BANCI | Stirea Zilei

La ce banca e mai bine sa ai cont de TVA (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-13 23:18

Noul sistem de plata defalcata a TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata), care se va aplica optional de la 1 octombrie si obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, desi a fost criticat de firme, intrucat le va aduce costuri suplimentare, va creste birocratia si le va diminua lichiditatile, obliga companiile sa faca doua plati la achitarea unei facturi, in loc de una, ca in prezent.

Ceea ce inseamna ca bancile isi vor dubla castigurile din comisioanele pentru incasari si plati, daca o firma opteaza pentru deschiderea unui cont de TVA la o banca si nu la Trezorerie, unde contul de TVA este gratis.

Insa chiar daca firmele platitoare de TVA isi vor deschide cont de TVA la Trezorerie, firmele neplatitoare de TVA vor fi oricum nevoite sa faca doua ordine de plata pentru o factura primita de la o firma platitoare de TVA.

Pe de alta parte, unele firme vor fi nevoite sa apeleze la credite de la banci pentru a-si acoperi deficitele de lichiditate pe termen scurt acoperite in prezent de banii din TVA, care de acum inainte, odata intrati in contul de TVA, nu vor mai putea fi utilizati pentru alte scopuri.

Mai exact, pentru achitarea unei facturi se vor face, de anul viitor, o plata reprezentand valoarea produsului/serviciului in contul curent al firmei care a emis factura, iar a doua plata, reprezentand valoarea TVA a respectivului produs sau serviciu, intr-un nou cont de TVA pe care firmele platitoate de TVA sunt obligate sa-l deschida fie la o banca, fie la Trezorerie.

De exemplu, sa spunem ca firma x emite o factura de 119 lei, din care TVA-ul reprezinta 19 lei (19%). Firma care plateste factura, fie ca este sau nu platitoare de TVA, va trebui sa faca doua plati: 100 de lei in contul firmei care a emis factura iar suma de 19 lei in contul de TVA al aceleasi firme, cont pe care aceast va trebui sa-l deschida fie la banca fie la Trezorerie.

In cazul platilor cu cardul sau a substitutelor de numerar, firmele si persoanele fizice care efectueaza platile cu cardul nu vor trebui sa faca doua plati separate, ci una singura, ca acum, aici fiind obligatia firmei platitoare de TVA (furnizorul de produse si servicii) sa vireze contravaloarea TVA in propriul cont de TVA, in termen de 7 zile.

Guvernul a anuntat ca „in cazul conturilor de TVA deschise la unități ale Trezoreriei Statului, costurile aferente deschiderii acestora și comisioanele aferente oricăror operațiuni în legătură cu acestea se suportă de la bugetul Trezoreriei Statului, fără a fi percepute de la titularii de cont. Totodată, extrasele conturilor de TVA deschise la unități ale Trezoreriei Statului vor fi puse gratuit la dispoziția titularilor de cont și în format electronic.” (vezi aici comunicatul Guvernului)

Firmele care-si deschid conturi de TVA la banci vor trebui insa sa achite atat comisioane de administrare a contului, cat si comisioane de incasare si de transferuri aferente platii TVA-ului.

Comisioanele pentru incasari si plati online

Sa vedem ce comisioane practica bancile pentru incasarile si platile online, prin internet/mobile banking.

Dupa cum se vede in tabel, cele mai mici comisioane sunt la ING Bank, de doar 6,51 lei pentru administrarea lunara a contului, care e 0, si cate o operatiune de incasare si plata intrabancara (dintr-un cont al aceleasi banci) si interbancara (dintr-un cont al altei banci).

Costurile sunt aproape duble la Libra Internet Bank, BT si Garanti Bank (12 lei), care au a doua, a treia, respectiv a patra cea mai buna oferta pentru un cont de TVA.

La polul opus, cel mai scump cont este, de departe, la Unicredit, cu aproape 50 de lei cost lunar, adica de sase ori mai mult in comparatie cu ING.

Costuri ridicate, de peste 30 de lei lunar, le gasim si la BRD, Raiffeisen si BCR.

Actualizare 19.09.2017

Doua banci, CEC Bank si Unicredit, au anuntat ieri ca ofera firmelor noi conditii pentru deschiderea de conturi de TVA, mai avantajoase decat restul bancilor pentru clientii proprii (vezi aici detalii).

Taguri: UniCredit Bank  Patria Bank  ING  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  BT  Banca Transilvania  plati online  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Garanti BBVA  CEC Bank  comisioane cont bancar  Idea Bank  cont bancar  internet banking  mobile banking  cont bancar firma  Libra Internet Bank  plati  

Comentarii

Alin
Informatii eronate !!!!!!!!!!!
Informatiile sunt eronate ce dezinformeaza lumea aducand prejudicii de imagine unor banci si atu-uri nemeritate altora! La UniCredit contul pentru TVA are commission de administrare zero !!! Iar comisionul pentru cont current de 10 EURO mentionat se aplica la o plaja foarte mica de clienti, majoritatea apeland la Pachetele de cont current ale Bancii, care au beneficii incluse (OP-uri, plati valutare, carduri cu commission zero la ridicarea numerar, BO/CEC-uri, etc) astfel incat comisionul de administrare ajunge sa fie practic inexistent !! E absurd sa compare comisioane care nu se aplica. Exemplu scurt: in loc de commission de administrare standard de 10 EUR, poti opta pentru un pachet care costa 39 RON si include: 3 OP-uri gratuite catre alte banci, OP-uri nelimitate in UniCredit, On-line Banking, Mobile Banking, card de debit cu retrageri de numerar fara commission si altele. In plus mai existe si pachete mai ieftine ! Verificati site-ul bancii ! SI VORBESC DOAR DE OFERTA STANDARD !Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la conturile de economii

Dobanzile la conturile de economii in lei platite de cele mai mari banci romanesti variaza intre 0,3% si 1,5% pe an. Conturile de economii, spre deosebire de depozitele bancare clasice, au avantajul ca poti depune si retrage oricand bani, fara sa existe un anumit termen pana la care nu detalii

Cat de mult au scazut dobanzile la credite in Romania, dupa izbucnirea crizei COVID-19, in comparatie cu alte tari din zona: Ungaria, Polonia, Cehia si Bulgaria

Cat de mult au scazut dobanzile la credite in tara noastra si in alte state din zona, dupa ce bancile centrale au decis sa scada semnificativ ratele de referinta, pentru a contracara criza coronavirusului? BNR a scazut dobanda de referinta cu 0,5 puncte in 23 martie, de la 2,5% la 2%. detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele pentru casa?

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare standard sunt, in ordine, CEC Bank, Banca Transilvania (BT) si Banca Comerciala Romana (BCR). Dobanzile sunt valabile in conditii normale, fara alte conditionari, precum incasarea salariului intr-un cont al bancii, incheierea unei detalii

Ultimele Comentarii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Amânare plată a ratelor

  Am cerut amanarea ratelor pt i perioada de 6kuni,cererea mi a fost aprobată. Dupa doua luni am ... detalii