BANCI | Ultima Ora

Legea privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar a fost modificata, astfel incat Guvernul nu mai este obligat sa primeasca ordine de la guvernatorul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-16 07:21

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 15 martie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, se arata intr-un comunicat de presa.

Presedintele Iohannis a refuzat, in urma cu un an, promulgarea legii privind supravegherea macroprudentiala, prin care se infiinteaza un comitet condus de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care are dreptul de a da ordine Guvernului, motiv pentru care legea a fost intens criticata, intrucat ar permite astfel "dictatura" BNR.

Proiectul de lege a fost adoptat de fostul guvern Ponta in iulie 2015, insa dupa criticile cu privire la super-puterile cu care este investit comitetul condus de Isarescu, legea a fost modificata de Senat, in octombrie 2015.

Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat a modificat articolul criticat de toata lumea, inclusiv de presedintele Iohannis, astfel incat obligatia guvernului de a respecta masurile impuse de comitet in vederea mentinerii stabilitatii financiare devenea doar o optiune.

Mai exact, guvernul “poate sa adopte masurile corespunzatoare...”, in loc de “trebuie sa adopte masurile corespunzatoare”.

Ulterior, Senatul a respins legea, care insa a urmat fara probleme procesul legislativ, spre Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Iar Camera Deputatilor nu numai ca nu a respins respectiva lege, ba chiar a adoptat-o in forma initiala, propusa de guvernul Ponta, cu super-puterile lui Isarescu.

Spre satisfactia fostului viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu, care s-a aratat foarte incantat, imediat dupa ce Parlamentul a adoptat legea.

"Parlamentul României, în înțelepciunea sa, tocmai a dat astăzi ultimul vot final al legislației prin care se înființează Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială. El va intra în funcțiune de îndată ce Legea va fi publicată în Monitorul Oficial, după care vom avea un cadru național instituționalizat în care să discutăm amenințările la adresa stabilității financiare", a declarat Olteanu (vezi aici detalii).

Decizia presedintelui a venit la doar o zi dupa ce BNR a introdus in raportul de stabilitate financiara, in premiera, riscul sever pentru sectorul financiar-bancar, tocmai din cauza incertitudinilor de ordin legislativ, cea mai cunoscuta fiind legea privind darea in plata, dar si altele.

Cum a explicat presedintele refuzul de promulgare a legii

Legea prevede infiintarea Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala (condus de guvernatorul BNR n.r.), care emite recomandari adresate Guvernului, in vederea initierii unor proiecte legislative.

Presdintele precizeaza ca desi recomandarea nu este o obligatie, legea prevede obligativitatea Guvernului de a emite reglementari pentru respectarea recomandarilor Comitetului sau de a intreprinde atiuni in vederea diminuarii riscurilor asupra carora a fost avertizat.

Introducerea sintagmei „trebuie […], inclusiv emiterea de reglementări” în conținutul normativ al art. 4 alin. (2) - care induce ideea obligativității promovării de către Guvern a unor acte normative - poate duce și la concluzia că aceste dispoziții aduc atingere atribuției de exercitare liberă a inițiativei legislative de către Guvern, astfel cum este aceasta consacrată de art. 74 și 108 din Constituție, se arata in cererea presedintelui de reexaminare a legii. (vezi aici detalii)

Cum s-a modificat legea

Camera Deputatilor a tinut cont, acum, de observatiile Presedintelui si a inlocuit sintagma "trebuie" cu "pot", ceea ce inseamna ca recomandariile Comitetului condus de Mugur Isarescu nu mai sunt obligatorii pentru Guvern.

"Destinatarii recomandărilor sau avertizărilor Comitetului
prevăzuţi la alin. (1) pot să adopte măsurile corespunzătoare", se arata in forma legii promulgata de presedinte. (vezi aici legea integral)

Taguri: Indicatori sistem bancar  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  National Bank of Romania (NBR)  cont bancar firma  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraScaderea costului creditului este principala doleanta a celor care apeleaza la CSALB

Ultimii doi ani de criză au adus modificări importante în profilul consumatorului care se adresează Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Analiza celor detalii

CEC Bank plateste dividende de 634 milioane lei statului roman

- Dividendele sunt aferente profitului din 2019 și 2020 - Peste 85% din profitul net a fost repartizat, în linie cu acordul privind majorarea capitalului social CEC Bank, convenit cu Comisia Europeană în 2019 CEC detalii

Garanti BBVA finanteaza proiectul imobiliar The Ivy

Speedwell, unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori imobiliari din România, a semnat un nou acord de finanțare cu Garanti BBVA, pentru construirea celei de-a doua clădiri din proiectul THE IVY, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata: Valoarea totală a detalii

Atac phishing la utilizatorii aplicatiei YOU BRD

Utilizatorii aplicatiei de internet/mobile banking YOU BRD sunt vizati de un atac tip phishing, o tentativa de frauda online prin care se incearca furtul datelor personale si a parolelor/PIN-urile cardurilor si aplicatiilor bancare. Atacul se deruleaza printr-un email care apare a veni detalii

  

Ultimele Comentarii

 • euro pe card in lei

  Da, puteti folosi cardul in lei in Franta, in contul de lei va poate intra salariul in ... detalii

 • Card

  Buna ziua vin si eu cu intrebare,, am un cont la raiffeisen bank in lei.pot sa il folosesc in ... detalii

 • reclamatie Raiffeisen

  Elena, trimiteti-mi mai multe detalii despre problema dumneavoastra cu Raiffeisen la adresa de ... detalii

 • expirare card Raiffeisen

  Luati legatura cu Raiffeisen si cereti sa va trimita cardul la noua adresa. Reveniti la mine daca ... detalii

 • Programare BCR

  Nu este necesară o programare pentru operațiunile efectuate la bancomate (ATM-uri) și mașinile ... detalii