BANCI | Stirea Zilei

Creditele neperformante ale bancilor n-au mai scazut de sapte luni, iar restantele la Biroul de Credit sunt in crestere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-07 21:28

Restantele persoanelor fizice si ale firmelor la creditele obtinute de la banci s-au mentinut aproape neschimbate in ultimele sapte luni: din iunie 2016 pana in ianuarie 2017 s-a inregistrat o scadere de numai o jumatate de miliard de lei, de la 25,7 la 25,2 miliarde lei, arata datele de la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR, care monitorizeaza imprumuturile cu valori mari, de peste 20.000 de lei.

Dupa varful volumului de neperformante atins in iunie 2014, de 33,4 miliarde lei, a urmat o tendinta de scadere, odata cu masurile adoptate de BNR pentru reducerea ratei creditelor neperformante, prin scoaterea creditelor cu probleme in afara bilanturilor (write-offs).

In consecinta, neperformantele au inregistrat mai intai o diminuare usoara, pana la 31,6 miliardelei in martie 2016, iar apoi doua scaderi importante: la 29,6 miliarde lei in aprilie 2016 si la 25,7 miliarde lei in iunie anul trecut.

De atunci, curatenia din bilanturile bancilor a batut pasul pe loc.

Neperformantele au scazut foarte putin si in ianuarie, fata de luna precedenta, cu doar 23 milioane lei, la un total de 25,207 miliarde lei.

Restantele persoanelor fizice au scazut cu 15 milioane lei, la un total de 5,267 miliarde lei, mai mult decat cele ale firmelor.

Aproape 90% din volumul total al restantelor sunt credite neperformante, cu intarzieri de peste un an la plata ratelor, a caror valoare se ridica la 22,575 miliarde lei. Acestora li se adauga alte 1,167 miliarde lei reprezentand restante cu intarzieri intre 6 luni si 1 an.

Creditele neperformante scoase de banci in afara bilanturilor se ridica la 12,428 miliarde lei, accestea urmand a fi vandute firmelor de recuperare creante sau administrate intern de catre banci, in cadrul unor proceduri de executare silita.

Din volumul total al creditelor neperformante scoase in afara bilanturilor, cele apartinand persoanelor fizice au o valoare de doar 3 miliarde lei, reprezentand un sfert din volumul total de neperformante scoase in afara bilanturilor bancilor.

A treia luna de crestere a restantierilor la Biroul de Credit

Exista insa si multe credite ale persoanelor fizice cu valori mai mici de 20.000 de lei, pe care le monitorizeaza Biroul de Credit, administrat de banci. Conform datelor acestuia, restantele mai mari de 30 de zile inregistrate de persoanele fizice au avut o valoare de 8,087 miliarde lei la finalul lunii ianuarie, in crestere cu 83 de milioane de lei fata de decembrie, cand au avut o scadere de peste un miliard de lei fata de noiembrie.

Numarul persoanelor fizice cu restante la Biroul de Credit a crescut in ianuarie, pentru a treia luna consecutiv, cu peste 13.000 de persoane, la un total de 648.873 de restantieri.

La Biroul de Credit raporteaza date despre clienti un numar de 31 de banci si 29 de IFN-uri care acorda in principal credite de consum si credite online de mica valoare, pe terme scurte, de una sau doua luni.

In ultima jumatate de an, retantele la Biroul de Credit au scazut cu peste trei miliarde de lei, de la 11 miliarde in iulie 2016 la 8 miliarde lei in prezent.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind restantele si creditele neperformante

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Centrala Riscului de Credit (CRC)  Biroul de Credit  BNP Paribas Personal Finance  reclamatie Unicredit  credite neperformante  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii