BANCI | Stirea Zilei

Ce a cumparat OTP Bank de la Banca Romaneasca: 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) si imprumuturi de 5 miliarde lei (actualizare)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-07-27 22:58

OTP Bank va avea de rezolvat doua probleme majore dupa ce va prelua Banca Romaneasca: cei peste 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF), carora banca le va face, la inceputul anului viitor, o oferta de conversie in lei, precum si restructurarea si integrarea celor 114 unitati si a celor 1148 de angajati ai bancii grecesti.

OTP Bank nu a dezvaluit valoarea tranzactiei de preluare a Bancii Romanesti in anuntul de astazi, cert este ca va trebui sa ramburseze un credit subordonat de 650 milioane euro catre NBG, banca-mama a Bancii Romanesti, la care se vor adauga costurile de restructurare si integrare a bancii preluate, plus cele aferente ofertei de conversie a creditelor in CHF.

Ca in cazul oricarei preluari, o parte dintre cele 114 unitati al Bancii Romanesti (109 sucursale si 5 centre de afaceri) vor fi inchise, fie din motive de eficienta fie din redundanta (unitati apropiate de cele ale OTP). De asemenea, multi din angajatii bancii grecesti vor fi concediati, in urma inchiderii unitatilor si suprapunerii functiilor, in special in centrala.

Principala provocare a OTP Bank ar putea fi insa, anul viitor, conversia creditelor in CHF, in valoare de 1,057 miliarde lei, detinute de cei aproximativ 7.000 de clienti ai Bancii Romanesti.

OTP Bank ar putea fi nevoita sa le propuna acestora un discount mai mare decat cel mediu de aproximativ 20% oferit propriilor clienti la inceputul anului trecut, astfel ca doar 70% dintre ei au fost de acord.

Mai ales ca intre timp a aparut si legea darii in plata, care desi a fost amendata substantial de Curtea Constitutionala, aceasta a sugerat instantelor de judecata sa aplice teoria impreviziunii si sa imparta echitabil povara cursului valutar intre banci si clienti iar darea in plata sa fie acceptata doar in cazurile sociale.

Iar oferta altei banci, Raiffeisen Bank, in curs de derulare, cu un discount de 25%, nu pare sa fi atras entuziasmul clientilor.

Credite restante si neperformante de aproape 1 miliard de lei

O alta problema a OTP Bank ar putea fi creditele restante si neperformante detinute de Banca Romaneasca, in valoare de aproape 1 miliard de lei.

OTP Bank a dezvaluit in comunicatul de astazi privind preluarea Bancii Romanesti ca bilantul total al acesteia, impreuna cu alte active, la finalul lui 2016, atingea 1,570 miliarde euro, adica aproape 7 miliarde lei, cu valoarea brută a împrumuturilor in sold de 1,148 miliarde euro, adica 5,2 miliarde lei (73% din totalul activelor) o pondere de 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă.

Insa in raportul financiar aferent anului 2016 si conform datelor publicate de BNR, Banca Romaneasca a raportat ca are in bilant active totale de doar 6,3 miliarde lei si credite brute de numai 4,6 miliarde lei la nivel de grup (impreuna cu firma de leasing, pe care urma sa o vanda bancii-mama NBG).

Ceea ce inseamna ca exista un volum important de credite, de aproximativ 600 milioane lei, scoase in afara bilantului bancii, fiind vorba de credite neperformante provizionate integral, conform cerintelor BNR.

Banca Romaneasca are in bilant un volum total de credite nete de 4,280 miliarde lei la nivel de grup (4,228 miliarde lei la nivel de banca), dintre care cele acordate persoanelor fizice in valoare de 3,8 miliarde lei (84% din total), dintre care aproape 3 miliarde sunt in valuta (euro si franci), in timp ce finantarile pentru firme se ridica la doar 0,7 miliarde lei, majoritatea in moneda nationala.

Provizioanele pentru riscul de credit la nivel de grup (impreuna cu firma de leasing) au o valoare de 333 milioane lei, 62% fiind aferente creditelor companiilor, astfel ca totalul creditelor brute este de 4,613 miliarde lei la nivel de grup si 4,465 miliarde lei la nivel de banca.

Majoritatea creditelor acordate de Banca Romaneasca sunt credite ipotecare, in valoare de 2,782 miliarde lei, in timp ce creditele de consum au o valoare de 1 miliard de lei.

Banca Romaneasca si-a facut curatenie in bilant anul trecut, prin vanzarea unei terte parti (firma de recuperare creante) a unui pachet de credite neperformante de 339 milioane lei, in schimbul a 54 milioane lei, adica 16% din valoare.

Din totalul creditelor nete, de 4,465 miliarde euro, 515 milioane lei sunt restante, in timp ce 462 milioane sunt in categoria creditelor depreciate (neperformante), conform datelor publicate de Banca Romaneasca.

Banca nu a dezvaluit insa care este rata creditelor neperformante.

Actualizare

Articolul a fost actualizat dupa ce OTP Bank a precizat ca in comunicatul de ieri a facut o greseala, si anume ca in loc de credite in stoc de 1,148 miliarde euro (5 miliarde lei) a pus credite restante de 1,148 miliarde euro.

In consecinta, titlul articolului a fost modificat astfel: "Ce a cumparat OTP Bank de la Banca Romaneasca: 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) si imprumuturi de 5 miliarde lei (actualizare)" in loc de "Ce a cumparat OTP Bank de la Banca Romaneasca: 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) si imprumuturi restante de 5 miliarde lei (actualizare)".

De asemenea,  din primul paragraf al articolului si din intertitlu au fost scoase referirile cu privire la creditele restante de 5 miliarde lei.

In schimb, articolul a fost completat, in intertitlu si la final, cu doua paragrafe despre datele publicate de Banca Romaneasca privind valoarea restantelor si a creditelor depreciate, de aproape 1 miliard de lei.

Taguri: curs BNR  Easy Credit  OTP Bank  restante credite  Banca Romaneasca  credite neperformante  card euro  

Comentarii

Cristi
O problema mare de tot
Daca banca nu va veni cu o oferta avantajoasa clientilor care au credit in CHF OTP va avea de suferit si afacerea nu o sa mai fie atat de bua privind preluarea bancii. De asemenea Banca Romaneasca are foarte multe litigii pe rol si de curand Iarescu declara ".... că, dacă o bancă are prea multe litigii cu clienții, trebuie să găsească metode a negocia și rezolva aceste probleme în interiorul băncii, în condițiile în care băncile trebuie să se apropie mai mult de clienți pentru creșterea creditării." Banca Romaneasca a trantit usa in nas tutoro clientilor cand a fost vorba de negociere motiv pentru care nu vom renunta daca nu vom primi o oferta avantajpoasa. De asemenea, multe din litiiile aflate pe rola au fost incepute prin 2014-2015 si sunt foarte apropae de deciziii definitive.... De asemenea Curtea Constitutionala a indemnat bancile sa suporte si ele riscurie asumate la incheierea contractelor si sa suporte jumatate din aceste costuri. OTP trebuie s avina cu o solutie foarte buna astfel incat foarte multi clienti sa renunte la litigiile aflate in desfasurare, in caz contrar imaginea ei va avea de suferit. Data fiind situatia un curs mediu asa cum a sugerat Curtea Constitutionala permite clientilor sa achite bancii creditul incasat si banca sa castige si un mic profit. Cred ca asa ar trebui sa gandeasca OTP in aceasta situatie. Asteptam cu nerabdare oferta bancii...Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiParlamentul pregateste o lege pentru salvarea bancilor pentru locuinte

In precedenta criza din 2008, nicio banca din Romania nu a avut nevoie de bani publici pentru a fi salvata de la faliment (bailout): au avut loc doar fuziuni, achizitii si retrageri de pe piata. Acum, insa, in perioada crizei COVID-19, Parlamentul pregateste o lege prin care vrea sa detalii

Legea privind suspendarea executarilor silite si popririlor a fost blocata de Guvern, prin sesizarea la Curtea Constitutionala

Guvernul a blocat o lege adoptata de Parlament prin care se suspenda pana la 1 in septembrie executarile silite prin poprirea salariilor, pensiilor sau altor venituri si sume de bani din conturile bancare, prin sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ilegalitatea actului detalii

Raiffeisen Bank este reclamata de clienti ca nu vrea sa le inchida conturile prin telefon sau online, ci doar printr-o cerere scrisa, intr-o sucursala

"Cu ceva ani in urma, Raiffeisen m-a notificat despre decizia de anulare a cardului meu (la care veam o intarziere rate). Bun! Intre timp am achitat tot debitul, sperand sa scap de ei. Nu se poate inchide contul telefonic, ma taxeaza cate 10 ron lunar pentru NICI un serviciu, mai mult, 40 detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul primului trimestru din 2020: coronavirusul a inceput sa afecteze si profitul bancilor

Sistemul bancar a ramas stabil in primul trimestru al anului, cu o crestere importanta a activelor si implicit a creditelor, insa a inceput sa resimta primele efecte ale pandemiei coronavirusului, prin cresterea provizioanelor pentru potentiale riscuri, care au afectat profitabilitatea detalii

Ultimele Comentarii