantaj: avansul de minim 5%, de trei ori mai mic fata de cel standard impus de BNR: 15%.

Cererea de credite Prima Casa a crescut in ultimii doi ani si din cauza Legii 77/2016 privind darea in plata, care a determinat bancile sa majoreze avansul pana la 35%.

Intre timp, dupa deciziile Curtii Constitutionale de amendare a legii, bancile au scazut la loc avansul, insa unele doar in anumite conditii, precum destinatia imobilului achizitionat (locuinta proprie), zona in care se situeaza (orase mari) sau riscul clientului (salariul incasat intr-un cont al bancii sau dobanda mai mare).

Asa se face ca in prima jumatate a anului creditele Prima Casa au reprezentat peste 90% din volumul total de credite imobiliare, respectiv 5 miliarde lei, din totalul de 5,4 miliarde lei.

Ce se va intampla in ultimele patru luni ale anului, fara credite Prima Casa?

Numarul creditelor ipotecare va scadea, poate chiar vertiginos fata de prima parte a anului, pentru ca mai putine persoane vor detine un avans de minim 15% necesar pentru un credit imobiliar standard.

Mai ales ca avansul de 15% este valabil, la bancile mari, doar in anumite conditii. La BCR si Raiffeisen se poate accepta doar pentru locuintele cumparate in orase mari, pentru restul fiind de 25%, la Banca Transilvania (BT) doar pentru imobilele cu destinatie locuinta personala, iar la BRD doar daca ai grad de indatorare mic si imobilul este locuinta personala, iar la CEC Bank cu dobanda putin mai mare.

In acelasi timp, mai putini oameni se vor putea califica pentru obtinerea unui credit suficient de mare, din cauza dobanzilor mai ridicate decat cele la creditele Prima Casa, plafonate prin lege la 2% plus ROBOR la 3 luni.

Cea mai mica dobanda la un credit ipotecar standard o gasim la CEC Bank, de 2,5% plus ROBOR la 6 luni, asadar cu o jumatate de punct mai mare decat un credit Prima Casa. (vezi tabelul)

La BCR si BRD, care impreuna detin o cota de piata de 50% din creditele Prima Casa, dobanzile sunt si mai mari: 2,75% plus ROBOR 6M la BRD si 3% + ROBOR 6 M la BCR.

Iar costul total (Dobanda Anuala Efectiva – DAE) al creditelor pentru locuinte standard este si mai mare, intrucat exista mai multe comisioane decat la creditele Prima Casa, unde sunt interzise de lege.

Alternative la Prima Casa

Unele banci au lansat recent noi credite imobiliare ca alternative la Prima Casa, in timp ce ING a majorat la 10% avansul la creditele Prima Casa, pentru a-si incuraja clientii sa apeleze la creditul standard, cu avans de 15% si o dobanda comparativa, o masura neurmata insa de nicio alta banca pana in prezent.

BRD a lansat un credit imobiliar ca alternativa la Prima Casa, fiind destinat celor care vor sa-si cumpere prima locuinta. Noul imprumut are un avans de 15% si o dobanda cu doar 0,25 puncte mai mare decat cea a creditelor Prima Casa (2,25% plus ROBOR la 3 luni), insa dezavantajul este ca se acorda doar clientilor BRD care-si incaseaza salariul intr-un cont al bancii. Daca pe parcursul rambursarii creditului nu-ti mai incasezi salariul la BRD, dobanda creste cu o jumatate de punct.

Bancpost a venit recent cu o oferta si mai buna: un credit imobiliar cu avans tot de 15% si dobanda de doar 2% plus ROBOR 3 luni, la fel ca la Prima Casa, dar tot cu conditia incasarii venitului intr-un cont al bancii. Dobanda creste substantial, la 3,25% plus ROBOR. daca pe parcursul rambursarii imprumului nu mai incasezi venituri in contul bancii.

Spre deosebire de creditul BRD insa, cel al Bancpost este destinat si celor care mai detin o locuinta, nu doar pentru prima casa cumparata.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Programul Prima Casa  credite ipotecare  ING Bank  Raiffeisen Bank  cont online  BT  Banca Transilvania  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  CEC Bank  comisioane cont bancar  darea in plata  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii

Alex
Banking
Sper sa suplimenteze ...Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii