BANCI | Stirea Zilei

Bancile accelereaza vanzarile de credite neperformante catre firmele de recuperare creante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-05 22:44

Bancile si-au redus in luna iulie cu 260 milioane lei volumul de credite neperformante cu sanse foarte mici de recuperare acordate persoanelor fizice, intrucat au intarzieri mari, de peste un an, ceea ce inseamna ca acestea au fost vandute firmelor de recuperare creante.

In consecinta, valoarea credite neperformante cu intarzieri de peste doi ani ale ale persoanelor fizice a scazut in iulie la 4,340 miliarde lei, conform datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizeaza doar imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei.

Din totalul neperformantelor, peste jumatate, mai exact 2,6 milarde lei sunt scoase in afara bilanturilor, ceea ce inseamna ca sunt provizionate integral iar bancile nu mai spera sa recupereze mare lucru, astfel ca ele au ca destinate firmele de recuperare creante.

Este cea mai mare diminuare a neperformantelor din ultima jumatate de an, mai exact din decembrie 2016, cand valorea acestora scazuse cu 312 milioane lei.

Pe parcursul ultimelor sase luni, stocul de credite neperformante mai degraba a stagnat, avand o descrestere de doar 200 milioane lei in perioada decembrie 2016-iunie 2017.

Situatia s-ar putea schimba dramatic in ultimele luni ale anului, dupa ce Guvernul a adoptat in 30 august Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2018, conform careia bancile vor mai putea deduce integral din impozitul pe profit pierderile aferente creantelor instrainate, ci doar 30% dintre acestea. (vezi aici detalii)

Asa incat este posibil ca bancile sa profite de ultimele luni din acest an pana la intrarea in vigoare a noii legislatii pentru a se descotorosi de cat mai multe credite neperformante, pe care le pot deduce integral din impozitul pe profit.

Mai ales ca BNR are ca tinta reducerea ratei creditelor neperformante pana la 6% la finalul acestui an, de la 8,32% in iunie.

Bancile ar putea fi dispuse astfel sa scoata in afara bilanturilor (write-off) mai multe credite neperformante, proces prin care rata creditelor neperformante este diminuata, iar ulterior sa le vanda firmelor de recuperare creante.

Restantele de la Biroul de Credit, in scadere cu 800 milioane lei

Daca ne uitam si in statistica Biroului de Credit, care aduna date despre toate creditele, inclusiv cele cu valori mici, sub 20.000 de euro, precum si cele acordate de IFN-uri, vedem ca valoarea totala a creditelor neperformante (cu restante de peste 90 de zile) a fost de 4,292 miliarde lei, la finalul lunii iulie, in scadere cu 246 milioane lei fata de luna iunie.

Acestora li se aduga, insa, alte credite neperformante de 1,752 miliarde lei incluse in categoria la colectare plus inca 1,140 miliarde lei credite scoase in afara bilantului.

In total, la Biroul de Credit existau in luna iulie credite neperformante de 7,2 miliarde lei, raportate de un numar de 30 de bani si 31 de IFN-uri, in scadere cu 800 milioane lei fata de luna precedenta.

Este cea mai mare scadere a neperformantelor din septembrie 2016, cand a avut loc o ajustare masiva, de 2 miliarde lei, de la 10,9 la 8,8 miliarde lei.

Ramane de vazut ce strategie vor adopta bncile in lunile urmatoare, daca vor accelera si mai mult vanzarile de neperformante, in contextul modificarii Codului Fiscal cu privire la deductibilitatea vanzarii acestora catre firmele de recuperare.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Biroul de Credit  recuperare creante  credite neperformante  credite IFN  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii