BANCI | Stirea Zilei

Bancile accelereaza vanzarile de credite neperformante catre firmele de recuperare creante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-05 22:44

Bancile si-au redus in luna iulie cu 260 milioane lei volumul de credite neperformante cu sanse foarte mici de recuperare acordate persoanelor fizice, intrucat au intarzieri mari, de peste un an, ceea ce inseamna ca acestea au fost vandute firmelor de recuperare creante.

In consecinta, valoarea credite neperformante cu intarzieri de peste doi ani ale ale persoanelor fizice a scazut in iulie la 4,340 miliarde lei, conform datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizeaza doar imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei.

Din totalul neperformantelor, peste jumatate, mai exact 2,6 milarde lei sunt scoase in afara bilanturilor, ceea ce inseamna ca sunt provizionate integral iar bancile nu mai spera sa recupereze mare lucru, astfel ca ele au ca destinate firmele de recuperare creante.

Este cea mai mare diminuare a neperformantelor din ultima jumatate de an, mai exact din decembrie 2016, cand valorea acestora scazuse cu 312 milioane lei.

Pe parcursul ultimelor sase luni, stocul de credite neperformante mai degraba a stagnat, avand o descrestere de doar 200 milioane lei in perioada decembrie 2016-iunie 2017.

Situatia s-ar putea schimba dramatic in ultimele luni ale anului, dupa ce Guvernul a adoptat in 30 august Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2018, conform careia bancile vor mai putea deduce integral din impozitul pe profit pierderile aferente creantelor instrainate, ci doar 30% dintre acestea. (vezi aici detalii)

Asa incat este posibil ca bancile sa profite de ultimele luni din acest an pana la intrarea in vigoare a noii legislatii pentru a se descotorosi de cat mai multe credite neperformante, pe care le pot deduce integral din impozitul pe profit.

Mai ales ca BNR are ca tinta reducerea ratei creditelor neperformante pana la 6% la finalul acestui an, de la 8,32% in iunie.

Bancile ar putea fi dispuse astfel sa scoata in afara bilanturilor (write-off) mai multe credite neperformante, proces prin care rata creditelor neperformante este diminuata, iar ulterior sa le vanda firmelor de recuperare creante.

Restantele de la Biroul de Credit, in scadere cu 800 milioane lei

Daca ne uitam si in statistica Biroului de Credit, care aduna date despre toate creditele, inclusiv cele cu valori mici, sub 20.000 de euro, precum si cele acordate de IFN-uri, vedem ca valoarea totala a creditelor neperformante (cu restante de peste 90 de zile) a fost de 4,292 miliarde lei, la finalul lunii iulie, in scadere cu 246 milioane lei fata de luna iunie.

Acestora li se aduga, insa, alte credite neperformante de 1,752 miliarde lei incluse in categoria la colectare plus inca 1,140 miliarde lei credite scoase in afara bilantului.

In total, la Biroul de Credit existau in luna iulie credite neperformante de 7,2 miliarde lei, raportate de un numar de 30 de bani si 31 de IFN-uri, in scadere cu 800 milioane lei fata de luna precedenta.

Este cea mai mare scadere a neperformantelor din septembrie 2016, cand a avut loc o ajustare masiva, de 2 miliarde lei, de la 10,9 la 8,8 miliarde lei.

Ramane de vazut ce strategie vor adopta bncile in lunile urmatoare, daca vor accelera si mai mult vanzarile de neperformante, in contextul modificarii Codului Fiscal cu privire la deductibilitatea vanzarii acestora catre firmele de recuperare.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Biroul de Credit  recuperare creante  credite neperformante  credite IFN  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii