BANCI | Stirea Zilei

La ce banca e mai bine sa ai cont de TVA (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-13 23:18

Noul sistem de plata defalcata a TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata), care se va aplica optional de la 1 octombrie si obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, desi a fost criticat de firme, intrucat le va aduce costuri suplimentare, va creste birocratia si le va diminua lichiditatile, obliga companiile sa faca doua plati la achitarea unei facturi, in loc de una, ca in prezent.

Ceea ce inseamna ca bancile isi vor dubla castigurile din comisioanele pentru incasari si plati, daca o firma opteaza pentru deschiderea unui cont de TVA la o banca si nu la Trezorerie, unde contul de TVA este gratis.

Insa chiar daca firmele platitoare de TVA isi vor deschide cont de TVA la Trezorerie, firmele neplatitoare de TVA vor fi oricum nevoite sa faca doua ordine de plata pentru o factura primita de la o firma platitoare de TVA.

Pe de alta parte, unele firme vor fi nevoite sa apeleze la credite de la banci pentru a-si acoperi deficitele de lichiditate pe termen scurt acoperite in prezent de banii din TVA, care de acum inainte, odata intrati in contul de TVA, nu vor mai putea fi utilizati pentru alte scopuri.

Mai exact, pentru achitarea unei facturi se vor face, de anul viitor, o plata reprezentand valoarea produsului/serviciului in contul curent al firmei care a emis factura, iar a doua plata, reprezentand valoarea TVA a respectivului produs sau serviciu, intr-un nou cont de TVA pe care firmele platitoate de TVA sunt obligate sa-l deschida fie la o banca, fie la Trezorerie.

De exemplu, sa spunem ca firma x emite o factura de 119 lei, din care TVA-ul reprezinta 19 lei (19%). Firma care plateste factura, fie ca este sau nu platitoare de TVA, va trebui sa faca doua plati: 100 de lei in contul firmei care a emis factura iar suma de 19 lei in contul de TVA al aceleasi firme, cont pe care aceast va trebui sa-l deschida fie la banca fie la Trezorerie.

In cazul platilor cu cardul sau a substitutelor de numerar, firmele si persoanele fizice care efectueaza platile cu cardul nu vor trebui sa faca doua plati separate, ci una singura, ca acum, aici fiind obligatia firmei platitoare de TVA (furnizorul de produse si servicii) sa vireze contravaloarea TVA in propriul cont de TVA, in termen de 7 zile.

Guvernul a anuntat ca „in cazul conturilor de TVA deschise la unități ale Trezoreriei Statului, costurile aferente deschiderii acestora și comisioanele aferente oricăror operațiuni în legătură cu acestea se suportă de la bugetul Trezoreriei Statului, fără a fi percepute de la titularii de cont. Totodată, extrasele conturilor de TVA deschise la unități ale Trezoreriei Statului vor fi puse gratuit la dispoziția titularilor de cont și în format electronic.” (vezi aici comunicatul Guvernului)

Firmele care-si deschid conturi de TVA la banci vor trebui insa sa achite atat comisioane de administrare a contului, cat si comisioane de incasare si de transferuri aferente platii TVA-ului.

Comisioanele pentru incasari si plati online

Sa vedem ce comisioane practica bancile pentru incasarile si platile online, prin internet/mobile banking.

Dupa cum se vede in tabel, cele mai mici comisioane sunt la ING Bank, de doar 6,51 lei pentru administrarea lunara a contului, care e 0, si cate o operatiune de incasare si plata intrabancara (dintr-un cont al aceleasi banci) si interbancara (dintr-un cont al altei banci).

Costurile sunt aproape duble la Libra Internet Bank, BT si Garanti Bank (12 lei), care au a doua, a treia, respectiv a patra cea mai buna oferta pentru un cont de TVA.

La polul opus, cel mai scump cont este, de departe, la Unicredit, cu aproape 50 de lei cost lunar, adica de sase ori mai mult in comparatie cu ING.

Costuri ridicate, de peste 30 de lei lunar, le gasim si la BRD, Raiffeisen si BCR.

Actualizare 19.09.2017

Doua banci, CEC Bank si Unicredit, au anuntat ieri ca ofera firmelor noi conditii pentru deschiderea de conturi de TVA, mai avantajoase decat restul bancilor pentru clientii proprii (vezi aici detalii).

Taguri: UniCredit Bank  Patria Bank  ING  OTP Bank  Raiffeisen Bank  Bancpost  BT  Banca Transilvania  plati online  Banca Comerciala Romana (BCR)  BCR  Garanti Bank  CEC Bank  comisioane  Idea Bank  cont bancar  internet banking  mobile banking  Guvern  Libra Internet Bank  plati  

Comentarii

Alin
Informatii eronate !!!!!!!!!!!
Informatiile sunt eronate ce dezinformeaza lumea aducand prejudicii de imagine unor banci si atu-uri nemeritate altora! La UniCredit contul pentru TVA are commission de administrare zero !!! Iar comisionul pentru cont current de 10 EURO mentionat se aplica la o plaja foarte mica de clienti, majoritatea apeland la Pachetele de cont current ale Bancii, care au beneficii incluse (OP-uri, plati valutare, carduri cu commission zero la ridicarea numerar, BO/CEC-uri, etc) astfel incat comisionul de administrare ajunge sa fie practic inexistent !! E absurd sa compare comisioane care nu se aplica. Exemplu scurt: in loc de commission de administrare standard de 10 EUR, poti opta pentru un pachet care costa 39 RON si include: 3 OP-uri gratuite catre alte banci, OP-uri nelimitate in UniCredit, On-line Banking, Mobile Banking, card de debit cu retrageri de numerar fara commission si altele. In plus mai existe si pachete mai ieftine ! Verificati site-ul bancii ! SI VORBESC DOAR DE OFERTA STANDARD !Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR avertizeaza ca ne aflam in varful ciclurilor financiar si imobiliar

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca ne aflam in varful ciclului financiar de crestere a creditarii, indatorarii si a preturilor caselor, dupa iesirea din recesiune in urma cu 5-6 ani, astfel ca urmeaza o perioada de scadere, care a inceput deja pe piata detalii

BRD este apostrofata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la credite

BRD este acuzata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la creditul de nevoi personale Expresso, pe care banca il promoveaza cu o dobanda de 7,29%, dar care este valabila doar in anumite conditii si numai pentru sume mari de bani imprumutati. Banca mai este criticata de oameni si detalii

Creditele ipotecare au atins o faza de dezvoltare care impune diversificarea si ajustarea in fata riscurilor - interviu cu Sergiu Oprescu, presedintele ARB si presedinte executiv Alpha Bank

Creditele ipotecare au un ritm alert de crestere, care este asteptat sa continue, dat fiind ca in Romania sunt mult mai putine fata de alte tari europene, iar cererea este mare. Insa noul context economic, cu cresterea riscurilor si posibila modificare sau chiar disparitie a programului Prima detalii

Guvernatorul BNR are sapte depozite bancare in euro si dolari, niciunul in lei

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si-a reinnoit anul trecut depozitele la termen in euro si dolari pe care le avea la BCR si Unicredit, in valoare de aproximativ 35.000 de euro, fara sa-si faca niciun depozit in lei, el preferand sa-si tina banii din salariu si pensie intr-un cont curent, pentru detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna seara

  Am si eu o problema sunt din Vrancea si de o lună tot imi dispărea ba semnalul la telefon ba ... detalii

 • Si totusi...

  Ce se intampla cu cei carora li se termina anul acesta programul de economisire si pot justifica ... detalii

 • Informatii

  Buna ziua,sunt pensionara 62 ani pensie 900 ron,asi dori sa imprumut 35000 de euro cu credit ... detalii

 • Pe bune???

  Doamne fereste, cu toata stima, dar partea cu "Ordinul ANPC, emis sub presiunea avocatului Piperea ... detalii

 • Banca Romaneasca

  Rugam ANPC-ul sa treaca si pe la Banca Romaneasca. Multumim ... detalii