BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la euro ar putea scadea la 1,50% anul viitor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-23 14:26

Indicatorul PMI, care reflecta evolutia productiei manufacturiere in tarile dezvoltate, a scazut la niveluri record in ultima perioada, ceea ce determina analistii sa prevada ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce semnificativ dobanda in urmatoare perioada, in conditiile in care economia europeana intra in recesiune.

Indicele compozit PMI la nivel european a scazut la un nivel record de -0,4% in ultimul trimestru si -1,6% anualizat, ceea ce inseamna ca economia europeana este clar in recesiune, o recesiune ce va persista si in anul viitor.

Astfel, Danske Bank anticipeaza ca BCE va scadea dobanda cu 75 de puncte de baza (0,75%) in decembrie si cu alte 50 de puncte in ianuarie 2009. Mai mult, s-ar putea ca in februarie sau martie dobanda sa mai scada cu 25 de puncte, astfel incat dobanda de baza va ajunge la 1,50% inainte de finalul primului trimestru din 2009.

äPurchasing managersĺ indexö (PMI) este un index lunar compus, referitor la conditiile nationale de productie, bazat pe datele din comenzi noi, productie, timpi de aprovizionare, stocuri, inventare, preturi, factor uman, comenzi de export si import.

Este impartit in subindicatori de productie si non-productie. PMI este publicat de Institutul pentru managementul ofertei (Institute for Supply Management), fiind comunicat in prima zi de lucru a fiecarei luni, la 10 AM ľ ora New York-ului.

Fiind un indicator al activitatii in sectorul manufacturier, PMI este important prin influenta pe care o exercita asupra pietei. Fiind cunoscut si cu numele NAPM index (dupa fosta denumire a institutiei care il publica - National Association of Purchasing Managers), PMI este o masura a sanatatii sectorului manufacturier dintr-o tara si, pe ansamblu, a intregii economii. Indexul se calculeaza plecand de la monitorizarea a peste 250 de companii, acoperind 21 de ramuri industriale din 50 de tari.

O valoare de peste 50% a indexului arata ca sectorul manufacturier se dezvolta, in timp ce un index PMI sub 50 de procente este semnul restrangerii productiei industriale. Indicele PMI poate avea si rolul de indicator timpuriu al presiunilor inflationiste.

Romania nu face parte dintre cele 50 de tari monitorizate de Institutul pentru managementul ofertei, nefiind inclusa in indicele PMI.

Un index similar publicat de INS este insa ,,indicatorul de confidentaö. Indicatorul de confidenta este media aritmetica a soldurilor conjuncturale pentru urmatoarele trei componente: estimarea productiei, aprecierea contractelor si comenzilor, aprecierea stocurilor de produse finite, cu mentiunea ca stocurile se iau in calcul cu semn schimbat.

Desi valorile celor doi indecsi nu pot fi comparabile, datorita modului de calcul diferit, tendinta descendenta a indexului PMI se regaseste si in cazul indicatorului de confidenta, ceea ce arata ca si Romania s-a confruntat in primele luni ale lui 2008, pe fondul incetinirii cresterii economice din zona euro, cu o reducere a productiei din sectorul manufacturier.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii