BANCI | Profil

ING Bank majoreaza la 10% avansul la creditele Prima Casa, in premiera pe piata bancara; cum explica banca aceasta decizie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-20 22:40

Este pentru prima data de la lansarea programului Prima Casa, in 2009, al carui principal avantaj este avansul de doar 5% pentru un credit imobiliar, fata de minim 15% la creditele standard, cand o banca, respectiv, ING Bank, majoreaza avansul la 10%.

Toate celelalte banci au in prezent un avans de 5% la creditele Prima Casa.

Motivul pentru care banca olandeza a facut aceasta miscare este deocamdata necunoscut, dar se poate ghici: banca incearca sa-si convinga clientii sa renunte la creditele Prima Casa, pentru creditele imobiliare standard.

ING Bank a scazut avansul la creditul ipotecar standard la 15%, dupa ce-l majorase din cauza legii darii in plata, asadar destul de apropiat de nivelul de 10% cerut acum pentru creditele Prima Casa.

In privinta dobanzii la creditul clasic, aceasta este de 3,4% (cu asigurare de viata) sau 3,7% (fara asigurare) plus ROBOR la 3 luni, fata de doar 2% plus ROBOR la 3 luni in cazul creditelor Prima Casa.

Asadar, diferenta de dobanda intre Prima Casa si creditul ipotecar standard este destul de mare, de peste 1,5 puncte, ceea ce ar fi in avantajul bancii.

Cum bancile se asteapta ca dobanzile, aflate la niveluri minime in prezent, sa inceapa sa creasca din acest an, s-ar putea ca ING sa considere ca marja de maxim 2% impusa de stat pentru creditele Prima Casa sa nu mai fie destul de atragatoare pentru profitul urmarit de banca.

Ramane de vazut daca si alte banci vor urma exemplul ING si vor majora si ele avansul la creditele Prima Casa, caz in care ar putea incepe un fenomen de scadere treptata a interesului pentru acest program, gandit doar pentru perioada de criza.

Update 19:15

ING Bank explica decizia de majorare a avansului, la solicitarea Bancherul.ro:

La începutul anului 2017, am revizuit politica și produsele de creditare.

Am decis reducerea avansului la credite ipotecare, de la 25% la 15%. Am luat această hotărâre în baza intenției de a face mai accesibil creditul de achiziție a unei locuințe, răspunzând astfel cererii de credite ipotecare, care a rămas constantă pe parcursul anului trecut. La această decizie a contribuit şi efectul redus al legii Dării în Plată, cererile de dare în plată primite în ultimele 6 luni fiind de ordinul zecilor.

Suntem în aşteptarea distribuirii fondurilor Prima Casă pentru anul 2017. Fondurile rămase din 2016 sunt foarte reduse, astfel încât am decis ca avansul pentru creditele Prima Casă să fie de 10%, pentru a asigura accesul la produsul Prima Casă mai multor clienţi. Deoarece fondurile de garanţii Prima Casă sunt alocate anual în sumă fixă, prin creşterea contribuţiei avansului vom utiliza mai puţin cu minim 5% din garanţiile alocate. Vom obţine astfel o rezervă de garanţii pe care o vom folosi pentru finanţarea mai multor clienţi.

Un alt motiv al creşterii avansului este modificarea strategiei programului Prima Casă. Potrivit acestor modificări, în cazul finanţării imobilelor construite sau consolidate de mai mult de 5 ani, garanţia statului este redusă de la 50% la 40%. Finanţările Prima Casă sunt preponderent pentru imobilele construite sau consolidate de mai mult de 5 ani.

De asemenea, acest nivel al avansului, care este posibil conform normelor de implementare a Programului Prima Casă*, este de natură să încurajeze economisirea pentru investiţii precum achiziţia unei case. Iar un astfel de comportament are avantajul că reduce valoarea creditului contractat sau perioada de contractare.

*Art.5, lit. e) din Normele din 17 iunie 2009 de implementare a programului "Prima Casă" pentru achiziţia sau construcţia de locuinţe prevad ca „finanţare garantată pentru locuinţele prevăzute la art. 2 lit. a) din hotărâre (nn. HG nr. 717/2009) - credit acordat persoanelor fizice în cadrul programului, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit, care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în antecontractul de vânzare-cumpărare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, dacă preţul de achiziţie a locuinţei este mai mic sau egal cu 60.000 euro sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, dacă preţul de achiziţie a locuinţei este mai mare de 60.000 euro.

Taguri: Programul Prima Casa  ROBOR  BT Capital Partners  credite Prima Casa  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilUnicredit are probleme cu platile cu cardurile, din cauza penei de curent

Platile cu cardurile Unicredit nu au functionat astazi mai multe ore, din cauza penei de curent majore provocate de Transelectrica, avarie care a afectat mai multe sectoare din Capitala. "Din cauza avariei la reteaua de energie electrica, petrecuta astazi in Bucuresti, experimentam detalii

Profitul BRD se injumatateste din cauza crizei COVID-19

BRD Groupe Societe Generale, a treia mare banca din Romania, a estimat ca ar putea suferi pierderi de 225 milioane lei din cauza creditelor pe care nu le va mai putea recupera din cauza crizei COVID-19, astfel ca a pus deoparte (provizionat) in contabilitate respectiva suma. In detalii

Raiffeisen Bank continua razboiul in justitie cu Curtea de Conturi

Raiffeisen Bank, prin banca pentru locuinte, redenumita recent Aedificium Banca pentru Locuinte, a cerut judecatorilor de la Inalta Curt de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ) sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cu privire la legea de functionare a Curtii de Conturi, cu care detalii

Banca Transilvania sustine telemedicina prin solutia de plata cu cardul IPay BT

Medicii antreprenori care doresc să ofere de acum înainte consultaţii online pot apela la soluţia de telemedicină şi la soluţia de plată cu cardul a serviciilor medicale, oferite de DataKlas eMedical şi Banca Transilvania, prin Divizia Pentru Medici, anunta banca intr-un comunicat, detalii

Ultimele Comentarii