BANCI | Stirea Zilei

Bancile cer BNR eliminarea rezervelor minime obligatorii in euro pentru creditele de la institutii financiare internationale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-25 08:10

Bancherii propun reducerea sau scutirea de la constituirea rezervelor minime ţn valută, pentru situaţiile ţn care băncile se ţmprumută de la instituţii financiare internaţionale, a spus luni secretarul de stat ţn MEF Eugen Teodorovici.

De asemenea, bancherii au propus transferul banilor eliberaţi din scăderea rezervelor minime ţn titluri de stat şi măsuri de stimulare a economisirii şi fluidizare a creditării pentru IMM-uri, a precizat Teodorovici, ţn urma unei ţntÔlniri ţntre oficiali ai Băncii Naţionale a RomÔniei (BNR), Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), Asociaţiei RomÔne a Băncilor (ARB) şi reprezentanţii primelor zece bănci de pe piaţă.

"S-au făcut propuneri din partea reprezentanţilor băncilor către Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi Guvern. Printre propunerile către Banca Naţională, reducerea sau scutirea de rezerve minime obligatorii ţn euro pentru situaţiile cÔnd băncile accesează ţmprumuturi de la instituţii financiare internaţionale, aşa cum am ţnţeles că se procedează ţn cazul altor state, transferul banilor eliberaţi ţn cazul unor scăderi de rezerve minime ţn titluri de stat, precum şi posibilitatea garantării ţmprumuturilor interbancare", a declarat Teodorovici.

El a precizat că, potrivit reprezentanţilor băncii centrale, o parte a propunerilor enunţate de bancheri sunt deja ţn analiză la Banca Naţională a RomÔniei şi că este posibil ca, pÔnă la sfÔrşitul lui noiembrie sau ţnceputul lunii viitoare, BNR să formuleze deja o parte din concluziile pentru măsurile propuse de reprezentanţii băncilor.

Dintre propunerile pentru MEF, Teodorovici a menţionat măsuri ţndreptate către stimularea creditării populaţiei şi firmelor, ţn sensul fluidizării acesteia, măsuri de stimulare a economisirii, precum şi de garantare a ţmprumuturilor firmelor mici şi mijlocii din surse de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Oficialul MEF a spus că băncile vor avea la dispoziţie fonduri de la BEI pentru finanţarea IMM-urilor, prin programul aprobat ţn octombrie, care pune la dispoziţie 15 miliarde euro pentru bănci din toate statele UE pentru 2008 şi 2009.

De asemenea, Teodorovici a informat băncile cu privire la planul de a trece o parte din conturile autorităţilor locale din administrarea Trezoreriei ţn administrarea băncilor comerciale, ţncepÔnd cu anul viitor, măsură care ar avea ca efect şi sporirea lichidităţii instituţiilor de credit.

Secretarul de stat din MEF se aşteaptă ca din decembrie sau ianuarie să primească deja propuneri concrete de la bănci din RomÔnia, pe care să le poată ţnainta BEI.

Teodorovici a adăugat că va ţnainta marţi Guvernului propunerile băncilor comerciale şi că grupul de lucru constituit din bănci, Guvern şi banca centrală se va ţntÔlni săptămÔnal.

"Am constatat că este nevoie de comunicare şi ţn medul bancar, ţn special pe partea de instrumente de garantare şi de finanţare care sunt ţn prezent disponibile pe piaţă", a mai spus secretarul de stat.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Ol├í a todos, aqui est├í uma oferta de empr├ęstimo acess├şvel que mudar├í sua vida para sempre, ... detalii

 • Defectiune atm braila

  Reclama faptul că atm-ul de pe str.Galati in Brăila este un dezastru întrucât atunci când este ... detalii

 • Cont ╚Öi acte

  Solicit programare personal pentru actualizare cont și ... detalii

 • Nr tel

  Va rog mult mi am pierdut nr de teldeclarat la banca .cu as putea sa atașez noul nr ... detalii

 • Credet

  ... detalii