BANCI | Stirea Zilei

La ce banca e mai bine sa ai cont de TVA (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-13 23:18

Noul sistem de plata defalcata a TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata), care se va aplica optional de la 1 octombrie si obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, desi a fost criticat de firme, intrucat le va aduce costuri suplimentare, va creste birocratia si le va diminua lichiditatile, obliga companiile sa faca doua plati la achitarea unei facturi, in loc de una, ca in prezent.

Ceea ce inseamna ca bancile isi vor dubla castigurile din comisioanele pentru incasari si plati, daca o firma opteaza pentru deschiderea unui cont de TVA la o banca si nu la Trezorerie, unde contul de TVA este gratis.

Insa chiar daca firmele platitoare de TVA isi vor deschide cont de TVA la Trezorerie, firmele neplatitoare de TVA vor fi oricum nevoite sa faca doua ordine de plata pentru o factura primita de la o firma platitoare de TVA.

Pe de alta parte, unele firme vor fi nevoite sa apeleze la credite de la banci pentru a-si acoperi deficitele de lichiditate pe termen scurt acoperite in prezent de banii din TVA, care de acum inainte, odata intrati in contul de TVA, nu vor mai putea fi utilizati pentru alte scopuri.

Mai exact, pentru achitarea unei facturi se vor face, de anul viitor, o plata reprezentand valoarea produsului/serviciului in contul curent al firmei care a emis factura, iar a doua plata, reprezentand valoarea TVA a respectivului produs sau serviciu, intr-un nou cont de TVA pe care firmele platitoate de TVA sunt obligate sa-l deschida fie la o banca, fie la Trezorerie.

De exemplu, sa spunem ca firma x emite o factura de 119 lei, din care TVA-ul reprezinta 19 lei (19%). Firma care plateste factura, fie ca este sau nu platitoare de TVA, va trebui sa faca doua plati: 100 de lei in contul firmei care a emis factura iar suma de 19 lei in contul de TVA al aceleasi firme, cont pe care aceast va trebui sa-l deschida fie la banca fie la Trezorerie.

In cazul platilor cu cardul sau a substitutelor de numerar, firmele si persoanele fizice care efectueaza platile cu cardul nu vor trebui sa faca doua plati separate, ci una singura, ca acum, aici fiind obligatia firmei platitoare de TVA (furnizorul de produse si servicii) sa vireze contravaloarea TVA in propriul cont de TVA, in termen de 7 zile.

Guvernul a anuntat ca „in cazul conturilor de TVA deschise la unități ale Trezoreriei Statului, costurile aferente deschiderii acestora și comisioanele aferente oricăror operațiuni în legătură cu acestea se suportă de la bugetul Trezoreriei Statului, fără a fi percepute de la titularii de cont. Totodată, extrasele conturilor de TVA deschise la unități ale Trezoreriei Statului vor fi puse gratuit la dispoziția titularilor de cont și în format electronic.” (vezi aici comunicatul Guvernului)

Firmele care-si deschid conturi de TVA la banci vor trebui insa sa achite atat comisioane de administrare a contului, cat si comisioane de incasare si de transferuri aferente platii TVA-ului.

Comisioanele pentru incasari si plati online

Sa vedem ce comisioane practica bancile pentru incasarile si platile online, prin internet/mobile banking.

Dupa cum se vede in tabel, cele mai mici comisioane sunt la ING Bank, de doar 6,51 lei pentru administrarea lunara a contului, care e 0, si cate o operatiune de incasare si plata intrabancara (dintr-un cont al aceleasi banci) si interbancara (dintr-un cont al altei banci).

Costurile sunt aproape duble la Libra Internet Bank, BT si Garanti Bank (12 lei), care au a doua, a treia, respectiv a patra cea mai buna oferta pentru un cont de TVA.

La polul opus, cel mai scump cont este, de departe, la Unicredit, cu aproape 50 de lei cost lunar, adica de sase ori mai mult in comparatie cu ING.

Costuri ridicate, de peste 30 de lei lunar, le gasim si la BRD, Raiffeisen si BCR.

Actualizare 19.09.2017

Doua banci, CEC Bank si Unicredit, au anuntat ieri ca ofera firmelor noi conditii pentru deschiderea de conturi de TVA, mai avantajoase decat restul bancilor pentru clientii proprii (vezi aici detalii).

Taguri: UniCredit Bank  Patria Bank  ING  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  BT  Banca Transilvania  plati online  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Garanti BBVA  CEC Bank  comisioane cont bancar  Idea Bank  cont bancar  internet banking  mobile banking  Guvern  Libra Internet Bank  plati  

Comentarii

Alin
Informatii eronate !!!!!!!!!!!
Informatiile sunt eronate ce dezinformeaza lumea aducand prejudicii de imagine unor banci si atu-uri nemeritate altora! La UniCredit contul pentru TVA are commission de administrare zero !!! Iar comisionul pentru cont current de 10 EURO mentionat se aplica la o plaja foarte mica de clienti, majoritatea apeland la Pachetele de cont current ale Bancii, care au beneficii incluse (OP-uri, plati valutare, carduri cu commission zero la ridicarea numerar, BO/CEC-uri, etc) astfel incat comisionul de administrare ajunge sa fie practic inexistent !! E absurd sa compare comisioane care nu se aplica. Exemplu scurt: in loc de commission de administrare standard de 10 EUR, poti opta pentru un pachet care costa 39 RON si include: 3 OP-uri gratuite catre alte banci, OP-uri nelimitate in UniCredit, On-line Banking, Mobile Banking, card de debit cu retrageri de numerar fara commission si altele. In plus mai existe si pachete mai ieftine ! Verificati site-ul bancii ! SI VORBESC DOAR DE OFERTA STANDARD !Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiClientii BRD sa plang ca banca le blocheaza conturile fara sa-i anunte

Mai multi clienti ne-au sesizat ca BRD Groupe Societe Generale le-a blocat conturile, fara sa-i avertizeze, pentru neactualizarea datelor personale. Potrivit BRD, “clientul este anuntat sa vina la banca pentru actualizare. Din momentul notificarii, are 3 luni de zile ca sa isi detalii

Care sunt bancile cu cele mai bune schimburi valutare in euro la platile cu cardul?

Cand faceti plati cu cardul in strainatate sau cumparaturi online in alte valute, cursul de schimb valutar practictat de unele banci este semnificativ mai ridicat decat cel standard, de la ghisee sau pentru tranzactiile in conturile curente (spot), ceea ce inseamna pierderi pentru utilizatorii detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele populatiei in lei?

Bancile care-si rasplatesc cel mai bine deponentii persoane fizice sunt, in ordine: CEC Bank, Libra Internet Bank si Banca Transilvania (BT), in timp ce la polul opus, bancile cu cele mai mici dobanzi la depozitele in lei sunt BRD, BCR si Unicredit, conform topului realizat de detalii

Patru banci au scazut dobanzile la creditele ipotecare, una le-a majorat

Costul creditele imobiliare (ipotecare) este in scadere la inceput de an, dupa ce patru banci au scazut dobanzile la aceste tipuri de imprumuturi, o banca le-a majorat si restul le-au mentinut la nivelurile de la finalul anului trecut, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a detalii

Ultimele Comentarii

 • banca de 2 lei

  BRD a fost, ramane si probabil va continua sa fie o banca proasta pentru retail. O structura ... detalii

 • Proprire

  Bună ziua am o pensie pe caz de boală de 704 si am proprie pe card este ... detalii

 • Reziliat contract Vodafone

  In 2016 am reziliat contractul Vodafone ca urmare a scăderii contractului, achitând toate ... detalii

 • Clienti CHF

  Asteptam de urgență o oferta de conversie a creditelor in CHF - a fost singura banca din sistem ... detalii

 • risc valutar

  Cine va pus sa luati credite in CHF??? Si pe mine au incercat sa ma abureasca cu CHF dar nu am ... detalii