BANCI | Stirea Zilei

Jumatate din profitul sistemului bancar a fost facut de trei banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-18 21:55

Sistemul bancar romanesc, format din 36 de banci si cooperativa de credit Creditcoop, a obtinut in 2016 un profit net de aproape 4,3 miliarde lei, jumatate din acest castig fiind realizat de doar trei banci mari: Banca Transilvania, BRD si Unicredit.

Cele trei banci au obtinut impreuna un profit net de aproximativ 2,3 miliarde lei.

Cel mai mare castig l-a avut Banca Transilvania (BT), de 1,281 miliarde lei, urmata de BRD, cu 763 miliarde lei si Unicredit, cu aproximativ 330 milioane lei (74 milioane euro, conform datelor raportate de grupul italian).

BCR, cea mai mare banca locala, este de asteptat sa obtina un castig chiar mai mare decat al BT, intrucat dupa primele noua luni ale anului trecut banca austriecilor de la Erste Bank realizase un profit net de 1,145 miliarde lei.

In 2015, profitul BCR a fost de 919 milioane lei, dupa pierderi record de 2,4 miliarde lei in 2014, ca urmare a recunoasterii creditelor neperformante.

Daca adaugam si profitul BCR, vom constata ca patru banci au obtinut 80% din profitul total al sistemului bancar, compus din 37 de institutii de credit. Iar dupa ce si Raiffeisen si ING isi vor publica rezultatele, vom constata ca peste 90% din profit este al primelor 6 banci.

In ceea ce o priveste pe Banca Transilvania, profitul acesteia a scazut anul trecut cu 47% fata de 2015, cand a obtinut un castig exceptional de 1,650 miliarde lei in urma preluarii Volksbank.

Seful bancii, Horia Ciorcila, a declarat ca banca este interesata si de alte achizitii, desi a reusit sa intreaca BRD la valoarea activelor, devenind a doua mare banca romeasca, dupa BCR. (vezi aici detalii)

BRD, in schimb, a reusit sa-si majoreze profitul cu 63%, datorita scaderii costurilor cu riscul, dupa ce si-a recunoscut in 2015 creditele neperformante. Banca a continuat insa si anul trecut sa-si scoata in afara bilantului creditele pe care nu le mai poate recupera de clienti, in principal firme mici, astfel ca soldul total al creditelor a avut de suferit, motiv pentru care a fost intrecuta de BT.

In privinta Unicredit, profitul acesteia a urcat cu 31%, datorita veniturilor mai mari si a scaderii costurilor cu riscul.

Sistemul bancar romanesc a obtinut in 2016 un profit net de 4,332 miliarde lei, in scadere cu 11% (545 milioane lei) fata de anul precedent, cand s-a ridicat la 4,877 miliarde lei, conform datelor BNR. (vezi aici detalii)

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Transilvania  dobanzi depozite  TBI Credit IFN  statistici BNR  credite neperformante  Return on equity (ROE) sistem bancar  YOU BRD  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

Ce trebuie sa fac daca Raiffeisen nu vrea sa-mi inchida contul si cardul, decat daca ma prezint la banca?

"Domnule Vasile Coman, In trecut am urmarit cu interes lupta dvs imptriva bancilor care opereaza in Romania, si ca atare asta vin si e la dvs cu o astfel de problema. Sunt plecat la munca in strainatea si avand un cont la Raiffesen (de peste 19 ani) am ajuns detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Revolut

    Bună seara! Am citit ca puteți discuta cu cei de la revolut pe cale amiabilă pentru deblocarea ... detalii

  • Sesizare

    Bună ziua,alo vodafone problema e la voi,mai folosim și noi reteaua sau plătim degeaba,de ieri ... detalii

  • Credit adaptare locuință

    Buna ziua, am 46 ani, de un an de zile incadrat grad handicap grav cu însoțitor. Am nevoie de ... detalii

  • Sesizare

    Ce se întâmplă, am 4 abonamente la vodafone,nu pot comunica cu membrii familiei,zona Oltenița, ... detalii

  • Card ing young

    Am deschis un cont ing young pentru copil pentru bursa si nu reușesc sa atașez un card acestui ... detalii