BANCI | Stirea Zilei

Bancile inaspresc conditiile de creditare si-si reduc semnificativ volumele de noi imprumuturi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-31 22:51

Bancile au prognozat, intr-un sondaj realizat de BNR, o inasprire semnificativa a standardelor de acordare a creditelor de consum pentru al doilea trimestru al acestui an (perioada aprilie-iunie), si o inasprire marginala pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte.

Efectele se vad in statistici: in aprilie, prima luna din trimestrul doi, volumul de noi credite acordate de banci populatiei a scazut cu o jumatate de miliard de lei fata de luna martie, de la 2,8 la 2,3 miliarde lei, si cu 400 milioane lei fata de aprilie 2016, cand creditele noi in lei erau de 2,7 miliarde lei.

Atat creditele de consum cat si pentru locuinte au scazut in aprilie, atat fata de luna martie, cand imprumuturile noi au atins un nou record istoric, cat si fata de luna aprilie a anului trecut.

Standardele de acordare a creditelor ipotecare si de consum au fost inasprire usor si in primul trimestru al anului, din cauza noilor cerinte impuse de BNR privind evaluarea bonitatii clientilor, ca urmare a adoptarii Regulamentului BNR nr.5/2016 pentru modificarea Regulamentului BNR nr.17/2012.

Astfel, bancile au inasprit marginal cerintele privind gradul de indatorare si scadenta maxima a creditelor ipotecare. Pe de alta parte, au scazut marginal atat avansul impus pentru un credit ipotecar (ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei ipotecare – LTV), cat si dobanda medie.

Statisticile BNR arat insa ca Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele noi pentru locuinte in lei a crescut in primul trimestru de la 3,83% in decembrie 2016 la 4,13% in martie, insa in aprilie a scazut din nou.

In cazul creditelor de consum, bancile au inasprit conditiile de creditare doar in privinta noilor norme de evaluare a bonitatii clientilor.

Si DAE la creditele de consum a crescut usor in primul trimestru, dar a scazut din nou in aprilie.

In privinta standardelor de finantare pentru firme, bancile apreciaza in sondajul BNR ca vor ramane nemodificate in trimestrul doi din acest an.

In primul trimestru, conditiile de creditare a firmelor au ramas constante pentru majoritatea tipurilor de credite, mai putin pentru cele pe termen scurt pentru IMM-uri, in cazul carora s-a consemnat o inasprire moderata, se arat in sondajul BNR.

Cu toate acestea, creditele noi in lei acordate de banci firmelor au scazut semnificativ in aprilie fata de luna martie, cu aproape un miliard de lei, insa se mentin peste nivelul din aprilie 2016. (Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile detaliate pe tipuri de credite noi)

In privinta dobanzilor pentru creditele acordate firmelor, acestea au crescut in primul trimestru, la fel ca in cazul creditelor populatiei, insa in aprilie au consemnat o usoara scadere. (Vezi detalii privind dobanzile la credite in CLUBUL BANCHERILOR)

In sondajul BNR se mai arata ca cererea de credite din partea populatiei pentru creditele de consum si pentru locuinte s-a majorat in primele trei luni, iar bancile se asteapta sa creasca si in trimestrul doi.

In cazul companiilor insa, cererea de credite a avut doar un avans marginal in primul trimestru, iar bancile estimeaza aceeasi tendinta si in trimestrul urmator. (vezi foto)

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  credite noi  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii