BANCI | Stirea Zilei

Ce a cumparat OTP Bank de la Banca Romaneasca: 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) si imprumuturi de 5 miliarde lei (actualizare)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-07-27 22:58

OTP Bank va avea de rezolvat doua probleme majore dupa ce va prelua Banca Romaneasca: cei peste 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF), carora banca le va face, la inceputul anului viitor, o oferta de conversie in lei, precum si restructurarea si integrarea celor 114 unitati si a celor 1148 de angajati ai bancii grecesti.

OTP Bank nu a dezvaluit valoarea tranzactiei de preluare a Bancii Romanesti in anuntul de astazi, cert este ca va trebui sa ramburseze un credit subordonat de 650 milioane euro catre NBG, banca-mama a Bancii Romanesti, la care se vor adauga costurile de restructurare si integrare a bancii preluate, plus cele aferente ofertei de conversie a creditelor in CHF.

Ca in cazul oricarei preluari, o parte dintre cele 114 unitati al Bancii Romanesti (109 sucursale si 5 centre de afaceri) vor fi inchise, fie din motive de eficienta fie din redundanta (unitati apropiate de cele ale OTP). De asemenea, multi din angajatii bancii grecesti vor fi concediati, in urma inchiderii unitatilor si suprapunerii functiilor, in special in centrala.

Principala provocare a OTP Bank ar putea fi insa, anul viitor, conversia creditelor in CHF, in valoare de 1,057 miliarde lei, detinute de cei aproximativ 7.000 de clienti ai Bancii Romanesti.

OTP Bank ar putea fi nevoita sa le propuna acestora un discount mai mare decat cel mediu de aproximativ 20% oferit propriilor clienti la inceputul anului trecut, astfel ca doar 70% dintre ei au fost de acord.

Mai ales ca intre timp a aparut si legea darii in plata, care desi a fost amendata substantial de Curtea Constitutionala, aceasta a sugerat instantelor de judecata sa aplice teoria impreviziunii si sa imparta echitabil povara cursului valutar intre banci si clienti iar darea in plata sa fie acceptata doar in cazurile sociale.

Iar oferta altei banci, Raiffeisen Bank, in curs de derulare, cu un discount de 25%, nu pare sa fi atras entuziasmul clientilor.

Credite restante si neperformante de aproape 1 miliard de lei

O alta problema a OTP Bank ar putea fi creditele restante si neperformante detinute de Banca Romaneasca, in valoare de aproape 1 miliard de lei.

OTP Bank a dezvaluit in comunicatul de astazi privind preluarea Bancii Romanesti ca bilantul total al acesteia, impreuna cu alte active, la finalul lui 2016, atingea 1,570 miliarde euro, adica aproape 7 miliarde lei, cu valoarea brută a împrumuturilor in sold de 1,148 miliarde euro, adica 5,2 miliarde lei (73% din totalul activelor) o pondere de 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă.

Insa in raportul financiar aferent anului 2016 si conform datelor publicate de BNR, Banca Romaneasca a raportat ca are in bilant active totale de doar 6,3 miliarde lei si credite brute de numai 4,6 miliarde lei la nivel de grup (impreuna cu firma de leasing, pe care urma sa o vanda bancii-mama NBG).

Ceea ce inseamna ca exista un volum important de credite, de aproximativ 600 milioane lei, scoase in afara bilantului bancii, fiind vorba de credite neperformante provizionate integral, conform cerintelor BNR.

Banca Romaneasca are in bilant un volum total de credite nete de 4,280 miliarde lei la nivel de grup (4,228 miliarde lei la nivel de banca), dintre care cele acordate persoanelor fizice in valoare de 3,8 miliarde lei (84% din total), dintre care aproape 3 miliarde sunt in valuta (euro si franci), in timp ce finantarile pentru firme se ridica la doar 0,7 miliarde lei, majoritatea in moneda nationala.

Provizioanele pentru riscul de credit la nivel de grup (impreuna cu firma de leasing) au o valoare de 333 milioane lei, 62% fiind aferente creditelor companiilor, astfel ca totalul creditelor brute este de 4,613 miliarde lei la nivel de grup si 4,465 miliarde lei la nivel de banca.

Majoritatea creditelor acordate de Banca Romaneasca sunt credite ipotecare, in valoare de 2,782 miliarde lei, in timp ce creditele de consum au o valoare de 1 miliard de lei.

Banca Romaneasca si-a facut curatenie in bilant anul trecut, prin vanzarea unei terte parti (firma de recuperare creante) a unui pachet de credite neperformante de 339 milioane lei, in schimbul a 54 milioane lei, adica 16% din valoare.

Din totalul creditelor nete, de 4,465 miliarde euro, 515 milioane lei sunt restante, in timp ce 462 milioane sunt in categoria creditelor depreciate (neperformante), conform datelor publicate de Banca Romaneasca.

Banca nu a dezvaluit insa care este rata creditelor neperformante.

Actualizare

Articolul a fost actualizat dupa ce OTP Bank a precizat ca in comunicatul de ieri a facut o greseala, si anume ca in loc de credite in stoc de 1,148 miliarde euro (5 miliarde lei) a pus credite restante de 1,148 miliarde euro.

In consecinta, titlul articolului a fost modificat astfel: "Ce a cumparat OTP Bank de la Banca Romaneasca: 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) si imprumuturi de 5 miliarde lei (actualizare)" in loc de "Ce a cumparat OTP Bank de la Banca Romaneasca: 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) si imprumuturi restante de 5 miliarde lei (actualizare)".

De asemenea,  din primul paragraf al articolului si din intertitlu au fost scoase referirile cu privire la creditele restante de 5 miliarde lei.

In schimb, articolul a fost completat, in intertitlu si la final, cu doua paragrafe despre datele publicate de Banca Romaneasca privind valoarea restantelor si a creditelor depreciate, de aproape 1 miliard de lei.

Taguri: curs BNR  Easy Credit  OTP Bank  reclamatie Unicredit  Banca Romaneasca  credite neperformante  card euro  

Comentarii

Cristi
O problema mare de tot
Daca banca nu va veni cu o oferta avantajoasa clientilor care au credit in CHF OTP va avea de suferit si afacerea nu o sa mai fie atat de bua privind preluarea bancii. De asemenea Banca Romaneasca are foarte multe litigii pe rol si de curand Iarescu declara ".... că, dacă o bancă are prea multe litigii cu clienții, trebuie să găsească metode a negocia și rezolva aceste probleme în interiorul băncii, în condițiile în care băncile trebuie să se apropie mai mult de clienți pentru creșterea creditării." Banca Romaneasca a trantit usa in nas tutoro clientilor cand a fost vorba de negociere motiv pentru care nu vom renunta daca nu vom primi o oferta avantajpoasa. De asemenea, multe din litiiile aflate pe rola au fost incepute prin 2014-2015 si sunt foarte apropae de deciziii definitive.... De asemenea Curtea Constitutionala a indemnat bancile sa suporte si ele riscurie asumate la incheierea contractelor si sa suporte jumatate din aceste costuri. OTP trebuie s avina cu o solutie foarte buna astfel incat foarte multi clienti sa renunte la litigiile aflate in desfasurare, in caz contrar imaginea ei va avea de suferit. Data fiind situatia un curs mediu asa cum a sugerat Curtea Constitutionala permite clientilor sa achite bancii creditul incasat si banca sa castige si un mic profit. Cred ca asa ar trebui sa gandeasca OTP in aceasta situatie. Asteptam cu nerabdare oferta bancii...Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii