BANCI | Revista presei

Cehia vrea sa introduca o taxa pe banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-14 09:47

Partidul Social Democrat Ceh, aflat la guvernare, va propune o taxă specială pe bănci, pentru sprijinirea finanţării şcolilor şi a infrastructurii, dar şi pentru menţinerea profiturilor în ţară, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Planul a fost prezentat de premierul Bohuslav Sobotka, al cărui Partid Social Democrat este în sondajele de opinie în urma partenerului său de coaliţie, formaţiunea ANO, condusă de ministrul de Finanţe, Andrej Babis, care se opune taxei pe bănci, conform Agerpres.

În urma legislativelor din 2013, Partidul Social Democrat, condus de premierul Bohuslav Sobotka, a format o coaliţie de guvernare împreună cu ANO şi cu creştin-democraţii.

Asociaţia bancară cehă nu a comentat informaţiile privind taxa pe bănci, în timp ce miliardarul Andrej Babis şi-a exprimat îngrijorarea că o astfel de taxă va afecta clienţii băncilor, creditele pentru persoane fizice şi juridice devenind mai scumpe.

Principalele bănci prezente pe piaţa din Cehia sunt subsidiare ale băncilor din Europa Occidentală: KBC (Belgia), Erste Group Bank (Austria) şi Societe Generale (Franţa). Cea mai mare bancă listată fără un partener extern major este Moneta.

O taxă specială pe bănci, pe lângă impozitul pe profit de 19%, ar putea aduce anual la buget 11 miliarde de coroane (433 de milioane de dolari), estimează Partidul Social Democrat Ceh, argumentând că o astfel de taxă există în alte 15 state din UE, inclusiv în ţările vecine Cehiei.

Dacă se va aplica activelor totale, noua taxă ar dubla impozitul pe profit plătit anul trecut de băncile din Cehia şi ar afecta semnificativ profiturile lor.

"Nu putem închide ochii la faptul că în ultimii ani mai mult de jumătate din profiturile băncilor a ajuns peste hotare. Vrem să schimbăm asta", a afirmat Sobotka.

Conform propunerilor partidului aflat la guvernare, vor exista patru tipuri de taxe, în funcţie de mărimea activelor. Cel mai ridicat nivel îl va reprezenta o taxă de 0,3% din activele băncilor care au active de peste 300 de miliarde de coroane (11,8 miliarde de dolari).

Anul trecut, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari).

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasigurătorilor.

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine. Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail va avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii