BANCI | Stirea Zilei

Seful Erste Bank ironizeaza planurile de exindere ale OTP Bank: succes la cumpararea de unitati bancare in 2017!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-10 22:44

Andreas Treichl, seful Erste Bank, unul dintre cele doua mari grupuri austriece, alaturi de Raiffeisen, care au cucerit piata bancara din Estul Europei, ironizeaza recentele planuri ale bancii ungare OTP Bank de extindere in tarile din zona, inclusiv in Romania: “le urez succes in cumpararea de unitati bancare in 2017!”

El se refera la procesul de digitalizare, care determina bancile sa efectueze tot mai multe operatiuni online pentru clientii lor, pe masura ce acestia utilizeaza tot mai mult aplicaiile de internet banking si mobile banking.

In consecinta, bancile isi reduc, insesizabil dar constant, numarul de unitati clasice, stradale, inlocuindu-le cu unitati tip self-bank, dotate cu ATM-uri multifunctionale (robotei), dar si cu unitati bancare digitale, adica diverse platforme si aplicatii aplicatii online, capabile sa ofere tot mai multe produse si servicii financiare exclusiv online, clientii nemaitrebuind sa se deplaseze la unitatile stradale.

Intrebat care este abordarea Erste Bank fata de planurile OTP Bank de extindere prin achizitii de banci in mai multe tari din zona, Treichl a raspus ca dupa parerea sa este vorba de “vechiul vis maghiar” de a cuceri tarile din zona, insa apreciaza ca in ziua de astazi, dominata de dezvoltarea tehnologica, cumpararea de unitati bancare nu mai reprezinta o strategie viabila: “succes la cumpararea de unitati bancare in 2017!”.

In consecinta, Treichl considera ca strategia OTP Bank nu reprezinta pentru Erste Bank o amenintare din punct de vedere competitiv, unde lupta se da acum mai degraba pe atragerea clientilor prin servicii bancare electronice.

“Din aceasta privinta, doar a achizitiilor, nu suntem ingrijorati”, a precizat el, intrebat despre recenta preluare de catre OTP Bank a unei banci din Croatia. Banca maghiara are planuri de extindere si in Romania, fiind interesata de achizitia unor banci scoase la vanzare, precum cele grecesti, dupa ce in urma preluarii Millennium Bank, in 2015, nu a reusit sa-si majoreze semnificativ cota de piata.

OTP Bank se afla la finalul lui 2015 pe locul 12 in topul bancilor dupa valoarea activelor (8,5 miliarde lei), cu o cota de piata de 2,3%, in crestere de la 1,3% in 2014, cand se afla pe locul 15, cu active de 4,7 miliarde lei.

OTP Bank are ca tinta sa ajunga printre cele mai mari banci din Romania.

Seful Erste Bank declarase anterior ca nu este interesat de preluarea altor banci scoase la vanzare in Romania, “ci doar de portofolii de active”, el motivand ca este prea complicata achizitia unei banci.

"O achizitie inseamna o crestere a complexitatii, pe cand noi incercam sa ne simplificam activitatea. De aceea, ca sa facem o achizitie ar trebui sa fie una foarte profitabila pentru noi, la preturi foarte mici si timing foarte bun. Preferam sa ne extindem digital decat prin unitati teritoriale", a precizat Treichl.

Schimbari dramatice pe piata de retail banking

Treichl considera, de altfel, ca in urmatorii ani vom fi martorii unei “schimbari dramatice” in privinta serviciilor bancare de retail (pentru persoane fizice si mici intreprinzatori), datorita influentei noilor tehnologii, care determina bancile sa adopte asa-numitul “omnichannel”, adica oferirea produselor si serviciilor tranditionale, prezente acum doar in sucursalele stradale, pe toate dispozitivele electronice utilizate de clienti, in special pe telefonul mobil sau in social media.

Erste Bank este insa destul de conservatoare in adoptarea noilor tehnologii. Dupa lansarea proiectului George, in urma cu doi ani, care va fi extins in acest an si in alte tari, probabil inclusiv in Romania, banca austriaca nu a mai anuntat nicio noutate in domeniul digitalizarii, de la care se asteapta sa aduca si economii substantiale de cheltuieli administrative pentru banca, odata ce unitatile stradale si oamenii din ele vor fi inlocuite de aplicatii bancare si de roboti. De ce?

“Marile proiecte vor fi finalizate la finalul lui 2017 si in 2018. Vrem sa fim agili inainte sa vorbim”, a adaugat Treichl, cu zambetul sau misterios din coltul gurii.

In Romania, deocamdata, bancile sunt abia in faza de a incerca sa convinga un numar cat mai mare de clienti sa utilizeze serviciile de internet si mobile banking pentru operatiuni zilnice, precum consultarea contului, plata facturilor sau efectuarea diverselor plati si transferuri.

Din acest punct de vedere, BCR, banca-fiica a Erste Bank, pare a fi in urma principalilor concurenti, Banca Transilvania si BRD, care anunta periodic majorarea numarului de clienti care utilizeaza aplicatiile online.

In acelasi timp, bancile incerca, destul de timid insa, sa mute activitatea de deschidere a conturilor, emiterea cardurilor, precum si cea de creditare, din sucursale pe site-urile proprii si chiar pe telefoanele mobile.

Unele banci mici, precum Libra Bank, au inovat in aceasta privinta, permitand clientilor sa-si deschida conturi online.

Iar Banca Transilvania a lansat recent un proiect de aplicare online pentru emiterea de carduri.

In privinta creditelor online, bancile sunt inca offline, desi IFN-urile s-au lansat intr-o euforie a creditarii pe internet, cu 0% dobanda, pe perioade care au pornit de la 30 de zile iar acum ajung la cateva luni sau chiar 1-2 ani.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  OTP Bank  BT  Banca Transilvania  TBI Credit IFN  Erste Bank  Criza COVID-19  reclamatie Provident  internet banking  mobile banking  card euro  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii