BANCI | Interviu

Curtea de Conturi se va judeca cu BCR Banca pentru Locuinte si la Inalta Curte de Casatie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-13 22:37

Curtea de Conturi va contesta la Inalta Curte de Casatie si Justitie sentinta Curtii de Apel Bucuresti de a-i anula o decizie din 2015 prin care a constatat ca BCR Banca Locuinte a prejudiciat statul roman cu 70 de milioane de euro prin acordarea ilegala a unor subventii (prima de stat) destinate stimularii sectorului locativ, sume care au fost insa repartizate clientilor bancii sub forma de dobanzi pentru depozite.

“Institutia noastra a luat act de solutia instantei de fond, pronuntata in procesul cu BCR Banca pentru Locuinte, urmand ca aceasta sa fie atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a precizat Curtea de Conturi, la solicitarea Bancherul.ro.

BCR a fost aparata la Curtea de Apel Bucuresti de avocatul Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei.

Acesta a justificat in fata instantei ca BCR a platit prima de stat si celor care doar au economisit minim cinci ani, nu doar celor care au obtinut credite locative, ca o masura de stimulare a economisirii, in vederea acumularii unor sume de bani suficiente pentru creditare.

El a invocat si o norma a BNR, care impune un plafon de credite pentru o banca, in raport cu toate obligatiile acesteia, interzicand astfel sa acorde credite tuturor celor care economisesc. “BNR spune ca teoretic doar sase din 10 clienti pot obtine un credit”, a sustinut Stoica.

Insa raportul Curtii de Conturi a relevat ca doar 1,5% dintre contractele de economisire-creditare ale BCR s-au finalizat cu acordarea unui credit imobiliar, adica doar 2.800 de credite din totalul de 185.000 de contracte inchise dupa ce clientii si-au incasat prima de stat, cele mai multe dupa termenul minim de 5 ani de economisire. (vezi aici detalii despre proces)

Curtea de Conturi a pierdut si procesul cu Raiffeisen Banca Locuinte, initiat din aceleasi motive, tot la Curtea de Apel Bucuresti, cel mai probabil urmand sa conteste si aceasta decizie. (vezi aici detalii)

Taguri: procese  Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ)  Curtea de Apel Bucuresti  Raiffeisen Bank  TBI Credit IFN  

Comentarii

Mititelu Gheorghe
pe cind toti bani conform contactului
Au trecut trei ani si nu am primit nici pina acu toti bani conform contactului

MITITELU Gheorghe
pe cind prima de stat
Nu am primit nici pina acum toti bani conform contactului saturat in August 2015



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii