BANCI | Stirea Zilei

Curtea Constitutionala a dat de pamant cu Piperea si ai lui

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-09 21:34

Curtea Constitutionala (CCR) a dat de pamant cu avocatul Piperea, profesor de drept la Universitatea Bucuresti, precum si cu sustinatorii lui, printre care Alin Iacob, presedintele asociatiei de protectie a clientilor bancilor (AURSF) si reprezentantul Romaniei intr-un grup consultativ al bancilor si clientilor lor la Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Este vorba de cele doua legi, darea in plata si conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, initiate si redactate de Gheorghe Piperea, cu sustinerea deplina a lui Iacob, adoptate de Parlament anul trecut, in plina campanie electorala, asadar cu un evident caracter populist si in ciuda faptului ca au fost intens criticate nu doar de autoritatile locale, ci si de institutiile europene, precum BCE sau Comisia Europeana.

Cei doi, dar si multi alti sustinatori ai acestora, inclusiv din presa, au promovat cele doua legi in ciuda faptului ca acestea erau de o absurdidate evidenta pentru oricine: legea darii in plata permitea detinatorilor de credite ipotecare sa predea bancii locuinta ipotecata si sa scape de datorii, desi chiar si bunul simt spune ca atunci cand imprumuti bani trebuie sa rambursezi tot bani, nu altceva; iar legea conversiei in lei a creditelor in CHF la cursul istoric incalca o alta regula cunoscuta, si anume aceea ca atunci cand imprumuti franci elvetieni sau orice alta valuta, trebuie sa dai inapoi aceeasi valuta, adica tot franci elvetieni, nu lei sau euro, indiferent de evolutia cursului de schimb.

Piperea a sustinut ca abordarea radicala din cele doua legi este un fel de pedeapsa pentru indolenta bancilor in a-si ajuta clientii afectati de criza care a provocat scaderea salariilor, a pretului caselor si a devalorizarii leului in raport cu francul elvetian, euro si alte valute.

Haiducul are dreptate: in ciuda protestelor in strada ale celor cu franci elvetieni si a recomandarilor BNR ca bancile sa imparta cu clientii povara riscului valutar, acestea nu au facut-o, cu mici exceptii.

Refuzul bancilor, in special a celor care au credite in franci elvetieni, de a imparti cu clientii povara crizei este inexplicabila, intrucat unele dintre ele, de exemplu Raiffeisen Bank, sunt foarte profitabile si puteau fara probleme sa renunte la o mica parte din castiguri pentru o conciliere pe termen lung cu clientii, care le-ar fi adus beneficii mai mari in final.

Ele au pierdut, astfel, sansa de a recastiga un important capital de incredere pierdut dupa izbucnirea crizei din 2008. Si, poate cel mai rau, au afectat si increderea in toate celelalte banci, desi cele mai multe nu s-au hazardat in creditarea in CHF sau in bula imobiliara.

Capitalul de popularitate pierdut prosteste de banci s-a dus la Piperea, cel care inca din toamna lui 2010 anticipa falimentul Volksbank, dupa ce a initiat procese colective impotriva acestei banci (care, desi supravegheata de BNR, a ajuns sa acorde o sumedenie de credite, in principal in CHF, nu lei sa euro), pentru eliminarea comisionului de risc, pe fondul adoptarii de catre Guvern a celebrei OUG 50, initiata de ANPC, scanteia care a declansat scandalul dintre banci si clienti pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit.

Asa s-a transformat Piperea intr-un Robin Hood care a inceput sa imparta din greu din aurul bancilor clientilor napastuiti de criza si din care isi pastreaza si lui, fireste, birul cuvenit pentru bataliile din salile de judecata.

Dar la fel cum patesc cei imbatati de putere si celebritate, haiducul a crezut ca poate taia si spanzura dupa bunul plac. A reusit sa urce pana pe dealul Casei Poporului si sa-l corupa pe carismaticul deputat Zamfir, impreuna cu care au promovat si reusit sa treaca, intr-un extaz parlamentar populist, cele doua legi extremiste, unice in Europa, sfidand normele europene, bancare, dar si Codul Civil.

Sa vedem insa cum a dat de pamant Curtea Constitutionala cu cele doua legi:

1. In cazul legii privind darea in plata, situatia a devenit deja destul de cunoscuta. Pe scurt, CCR a modificat radical legea, permitand darea in plata (predarea locuintei catre banca) si anularea datoriilor doar in cazul celor care, din motive imprevizibile, precum criza financiara si cursul valutar, nu-si mai pot plati creditele, nu pentru cine are chef, cum au vrut Piperea si Iacob. Mai mult, darea in plata se poate face doar in cazurile sociale, in restul situatiilor, cand clietii bancilor doresc si pot sa-si pastreze locuinta, creditul se renegociaza, astfel incat banca sa imparta cu clientul povara crizei.

De fapt, tot ce a facut CCR a fost sa explice principiul impreviziunii din Codul Civil, care, de altfel, se poate aplica si fara existenta legii darii in plata.

Si aici am ajuns la aspectul pozitiv, care trebuie recunoscut, al legii privind darea in plata, si anume faptul ca a determinat CCR sa consacre teoria impreviziunii ca regula pentru situatiile de criza care apar pe parcursul relatiei dintre client si banca.

Pentru ca, pana acum, bancile nu au dorit acest lucru, afirmand permanent, chiar si atunci cand lucrurile au fost evidente, ca doar clientul trebuie sa suporte devalorizarea leului sau reducerea drastica a veniturilor din cauza crizei. 

CCR a jucat astfel rolul pe care ar fi trebuit sa-l aiba ANPC pana acum, acela de protectie a consumatorilor bancilor, o protectie reala si ehilibrata, nu una populista si extremista.

1. In privinta legii privind conversia in lei a creditelor in CHF, motivarea recenta a CCR este ca o palma la adresa initiatorilor legii si sustinatorilor lor.

"În virtutea principiului nominalismului monetar, suma acordată cu titlu de împrumut trebuie restituită întocmai, indiferent de valorizarea sau devalorizarea acesteia”, se arata in motivarea CCR.

Asadar, nici vorba de conversie la cursul istoric sau la alt curs, cum incearca de ani buni Piperea si alti avocati sa obtina in instantele de judecata.

De altfel, CCR confirma o decizie recenta adoptata de Tribunalul Bucuresti, prin care a fost respinsa cererea avocatului Piperea ca toate bancile romanesti care au acordat credite in CHF sa le converteasca in lei, la cursul din data acordarii. (vezi aici detalii)

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala precizeaza ca cei care au credite in CHF pot apela la prevederile legii privind darea in plata, modificata de CCR astfel incat instantele de judecata sa poata aplica mecanismul impreviziunii, care permite impartirea poverii cursului intre banci si clienti. (vezi aici decizia CCR privind conversia)

Taguri: lege darea in plata  comision retragere bani bancomat (ATM)  procese  First Bank  Curtea Constitutionala  curs BNR  BT Pay  darea in plata  

Comentarii

Constantin
Minciuni ordinare
Minciuni ordinare ,ambele legi sunt bune si in favoarea consumatorului ! Pai in moțivarea legii conversiei nu mai scrie ca cei cu franci pot si trebuie sa beneficieze de impreviziune !?!? Dar luam paragrafe care "ne convin" ! Iar legea DIP a fost si este un succes european si care ușor va fi implementat in toate țările di Europa pt ca este pro consumator si apăra cetățeanul unei tari de cacatii de cămătari din alte tari ! Așa ca las-o mai moale cu articole de genu pr ca sunt manipulări !

Cosmin
A dat pe dracu - a dat de pamant cu 51.000 clienti inselati
Sunteti batuti in cap si chiori. E mai mult decat evident ca decizia Curtii a fost influentata de BNR si sistemul bancar, pana si o oaie pricepe acest lucru. motivez prin faptul ca deciziile definitive ale Tribunalelor sunt contrare Curtii si tocmai riscul valutar in astfel de contracte este considerat clauza abuziva. In acest sens Curtea trebuie sa raspunda celor 51.000 de clienti fata de care si-a batut joc printr-o decizie de diversiune si manipulare. E o btaie de joc ce se intampla. E constitutional domnilor judecatori ce ati facut, e constitutional sa se constatate de catre instante ca riscul valutar reprezinta clauza abuziva, iar voi bateti campii cu impreviziunea..... Ati protejat bancile asta ati facut si ati incalcat drepturile constitutionale ale cetatenilor ...... noi nu avem drepturi.... doar cei puternici au, cei cu bani...... Prin Deczia data s-a constat ca pana si Curtea e politizata pana in gat si raspunde intereselor meschine. Ati vazut Decizia Curtii Constitutionale din Croatia, ar fi bine sa vedeti cum gandesc si alte tari, numai la noi se dicteaza ce si cum, noi nu gandim .... RUSINE CURTII!!! In ce priveste sistemul bancar si increderea, la cate tepe s-au dat si se dau clientilor despre ce incredere sa vorbesti. Oricum articolul e rupt din stele si numai un pupincurist probancar si sistem mafiot putea sa-l scrie...

client CHF
ORIBIL ARTICOL
Am dori sa stim si noi cine a scris articolul ca asa e frumos sa vedem si noi cum se numeste academicianul asta ...

Gigi
Rusine autorului
In primul rand un jurnalist adevarat se semneaza. In al doilea rand se informeaza din mai multe surse cand scrie o asemenea "nuvela". In curand copii nostri vor citi la ora de limba romana despre "haiducul" Piperea. A gresit si el, clar, mai ales prin convigerea maxima ca ce a realizat e bun pentru clienti. Din pacate s-a inselat, cel putin cei care au vrut sa dea in plata la inceput s-au fript foarte tare (aici nu e vina exclusiva a dumnealui ci si a judecatorilor si CCR care sunt pro-banci). Unii oameni au ajuns sa dea mai mult de jumatate din Ratele suspendate pe avocati si tot felul de mofturi ale judecatorilor. Legea DIP este buna, dar trebuiau sa fie clare riscurile si implicatiile deciziei de a da in plata de la inceput. Rusine autorului articolului, merita aratat cu degetul in Piata Universitatii, ca sa nu vorbesc mai urat :D

Ioana
Piperea si ai lui
Sunt cetatenii României boule, iar Curtea si-a batut joc de ei.....

Ioana
Piperea si ai lui
Sunt cetatenii României desteptule, adică peste 80.000 de clienti si 200.000 de cetateni afectati, iar Curtea si-a batut joc de ei....

GRIGORE
STIREA ZILEI - MANIPULARE SI DEZINFORMARE
De asta suntem la acest nivel, din cauza manipularii si dezinformarii. Cred ca ar trebui sa dam noi de pamant cu cei care iau astfel de decizii atunci cand vedem atata incompetenta si meschinarii ....

COSMIN
Poftim Curte ce trebuia sa faci si nu ai facut
Am mentionat ca decizia Curtii trebuia sa fie clara si nu interpretabila si nu cu trimeteri la impreviziune sau etc... trebuia transata problema, mai ales ca e vorba de sute de mii de oameni implicati. Renegocierea contractelor trebuia sa fie obligatorie de catre banci si sa nu se mai ajunga iar in instate nu ati facut decat sa tergiversati, in loc sa faceti lumina in acest caz. Nu pt sa declar decat INCOMPETENTA si rea vointa la nivel inalt. Mai jos aveti doar un exemplu la ce trebuia sa faceti si nu sa faceti trimitere la impreviziune si sa constatati ca riscul valutar este clauza abuziva ....... Magistrații de la Tribunalul Vrancea au admis ca fiind abuzivă clauza privind riscul valutar dintr-un contract OTP Bank pentru un credit în franci elvețieni. Decizia instanței: Ora estimata: 10:00 Complet: APC 3 Tip solutie: Admitere apel Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă sentinţa în parte, în rejudecare. Admite în parte acţiunea. Constată ca fiind abuzivă clauza de la art. 9.2 din Contract, în măsura în care transferă consumatorului riscul valutar. Stabilizează contractul de credit în moneda RON, la momentul în care CHF, a înregistrat o creştere de 10% faţă de momentul acordării creditului. Dispune restituirea sumelor încasate în plus din diferenţa de curs valutar. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Obligă intimata să plătească reclamantului cheltuieli de judecată în sumă de 12.700 lei( onorar avocat fond şi apel şi onorariu de expertiză). D E F I N I T I V Ă. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. 2 NCPC, azi, 2 martie 2017. Document: Hotarâre 89/2017 02.03.2017

ALEXANDRU
FORTZA PIPEREA
Au navalit armata de manipulatori ....

Manole
Excelent articol - nemancator de kkt si ne manipulator
Multumesc subordonatului care a scris minunatul articol... Il voi cita in OZU, tovarasi. Pe langa toate nenorocirile care ni se-ntampla, observ un lucru bun: dezvoltam, si eu si suptordonatii mei, imunitate la kkt... Adica nu ne mai provoaca greata, asa cum imi provocau mie, notele de acu'50-40-30-.....2 ani... Al vostru, MANOLE

Andrei
Salut
Cat mai costa un articol pt intimidare la voi? ms

xiel
Fake news
Aceasta stire este un fake news. Nu cred ca a fost scrisa de un jurnalist, poate cel mult de ceva PR. Interesanta asumarea prin neasumare:-)

Cosmin
E buna Andrei
ar fi bine de stiu nu de alta dar poate merita sa "nuvelam" si noi pe aici ..... partea proasta ca telenovelele noastre sunt adevarate si nu manipulari....

Constantin
nesimtit
Autorul se numeste Vasile Coman si este o secatura a presei. Nu este singurul articol in care dezinformeaza si nu se semneaza.......idiot cu tupeu de bankster!

Marioc
Titlu de rahat...dar si voua,
Ce va mai place sa va plateasca altii prostia...nu degeaba au aparut din framantarile poporului vorbe precum...."cine nu deschide bine ochii, deschide punga", "prostul nu este prost destul daca nu e si fudul"....ati crezut ca scapati repede de prostie si plateste pluimea in locul vostru, ca v-ati spart in figuri, in case, terenuri si masini....tot ne place occidentul....numiti o tara din occident pe care o adorati in care exista o lege atat de stramba....ma refer la aia cu conversia creditelor...aia cu DIP este in regula, pentru ca este de bun simt pentru ambele parti.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii