BANCI | Ultima Ora

Guvernul anuleaza procedura de schimbare a conducerii CEC Bank, conform legii de guvernanta corporativa, la recomandarea FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-29 17:27

Procedura de schimbare a conducerii CEC Bank, conform legislatiei de guvernanta corporatista, initata de fostul Guvern tehnocrat Ciolos, va fi intrerupta de catre noul Guvern PSD, condus de Sorin Grindeanu, la recomandarea FMI.

Astfel, pe site-ul Ministerului Finantelor a fost publicat astazi un proiect de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor, prin care institutiile de credit ale statului (CEC Bank si Eximbank) sunt exceptate de la aplicarea legii.

Iata prevederile proiectului publicat de Ministerul Finantelor:

Alineatele (2) şi (3) ale articolului 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 14 decembrie 2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.111/2016, se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică şi la:

a) instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de administrare a investiţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare;

b) societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă Regia Autonomă "Rasirom", Compania Naţională "Romtehnica" – S.A. şi instituţiile de credit prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, cu modificările şi completările ulterioare.”

Art. VI. - (1) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, încetează de drept procedurile de selecţie a membrilor consiliului de  administraţie sau ai consiliului de supraveghere la instituţiile de credit, declanşate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecţie cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, dacă este cazul.

(2) Plata serviciilor prestate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă în cadrul contractelor încheiate cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, în legătură cu procedurile de selecţie menţionate la alin.(1), se face de către contractant, în condiţiile legii.

PRIM – MINISTRU
Sorin Mihai GRINDEANU

Nota de fundamentare

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, prevede la art. 1 alin. (2) că acest act normativ se aplică şi la:

a) instituţiile de credit, instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de administrare a investiţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi  adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare;

b) societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.

În aplicarea practică a prevederilor legale menționate mai sus, au reieșit o serie de disfuncționalități ca urmare a faptului că dispozițiile O.U.G. nr. 109/2011 nu au fost corelate cu prevederile din legislația specifică în vigoare aplicabilă instituțiilor de credit, respectiv O.U.G. nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, întrucât legislația specifică, aplicabilă instituțiilor de credit, cuprinde norme și etape procedurale pe care O.U.G. nr.109/2011 nu le-a avut în vedere se crează un conflict de legi cu consecințe în ceea ce privește inclusiv respectarea normelor Băncii Naționale a României în baza cărora funcționează (cu titlu de exemplu semnalăm prevederile art. 52 din O.U.G. nr. 109/2011, potrivit cărora întreprinderile publice au obligația publicării elementelor esențiale ale tranzacțiilor care ating anumite praguri de valoare, în timp ce art.111 din O.U.G. nr. 99/2006 stipulează obligația legală a instituțiilor de credit de a păstra confidențialitatea în relațiile dintre aceasta și clienții săi)

În acest context, este necesar a se adopta măsuri prin care instituțiile de credit să fie exceptate de la aplicarea dispozițiilor O.U.G. nr.109/2011.

De altfel, potrivit concluziilor misiunii de consultare a Fondului Monetar Internațional din data de 17.03.2017, instituțiile de credit trebuie excluse din sfera de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 deoarece acestea sunt deja supuse unei legislații specifice.

Neadoptarea în regim de urgență a măsurii poate conduce la perturbări majore în activitatea instituțiilor de credit.

Decizia a fost luata la recomandarea FMI

Decizia Ministerului Finantelor de a exclude bancile din legea de guvernanta corporativa s-a luat dupa vizita delegatiei FMI din aceasta luna.

La finalul lunii februarie, Ministerul Finantelor a precizat, pentru Bancherul.ro, ca procedura de selectie a noii conduceri a CEC Bank, prin intermediul firmei de recrutare Transearch Internațional, este in derulare. (vezi aici detalii)

In prezent, conducerea CEC Bank este asigurata de un Comitet de Directie si un Consiliu de Administratie.

Comitetul de Directie, care este conducerea executiva a bancii, este compunsa din:

Radu Gratian Ghetea - Presedinte
Andrei Liviu Stamatian - Prim-Vicepresedinte
Mihaela Lucica Popa - Vicepresedinte
Gheorghe Carabasan - Vicepresedinte
Mirela Iovu - Vicepresedinte

Taguri: CEC Bank  dobanzi credite  Ministerul Finantelor  cont bancar firma  

Comentarii

Herskovics Morrel
OUG nr.109 din 2011
Dar profitorul asta de moldovean imputit cand iese la pensie. E mai ceva decat Isarescu. Nu e cam mult doi armeni in conducerea CEC?

Samoilovics Leonard
OUG 109/20111
Asa Guvern, asa ordonanta. Ce rost mai au normele de aplicare ale OUG nr.109/2011, atat de stufoase si de complicate, cand, pana la urma, tot puiul de lele - Dragnea numeste sefii in intreprinderile publice, in care statul este actionar majoritar, sau unic.Ca- i numeste el, nu ar asa mare problema. Baiul este ca numeste numai prosti, servili, corupti si incompetenti. Numai sa- i pupe mana teleormaneanului si sa- i cante in struna lui badalau, un alt pui de lele. Vai de ea tara! ca p[e rele maini a ajuns.

Horvath Imre
Traiasca PSD
Domnilor! Cine voteaza PSD este ori prost, ori neajutorat, ori fara nici un pic de cultura politica si o cultura generala precara, ori corupt, sau toate la un loc. Eu, unul, nu voi mai vota in vecii vecilor, PSD- Partidul Slugarnicilor Derbedei!

Abraham Tomazian
Traiasca PSD
Ati uitat- o pe Olguta! Aceasta olteanca obraznica si inculta , daca nu va fi oprita la timp, ne va aduce la sapa de lemn,adica Romania va fi in curand in faliment.

Nichita Eupov
Tot asa: Traiasca PSD
Unul mai ingramadit si mai incult decat actualul ministru al Educatiei( Invatamantului) nu mai gaseau chiar de- l cautau cu lumanarea. Daca ar veni Spiru Haret si s-ar prezenta: Prof. Spiru Haret, fost ministru al invatamantului,acest imbecil s-ar prezenta: Prof.LIviu Pop, aactualul ministrul a invatamantului si nu s-ar rusina deloc.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBNR cere bancilor sa reduca ROBOR-ul, pentru ca „au sarit calul”

Dobanzile la tranzactiile interbancare (ROBOR), au crescut mai mult decat ar trebui, iar bancile trebuie sa le mai reduca, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Bancile trebuie sa se uite cu mai multa atentie la mesajele detalii

Cum se face amanarea ratelor la creditele Banca Romaneasca

Care este procedura de suspendare a ratelor la creditele acordate de Banca Romaneasca, conform OUG 90/2022, potrivit informatiilor publicate de banca: Supendare Rate conform OUG 90/2022 Inainte de a completa și de a transmite Băncii solicitarea de suspendare a obligațiilor de plată, solicitantul este rugat să parcurgă toate informațiile din prezenta secțiune. Transmiterea solicitării echivalează cu luarea la cunoștintă și, acolo unde este cazul, cu acceptarea de către solicitant a celor enumerate mai jos: DETALII IMPORTANTE: OUG nr. 90/2022 stabilește următoarele criterii cumulative de eligibilitate aplicabile în cazul fiecărei solicitări de suspendare: (1) Solicitantul detalii

BNR a majorat dobanda la 5,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu 0,75 de puncte procentuale, la 5,50% pe an, usor sub estimarile medii ale analistilor, care se asteptau la o crestere de un punct. Unii analisti, precum cei ai Erste Bank, au ghicit decizia BNR ( detalii

Dobânda BNR ar putea fi majorată la 5,75%

Dobânda de politica monetară ar putea fi majorată cu un punct, la 5,75%, în ședința de astăzi de la Banca Națională a României (BNR), conform mediei prognozelor analiștilor. Economiștii Erste Group sunt mai conservatori, detalii

  

Ultimele Comentarii