BANCI | Stirea Zilei

Bancile romanesti fac profituri de trei ori mai mari decat media UE, desi rata creditelor neperformante este dubla

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-16 17:18

In ciuda faptului ca rata creditelor neperformante ale bancilor romanesti este in jurul a 10%, dublu fata de media Uniunii Europene, de aproximativ 5%, bancile romanesti reusesc sa obtina profituri de trei ori mai ridicate decat cele din alte tari membre, arata datele Autoritatii Bancare Europene (ABE) din ultimul raport de evaluare a riscurilor (Risck Dashboard) publicat vineri.

De exemplu, bancile poloneze au rata a creditelor neperformante de doar 6,5%, insa indicatorul de profitabilitate ROE(Return on equity), adica rentabilitatea capitalului, ajunge la doar 10,3%,comparativ cu 17,13% in Romania, media UE fiind doar 5,4%, de trei ori mai mica.

Este adevarat ca media europeana este viciata de contraperformanta sectorului bancar grecesc, care a avut pierderi in ultimii ani, din cauza crizei cu care se confruta aceasta tara, ROE fiind negativ, de -10,1% in septembrie 2016.

Totusi, bancile romanesti sunt pe locul doi in topul celor mai profitabile banci din UE, dupa cele din Ungaria, unde ROE a ajuns la 19,15 in septembrie 2016, dar inaintea Bulgariei, cu 16,9%, si a Cehiei, cu 14,8%, tara in care rata de neperformanta este doar 2,5%.

In Germania, indicatorul de profitabilitate este doar 2,2%, cu mult sub cel din Franta, cu 7,2%.

Sistemul bancar romanesc a obtinut in primele noua luni din 2016 un profit net de 3,695 miliarde lei, in crestere cu 64%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand castigul bancilor a fost de doar 2,247 miliarde lei, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) furnizate pentru Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Capitalizarea bancilor europene a crescut la un nou nivel record

In raportul ABE se arata ca volumul ridicat al creditelor neperformante si costurile mari reprezinta pericole majore pentru profitabilitatea bancilor.

Rata creditelor neperformante a scazut la 5,4% in septembrie 2016, cu 10 puncte de baza fata de nivelul din trimestrul doi, o dovada ca eforturile de supraveghere produc rezultate, insa intr-un ritm redus.

Rata de profitabilitate a capitalurilor (RoE) a scazut, in schimb, cu un punct, la 5,4%.

In acelasi timp, rata capitalizarii bancilor (CET 1 ratio) a atins noi recorduri, ajungand la 14,1%, ca efect al majorarii capitalurilor si a reducerii activelor ponderate la risc (RWA).

Raportul credite/depozite a scazut la 120,1%, de la 120,5% in trimestrul precedent.

Un chestionar efectuat de ABE printre bancile europene arata ca majoritatea acestora intentioneaza sa-si majoreze volumele de credite pentru IMM-uri, cat si cele ipotecare si de consum.

Taguri: statistici economice  dobanzi depozite  European Banking Authority (EBA)  Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  myBRD  Return on equity (ROE) sistem bancar  

Comentarii

cosmin
CHF
Normal, cand plasezi lei in credite CHF normal ca fac profituri......Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii