BANCI | Analiza

Isarescu prognozeaza nori grei deasupra economiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-08 10:53

Din prezentarea guvernatorului BNR Mugur Isarescu (vezi documentul atasat) cu ocazia raportului asupra inflatiei, se desprinde un lucru esential: doctorul, sau mai precis meteorologul de servici a economiei Isarescu prevede ca deasupra economiei se vor aduna nori sumbri in urmatoarea perioada, motiv pentru care autoritatile trebuie sa ia masuri pentru vremuri de restriste: BNR sa majoreze dobanzile si sa aplice alte restrictii monetare, iar guvernul sa nu-si relaxeze prea tare politica fiscala inainte de alegeri.

Indiferent daca in economie va ploua usor sau va fi furtuna, un lucru este clar, dupa parerea lui Isarescu: „Romanii vor trebui din nou sa munceasca mai mult si sa cheltuiasca mai putin”.

Banca centrală nu doreste ca oamenii politici să lanseze politici economice pentru câstigarea alegerilor, care mai apoi se vor dovedi neviabile, a spus luni guvernatorul Băncii Nationale a României (BNR), Mugur Isărescu.

BNR si-a propus să readucă inflatia în marja tintei, să reancoreze solid anticipatiile inflationiste si să pregătească terenul pentru o crestere sustenabilă în perioada următorilor ani, însă de acest lucru este nevoie de un "mix" de politici, inclusiv cea fiscală, pârghia monetară nefiind suficientă, a arătat Isărescu.

"Este datoria noastră să spunem acest lucru si ceea ce spunem nu înseamnă că se referă la trecut, facem referire la trecut pentru a întelege mai bine prezentul si viitorul, ne referim cu precădere la perioada următoare. Nu facem referire la Guvernul actual, si as dori cu toată delicatetea să rog presa să nu speculeze pe o asemenea temă pentru că nu este bine pentru tară. Ne referim si la Guvernul actual si la Guvernele următoare si nu ne referim la două luni, nici la sase luni, ne referim la o perioadă relativ îndelungată întrucât împreună cu Guvernul actual, într-un fel validat indirect de către Parlament, s-a propus societătii românesti un program de trecere la euro – acesta putând fi considerat o strategie pe termen de sapte ani", a declarat Isărescu.

El a evitat să se situeze pe o pozitie contrară cu Guvernul, care decide politica fiscală prin Ministerul Finantelor. "O să spuneti că BNR spune hăis si Ministerul de Finante cea", însă opozitia este între cresterea economică si dezinflatie, deoarece cresterea economică are un efect de urcare a inflatiei, "ca orice efort", a completat Isărescu.

Guvernatorul a atras atentia si asupra politicii de cheltuieli publice din România, care presupune cheltuieli masive în ultima lună a anului, după ce în prima parte a anului balanta bugetară este excedentară.

Executia bugetului general consolidat arată un excedent de 0,19% din produsul intern brut (PIB), după primele nouă luni ale acestui an, în conditiile în care în primele opt luni excedentul a atins 0,32% din PIB, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor.

Pentru acest an, deficitul bugetului general consolidat este estimat, potrivit metodologiei Sistemul European de Conturi (ESA 95), la 11,2 miliarde lei, respectiv 2,9% din PIB, în conditiile în care tinta Guvernului pentru 2007 este de 10,7 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB, potrivit datelor anuntate în această lună de Institutul National de Statistică (INS).

Isărescu a reluat declaratiile făcute săptămâna trecută, când explicase că, în conditiile unui de ficit de cont cutrent foarte mare, stimulat de cererea internă, este nevoie de mentinerea unui deficit fiscal în limite reduse.

"Nu mai este momentul de relaxare fiscală", declarase guvernatorul BNR, pe 1 noiembrie, argumentând că un deficit bugetar semnificativ ar adăuga o presiune suplimentară, desi nu el cauzează dezechilibrului extern. "Dacă deficitul de cont curent ar fi creat de Ministerul de Finante prin deficit bugetar mare, ca în Ungaria, i-am spune direct acest lucru", a declarat Isărescu.

Guvernatorul BNR a reluat luni si chestiunea majorărilor salariale peste ritmul de crestere a productivitătii. "Presiunile salariale se vor mentine ridicate în contextul integrării în UE. Noi sperăm să nu mai fie cum a fost în ultimii doi ani, dar, realist vorbind, nu putem să punem mare bază pe temperarea cresterii salariale", a spus, pe un ton pesimist, Isărescu.

"Am putea face mult, dar nu înainte de alegeri: să restructureze piata fortei de muncă. Evenimentele din Italia dovedesc că este greu să visezi prea mult că în România nu vor creste salariile în perioada următoare. Și nu neapărat din cauza sindicatelor sau a slăbiciunilor Guvernului, ci pentru că există factori obiectivi care duc la migratia fortei de muncă, diferentialul de salarii etc", a completat Isărescu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaProbabilitatea aparitiei unei crize bancare in Romania in 2021 este intre 5% si 12%, arata un studiu BNR

Probabilitatea aparitiei unei crize bancare extinse in Romania in anul 2021 este intre 5% si 12%, conform unei estimari realizate de experti din cadrul Bancii Nationale a Romanei (BNR). "Intervalul de variație al probabilității de criză bancară în sens extins pentru detalii

Spatiul de manevra al politicii monetare din Romania: cateva comparatii (analiza de Lucian Croitoru)

Spatiul de manevra al politicii monetare din Romania: cateva comparatii Analiza de Lucian Croitoru, extrasa din Caietul de studii publicat de BNR, intitulat "Politicile macroeconomice: pandemia nu este o scuză pentru părăsirea principiilor". Din detalii

IRCC, indicele pentru dobanzile variabile la credite, scade la 1,88%

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), care intra in calculul dobanzilor variabile la creditele in lei, valabile mai ales la creditele pentru locuinte, inclusiv la cele garantate de stat prin programul Noua Casa, scade la 1,88% de la 1 ianuarie 2021, urmand a fi valabil pe detalii

Creditele ipotecare si pentru firme isi continua cresterea sustinuta, in timp ce imprumuturile pentru consum stagneaza

Soldul creditelor in lei pentru locuinte si al finantarilor pentru firme acordate de banci si-au continuat cresterea in luna noiembrie 2020, intr-un ritm sustinut, mai ridicat decat cel din anul precedent, in ciuda crizei COVID-19, in timp ce imprumuturile pentru consum destinate populatiei au detalii

Ultimele Comentarii