BANCI | Stirea Zilei

Oferta Raiffeisen Bank de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) a fost acceptata de doar 160 de clienti in primele trei luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-18 22:52

Numai 160 de clienti ai Raiffeisen Bank cu credite in franci elvetieni (CHF), din cei 5.600 in total, au acceptat, in primele trei luni din acest an, sa-si converteasca in lei creditele in franci elvetieni (CHF), in ciuda faptului ca banca a lansat, la 1 februarie, o noua oferta de conversie, la cursul zilei, dar cu un discount de 25% din datorie.

In momentul lansarii ofertei de conversie, Raiffeisen a anuntat ca are 5.600 de credite in CHF, echivalentul a 210 milioane euro, adica aproape un miliard de lei.

Dar conform datelor prezentate de banca-mama din Austria, Raiffeisen Bank International (RBI), banca-fiica din Romania are mai multe credite in CHF: 246 milioane euro in decembrie 2016 si 240 milioane euro la finalul lunii martie 2016, ceea ce inseamna o scadere de doar 6 milioane euro (27 milioane lei) in trei luni, adica in jur de 160 de credite.

Raiffeisen Bank nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro pe aceasta tema, asa incat nu putem prezenta motivele pentru care conversia merge atat de greu.

Putem doar presupune ca o parte dintre clienti au fost nemultumiti de oferta si au preferat sa dea banca in judecata, in baza Legii 77/2016 privind darea in plata, in speranta ca vor obtine o impartire mai echitabila a poverii cursului, conform precizarilor Curtii Constitutionale.

Unii clienti ai Raiffeisen au comentat, la articolele publicate de Bancherul.ro, ca oferta bancii este discriminatorie, intrucat se adreseaza doar celor cu un grad de indatoare de peste 60% din venituri si cu restante de maxim 90 de zile.

Raiffeisen Bank a estimat anul trecut pierderi de 27 milioane euro aferente legii privind darea in plata, care au fost transferate in acest an, dupa decizia favorabila a Curtii Constitutionale, la piederi estimate (provizioane) aferente programului de conversie, care i-au injumatatit bancii profitul trimestrial. (vezi aici detalii)

Hannes Mosenbacher, noul sef cu risul (CRO) la Raiffeisen Bank International (RBI), spune ca banca a renuntat la provizioanele pentru legea darii in plata, dupa decizia Curtii Constitutionale, care a stabilit ca legea nu se poate aplica direct, ci doar in urma deciziei unei instante de judecata, pe care le-a transferat aproape integral (in jur de 20 milioane euro) pentru programul de conversie.

Reprezentantii Raiffeisen Bank au precizat urmatorele, la solicitarea Bancherul.ro: “Provizioanele aferente legii "Darii in Plata" au fost inregistrate in categoria "efecte nerecurente" pana la decizia si motivarea deciziei CCR, deci neafectand provizioanele pentru riscul de credit. Ulterior, in 2017, aceste cheltuieli au fost raportate ca "provizioane pentru deprecierea creditelor", afectand astfel negativ costul riscului de credit, simultan cu o reversare in categoria de "elemente nerecurente". Banca a desfasurat o campanie de conversie cu discount in moneda locala a creditelor denominate in CHF, pentru acei clienti cu un grad de indatorare ridicat si cu un comportament de plata bun. Provizioanele inregistrate in T1 aferente acestei campanii au afectat de asemenea negativ costul riscului.”

Seful riscului la RBI a precizat ca Raiffeisen Bank nu va face noi provizioane pentru programul de conversie si in urmatoarele trimestre, “pentru a nu da prea multe sperante clientilor.”

Cele 20 de milioane de euro la care banca austriaca este dispusa sa renunte pentru a-si reduce volumul de credite in CHF reprezinta doar 8% din volumul total de credite in franci, in valoare de 240 milioane lei, cu toate ca banca a promis clientilor o reducere a datoriei de 25%.

Volumul total de credite in CHF a scazut la 6,3 miliarde lei

Volumul total al creditelor in franci din sistemul bancar, detinute in principal de banci precum Raiffeisen, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank si Credit Europe Bank, a scazut in primul trimestru din acest an cu doar 100 milioane lei (24 milioane CHF), la un total de 6,3 miliarde lei.

Comparativ, in primele trei luni ale anului trecut, creditele in CHF au scazut de peste 10 ori mai mult, echivalentul 1,3 miliarde lei (312 milioane CHF), de la 7,6 miliarde lei in decembrie 2015 la 6,3 miliarde lei in martie 2016.

Asta pentru ca la inceputul anului trecut s-a derulat oferta OTP Bank de conversie in lei a creditelor in CHF, cu un discount mediu in jurul a 25%, asemanator cu cel din oferta Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank, din 2015. (vezi aici detalii)

Taguri: lege darea in plata  curs BNR  Easy Credit  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  BT Pay  darea in plata  Credit Europe Bank  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii