BANCI | Stirea Zilei

Profitul Eximbank se prabuseste, din cauza creditelor neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-06-28 22:00

Eximbank, banca statului specializata in sustinerea firmelor, a raportat pentru 2016 un profit net de numai 4,2 milioane lei la nivel de grup, impreuna cu firma de asigurari EximAsig, de aproape 13 ori mai putin decat in 2015, cand a avut un castig de 54,7 milioane lei, din cauza cresterii riscului de credit, dar si a scaderii veniturilor.

La nivel de banca, profitul net in 2016 a fost mai mare, de 5,2 milioane lei, fata de 41,8 milioane lei in 2015, ceea ce inseamna ca firma de asigurari a inregistrat pierderi de aproximativ 1 milion de lei.

Eximbank precizeaza ca a initiat demersurile pentru majorarea capitalului social al EximAsig cu pana la 20 milioane lei, in vederea respectarii nivelului minim reglementat al indicatorului de solvabilitate. Capitalul EximAsig a fost majorat si anul trecut cu alte 20 milioane lei. De asemenea, banca a constatat deprecierea investitiei in EximAsig cu aproape 64 milioane lei in ultimii doi ani (2015-2016).

Prabusirea profitului Eximbank a fost cauzata, pe de o parte, de scaderea veniturilor operationale cu 6%, la 177 milioane lei, pe fondul reducerii veniturilor nete din dobanzi si comisioane, precum si a rezultatului net al activitatii firmei de asigurare, in scadere de la 10 la numai 0,3 milioane lei.

Un impact asupra profitului l-a avut si cresterea cheltuielilor de exploatare cu 24%, la 36 milioane lei. Pe de alta parte, Eximbank si-a redus cu 8% cheltuielile cu salariile, la 66 milioane lei.

Insa rezultatele Eximbank din 2016 au fost afectate in principal de cresterea substantiala, de aproape trei ori, a provizioanelor pentru creditele neperformante, de la 27 la 77 milioane lei. Provizioane suplimentare de 26 milioane lei au fost recunoscute in acest an, ulterior datei bilantului.

Eximbank avea la finalul lui 2016 o rata a creditelor neperformante (pentru finantarile acordate companiilor) de 19,8%, usor mai ridicata decat media sistemului bancar, de 19,3%.

Creditele pentru autoritatile publice s-au dublat

Eximbank si-a majorat volumul de credite nete cu 16% in 2016, echivalentul a 300 milioane lei, de la 1,8 la 2,1 miliarde lei.

Cea mai importanta crestere a fost consemnata in creditarea autoritatilor publice: o dublare a soldului de finantari, de la 167 la 343 milioane lei.

O alta majorare importanta a fost consemnata in finantarea fimelor din comert, a caror sold de credite a crescut de la 190 la 316 milioane lei.

Pe de alta parte, finantarea agriculturii de catre Eximbank a scazut anul trecut de la 119 la 77 milioane lei.

Firmele din industria prelucratoare detin peste jumatate din volumul total de credite acordate de Eximbank companiilor: aproape 1 miliard de lei din totalul de 1,9 miliarde lei.

Titlurile de stat detinute de Eximbank au crescut, de asemenea, cu aproximativ 100 milioane lei, de la 1,7 la 1,8 miliarde lei, reprezentand aproape 42% din activele totale ale bancii.

Totalul activelor Eximbank la nivel de grup au crescut in 2016 cu 13%, echivalentul a 500 milioane lei, la 4,3 miliarde lei. Valoarea activelor la nivel de banca a fost de 4,2 milarde lei in decembrie 2016.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR alte detalii despre Eximbank

Taguri: dobanzi depozite  credite firme  credite neperformante  Eximbank  rezultate financiare banci  

Comentarii

Gabriel
Exim Asig
De ce se mai ingroapa bani in Exim Asig? Pierderile generate diminueaza dividendele statului. Exista suficienti asiguratori pentru exportatori in piata....

Dan
Exim
Titlurile de stat reprezinta circa 43% din activele totale ale Bancii. Cam mult pt. o Banca ce trebuie sa finanteze economia. In plus, se poate anticipa in viitor o crestere a ratelor dobanzii si implicit a randamentelor oferite de titlurile de stat (scaderea preturilor titlurile de stat detinute).



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii