Patria Bank vrea sa devina o noua banca de succes listata la Bursa, printr-un model de afacere inovator: incluziunea financiara a populatiei de la sate si finantarea micilor afaceri, cu ajutorul tehnologiilor digitale
Autor: Bancherul.ro
2017-07-13 16:55

Patria Bank, noua banca rezultata dupa preluarea Bancii Carpatica, isi propune sa urmeze modelul de succes al Bancii Transilvania (BT), de finantare pe Bursa, urmand un model de afaceri inovator, in care a acumulat experienta: incluziunea financiara a zonei rurale nebancarizate, in special finantarea micilor intreprinzatori de la sate si din orasele mici, prin intermediul serviciilor bancare digitalizate mobile, au spus astazi reprezentantii bancii.
Declaratiile au fost facute la sediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in cadrul unei conferinte prilejuite de schimbarea simbolului bursier al Patria Bank din BCC in PBK, incepand de astazi. (vezi aici detalii)
Patria Bank va exploata expertiza acumulata de echipa din fruntea bancii, care a pornit in urma cu 10 ani un proiect de microfinantare in zona rurala, prin IFN-ul Patria Credit, care intre timp a ajuns cel mai mare de acest fel nu doar din Romania ci si din Europa de Est, potrivit fondatorului acestuia, Horia Manda, presedintele Consiliului de Administratie al Patria Bank, care este si artizanul preluarii Nextebank iar ulterior a Bancii Carpatica.
“Credem cu tarie in incluziunea financiara, nu doar din perspectiva financiara, ci si economica. Nu cred ca exista o alta solutie pentru economia romaneasca daca nu reuseste sa aduca la nivel formal, oficial, mai bine de 50% din populatia care traieste in zonele rurale. In urmatorii ani vom vedea multe transferuri intre cele doua economii, rurala si urbana, iar prezenta noastra preponderenta in zona rurala ne va permite o crestere substantiala a cotei de piata la active, de la 1,2% in prezent la peste 2,5% in urmatorii 4-5 ani”, a spus Horia Manda.
El spune ca este interesat si de cumpararea altor banci scoase la vanzare, “o tranzactie fiind posibila chiar in acest an”. Intrebat daca este implicat in procesele de vanzare ale unor banci precum Bancpost sau Banca Romaneasca, Horia Manda a spus ca “suntem implicati in multe procese, dar nu vreau sa comentez”.
Pe de alta parte, inca nu s-a materializat proiectul initiat impreuna cu Posta Romana, prin care banca ar fi ajuns mai usor la persoanele din zona rurala, datorita agentilor postali, care urmau sa primeasca tablete si sa devina si agenti de vanzari de credite si alte produse financiare pentru banca, din cauza modificarilor interne privind guvernanta Postei si a schimbarilor din conducerea institutiei de stat. “Asteptam insa cu interes decizia noii conduceri”, a spus Manda.
El considera ca Posta ar trebui sa ia exemplul altor institutii similare din tarile europene care, datorita unei retele teritoriale extinse, pot avea o contributie importanta la cresterea gradului de incluziune financiara a populatiei din zonele rurale.
Astfel ca Patria Bank va fi nevoita sa se bazeze, deocamdata, pe propriii agenti mobili de vanzari, dotati cu tablete, smartphones si mPOS-uri.
Modelul de afacere al Patria Bank poate fi considerat inovator pentru ca in zona rurala sunt prezente putine banci sau Institutii Financiare Nebancare (IFN), precum CEC Bank, Procredit Bank iar mai recent BT Mic, dar si pentru ca banca vrea sa utilizeze tehnologii mobile digitale prin care sa-si distribuie serviciile financiare.
Finantarea la Bursa, singura solutie viabila
Patria Bank isi va sustine proiectul de crestere ambitioasa prin intermediul Bursei, incercand sa atraga cat mai multi investori, dupa modelul de succes al Bancii Transilvania (BT), “aceasta fiind singura solutie viabila”, spune Manda. El are in vedere si emiterea de noi actiuni prin care banca sa se poata dezvolta, inclusiv in vederea finantarii unei achizitii.
Pentru a avea succes pe Bursa prin atragerea cat mai multor investitori, Patria Bank isi propune sa atinga in 2019 o rata de profitabilitate la nivelul sistemului bancar si sa-si rasplateasca investitorii cu actiuni gratuite si dividende.
Profitabilitatea va fi atinsa datorita stategiei bancii de a se concentra pe microfinantari, unde dobanzile sunt mai mari, in paralel cu gestionarea efecienta a riscului, facilitata de expertiza bancii acumulate pe aceasta nisa.
Iar microfinantarea pare a fi o afacere de succes. Mogdan Merfea, directorul general al Patria Bank, spune ca banca a acordat in 2016 microfinantari in valoare de 100 de milioane euro, care ar putea spori in acest an cu 50%.
Ce a declarat Horia Manda la BVB:
"Inlocuirea simbolului BCC cu PBK la BVB consfinteste inceputul unei noi etape de crestere a Patria Bank. Nu este numai o schimbare de nume, ci una mult mai profunda, de strategie a acestei institutii de credit, elaborata inca de acum 10 ani, inainte de criza, moment in care am realizat ca in pofida unei cresteri substantiale a sectorului bancar in anii 2004-2007, Romania a avut un record nu tocmai fericit, si anume se situa pe ultimul loc intre natiunile europene in privinta intermedierii financiare. Din pacate, astazi, dupa 10 ani, situatia nu s-a schimbat, dimpotriva. Mai bine de 50% dintre romani nu au in prezent un cont bancar, ceea ce se reflecta foarte pregnant in alte date, care arata ca nivelul de intermediere financiara, masurata ca pondere a creditului neguvernamental in PIB, se situeaza la 29%, fata de aproape 40% in 2008, iar nivelul activelor bancare din Romania este de aproximativ 51% din PIB, mult mai mic decat in Bulgaria si chiar Albania.
Pe baza acestor constatari am pornit la drum si am achizitionat o foarte mica firma de microfinantare, care in cativa ani a devenit cea mai mare de acest fel din Europa de Est. Strategia noastra s-a bazat pe faptul ca exista un potential foarte mare de crestere in serviciile financiare, bazat pe ideea de incluziune financiara, de dezvoltare si sustinere a afacerilor mici si foarte mici din zonele mai putin dezvoltate ale Romaniei.
Acesta a fost inceputul itinerariului care ne-a adus astazi aici. De la acea institutie foarte mica am cumparat o banca, in 2014 (Nextebank), am integrat ulterior operatiunile cu Patria Credit, iar anul trecut am initiat achizitia unui pachet majoritar din Banca Carpatica, iar in acest an am finalizat procesul de fuziune, la aproape 10 luni de la demararea acestuia.
Ce dorim sa facem cu acest proiect de acum inainte: dorim sa cream o institutie de credit care sa aiba o contributie semnificativa in finantarea economiei romanesti, cu precadere in zonele mai putin dezvoltate, si dorim sa oferim produse atractive atat pentru persoane fizice cat si pentru antreprenorii mici. Evident ca nu intamplator a fost ales numele Patria, fiind un concept generos, care da sentimentul de incluziune, si care doreste sa ofere romanilor servicii si un set de valori care sa fie consonante si care sa fie o reflectare a dictonului latin “ubi Patria ibi bene” (unde este Patria este bine).
Este credoul nostru si ceea ce dorim sa facem de acum inainte. Aceste lucruri nu le putem insa realiza fara un aport substantial de capital. Pentru ca daca ne referim la economia romaneasca, dorim sa utilizam banii deponentilor nostri, care sunt clientii nostri, si impreuna cu actionarii si investitorii de pe piata din Romania sa cream o institutie de credit importanta pentru finantarea economiei romanesti. De aceea, chiar daca nu v-ati putea astepta la acest lucru, vreau sa anunt oficial cu Patria Bank va deveni un actor foarte activ al Bursei de Valori. Avem in plan sa capitalizam in anii care vin aceasta banca prin piata de capital, pentru ca dorim sa deschidem acest proiect nu numai pentru clientii si deponentii nostri, cat si pentru investitorii mai mari sau mai mici.”
Bogdan Merfea, directorul general al Patria Bank:
"Dupa cum a mentionat si domnul Merfea, am pornit cu acest proiect in urma cu 10 ani, stim in continuare unde mergem, avem un drum foarte clar si stim unde vrem sa ajungem. Acum, dupa fuziunea cu Banca Carpatica, suntem o banca cu un numar de 300.000 de clienti activi, deci avem un numar semnificativ de clienti si din acest punct de vedere suntem o banca importanta in peisajul bancar romaneasc. Suntem in plin proces de rebranding, proces care va comunica identitatea bancii, mai ales incepand din luna septembrie, care va fi finalizat in toamna.
Procesul post-fuziune se concentreaza pe doua directii foarte importante: urmarim in primul rand performanta, eficienta, sa desenam fluxuri eficiente, procese si sa adaptam produsele pe care clientii le asteapta, atat cei existenti cat si cei potentiali, conform misiunii noastre de incluziune financiara.
Putem sa valorificam experienta noastra materializata in 2016 prin rezultate foarte bune la Patria Bank. Cu o retea semnificativ mai mica am reusit sa realizam o productie de credite de peste 100 milioane de euro, astfel incat avem toate premisele ca dupa fuziune, cu noua banca, cu o retea de 85 de unitati care acopera intreaga tara, sa putem sa crestem vanzarile cu peste 50%, printr-o integrare a canalelor de distributie si mai ales printr-o adaptare a produselor si serviciilor.
Anul 2017 este un an de turnaround (restructurare), la care toata echipa este conectata pentru a-l realiza cu succes si avem toate premisele, intrucat 70% este realizat. In continuare vom optimiza reteaua de sucursale, proces care se va incheia in septembrie. Vom continua de asemenea curatirea creditelor neperformante din Banca Carpatica, proces care a inceput cu succes in 2016 si vom continua si in acest an. Si foarte important, prin fuziunea celor doua banci am realizat o sinergie si o reducere a costurilor de 30% la finalul lui 2017 fata de anul 2016, banca fuzionata comparata cu banca consolidata.
In continuare ne concentram pe optimizarea proceselor, pe design-ul de produs, pe realizarea unui model operational care sa ne permita sa realizam si target-ul special care ne va diferentia in piata, acela de a atinge zonele mai putin bancarizate prin platforme digitale care sa ne creeze mobilitate si accesibilitate.
Anul 2018 va fi un an al profitului, este convingerea noastra, si toata echipa este concentrata pentru realizarea performantelor financiare asteptate de investitori.”
(stire in curs de actualizare)
Taguri: refinantare credit Patria Bank Bursa de Valori Bucuresti (BVB) Indici bursa credite firme Home Bank reclamatie Provident tehnologii bancare Credite IMM Institutii Financiare Nebancare (IFN) Noua Casa
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Interviu
Mircea Stroe, conciliator și avocat: „Multe din neînțelegerile consumatori-bănci nu au ce căuta în instanță, pentru că problemele nu sunt juridice, ci financiare”
Mircea Stroe - conciliator CSALB și avocat, în dialog cu Alina Radu - conciliator CSALB și avocat, Maria Guli și Cătălin Bălan - reprezentanți ai Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar. (vezi video la finalul detalii
Valeriu Stoica: Judecatorii ar trebui sa recomande concilierea, inainte de procesul dintre un consumator si o banca
„Primul lucru pe care ar trebui să îl facă judecătorul la începutul procesului ar fi să întrebe părțile dacă au apelat la concilierea în cadrul CSALB.” „Cele mai armonioase comunități sunt cele detalii
Florin Danescu, ARB: Cand ai o presiune financiara si nu te poti descurca, te astepti ca si contractul din trecut sa se modifice in acord cu realitatea ta
„În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți” (Florin Dănescu) „Abordarea legislativă a presat băncile, ca un pat al lui Procust, spunând cum să se rezolve detalii
Bancile trebuie sa renunte la reglementarile standardizate, fara suflet
Într-o perioadă impredictibilă din punct de vedere economic și social, soluțiile pentru rezolvarea problemelor financiare nu pot fi generale, ci sunt la îndemâna băncilor și consumatorilor, prin negociere, spun mai mulți specialiști, prin intermediul detalii
- Liviu Fenoghen, CSALB: bancile trebuie sa renunte la procesele cu consumatorii si sa solutioneze amiabil litigiile
- ING Bank: Programul IMM Invest a crescut increderea firmelor micro si mici in finantarea bancara
- Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Daca dobanzile vor creste in continuare, vom veni proactiv cu solutii ca sa depasim impreuna perioada asta (video)
- Flavia Popa, BRD: „Inca din 2019 ii directionam catre CSALB pe clientii cu care suntem in instanta”
- Seful bancherilor: "daca clientul are o problema financiara sau o problema temporara de a suporta un anumit cost, banca trebuie sa se ajusteze!"
- CSALB: bancile sunt dedicate salvarii relatiei cu consumatorii nemultumiti
- Fuziunea Eximbank cu Banca Romaneasca: cum vor fi afectati clientii bancilor
- Actualizarea datelor personale la banca fara ghisee ProCredit Bank se poate face doar pe hartie
- Revolut si ING mi-au blocat conturile din cauza unor transferuri considerate fraude. Ce pot sa fac?
- Idea Bank va fi o entitate separata, de tip banca digitala, in cadrul Grupului Banca Transilvania
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Contribuția sistemului bancar în economie în ultimii 30 de ani este de două ori cât PIB-ul României
- Concursul de educatie financiara European Money Quiz si-a stabilit castigatorii
- Club online de educatie financiara pentru liceeni
- Creditele acordate de banci, record al ultimilor 12 ani
- Stiai ca daca transferi bani pentru altii, chiar fara sa vrei (involuntar), risti sa faci inchisoare?
ROBOR
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
- ROBOR 3 luni (date statistice pe perioada 1995-2019, conform BNR)
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, in crestere cu peste 70% dupa primele trei luni ale anului
- Deficitul contului curent a crescut cu 56% in primele doua luni ale anului
- Deficitul contului curent - 815 milioane euro, dupa prima luna a anului
- Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an
- Finantarea verde in Romania reprezinta doar 4% din totalul creditarii, arata o analiza a BNR
Legislatie
- REGULAMENT (UE) nr. 679 din 2016 privind datele personale
- REGULAMENT (UE) nr. 679 din 2016 privind prelucrarea datelor cu caracter personal
- Normele de aplicare a OUG 90/2022 privind amanarea ratelor la credite, publicate in Monitorul Oficial din 29 iulie 2022
- Din 2023 se schimba plata CASS pentru cei cu venituri extrasalariale
- Normele de aplicare a OUG 90/2022 privind amanarea ratelor la credite (proiect de Hotarare de Guvern)
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Reclamatii Credit Europe Bank - solutionarea alternativa a litigiilor
- Cei care amana ratele la credite vor plati ulterior dobanda la dobanda, adica mai mult
- Cardurile BCR sunt din material reciclat
- Unicredit: schimburile valutare la bancomate nu pot fi procesate
- Cum fac o reclamatie la BCR?
Analize economice
- ”Inflația industrială”, din nou în creștere și peste pragul de 60% la intern
- Deficit bugetar de 1,71% din PIB, după prima jumătate a anului 2022
- Creșterea PIB 2022, majorată în prognoza de vară. Salariul real va scădea anul acesta
- Deficitul contului curent, în creștere cu 80% după primele cinci luni ale anului
- Inflația anuală a atins 15%. Totuși, creșterea lunară a prețurilor e pe trend descrescător
Ministerul Finantelor
- Cum gasesc contul IBAN al ANAF in care platesc Declaratia Unica?
- Declaratia unica se depune pana la 25 mai, inclusiv
- Datoria publica, trecuta de 50% din PIB pe date operative: care sunt consecintele
- Noi programe de finantare: IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation
- Programul Noua casa 2022: care sunt conditiile de creditare
Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
- Care sunt bancile si IFN-urile care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit?
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- Dobânda pe termen lung pentru România a coborât sub cea pentru Ungaria
- România, pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor
- Producția industrială pe primele cinci luni, mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut
- Deficitul comercial lunar, stabilizat la peste 1% din PIB in luna mai 2022
- Construcțiile, avans minim și trend descrescător după prima treime a anului
Statistici
- INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
- Dobanda pe termen lung a obligatiunilor romanesti a crescut la 5,60% in februarie 2022
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
- BCE recomanda bancilor sa nu plateasca dividende
- Modul de functionare a relaxarii cantitative (quantitative easing – QE)
- Dobanda la euro nu va creste pana in iunie 2020
- BCE trebuie sa fie consultata inainte de adoptarea de legi care afecteaza bancile nationale
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
CSALB
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
- CSALB recomanda bancilor sa nu mai claseze cererile incomplet documentate pentru solutionarea amiabila a litigiilor
- CSALB: bancile s-au impacat in acest an cu 445 de clienti nemultumiti, care au primit concesii in valoare de 1,2 milioane euro
- In ce conditii te poate ajuta banca, atunci cand ai o problema cu creditul - sfaturi de la CSALB
First Bank
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Producția agricolă 2021, în creștere semnificativă, dar rămasă sub nivelul din 2019
- PIB T1 2022 - recalculat marginal în jos. IT-ul a egalat comerțul ca efect pe creșterea economică
- Productia industriala din aprilie 2022, sub nivelul din urma cu sase ani
- Inflatia industriala a scazut, dar transmiterea in preturile la consumator continua
- Puterea de cumparare a salariului mediu - pe plus in T1 2022, in pofida inflatiei
Informatii utile asigurari
- Asigurari de viata: crestere de 18% in 2021
- Dosarele de dauna City Insurance se pot depune la FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor)
- Transilvania Broker de Asigurare ofera comsionul digital
- Doar 1,8 milioane de locuinte dintre cele peste 9 milioane sunt asigurate
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
ING Bank
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
- ING Bank anunta rezultatele financiare la 9 luni 2021: creditarea si profitul cresc substantial
Ultimele Comentarii
-
You Brd app
Buna ziua, Am reinstalat aplicatia You Brd pe telefon. Acum, dupa ce introduc pin-ul, aplicatia nu ... detalii
-
Buna ziua tatal meu are oprire pe pensia de boala a facut un inprumut in anul 2008
Buna ziua tatal meu are oprire pe pensia de boala a facut un inprumut in anul 2008 am inteles ca ... detalii
-
Defecțiune aplicație
Bună ziua! De câteva zile aplicația nu funcționează...când estimați remedierea ... detalii
-
Alin
Doresc schimbarea numărului de ... detalii
-
cardul de credit a expirat, cum pot intra in posesia noului card
... detalii