BANCI | Opinie

BNR: bancile nu au facut suficiente eforturi pentru sprijinirea clientilor cu credite in CHF, dovada stand notificarile de dare in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-14 17:43

BNR apreciaza in raportul de stabilitate financiara publicat ieri ca bancile nu au facut suficiente eforturi pentru a reduce povara clientilor cu credite in franci elvetieni (CHF) afectati de aprecierea puternica a monedei elvetiene fata de leul romanesc, care practic aproape le-a dublat valoarea ratelor lunare dupa izbucnirea crizei din 2008.

Banca nationala a ajuns la aceasta concluzie pe baza analizei notificarilor privind darea in plata, pe baza Legii 77/2016, jumatate dintre acestea fiind aferente creditelor in CHF, cele mai multe dintre ele avand valori mai mari decat a locuintei cumparate cu banii din imprumut.

BNR: “Eforturile întreprinse recent de bănci în sensul sprijinirii debitorilor persoane fizice îndatorate în CHF au fost insuficiente, în condițiile în care valoarea de piață a bunurilor imobile gajate a cunoscut în multe cazuri o scădere până la valori inferioare soldului creditelor. Ca o consecință, s-a putut constata un apel ridicat al acestui segment de debitori la legea dării în plată”.

Peste 93% dintre creditele date in plata sunt in valuta, distribuite egal intre euro si CHF: 49% sunt credite in euro si 44% sunt credite in CHF. Din perspectiva valorii, 46% sunt in CHF si 44% sunt in euro.

Din totalul creditelor populatiei in CHF, 13,4% sunt date în plată (septembrie 2016).

În cele mai multe cazuri de dare in plata, valoarea creditului este superioară valorii imobilului (LTV supraunitar): 76% din volumul expunerilor notificate, respectiv 64% din numărul notificărilor.

Pentru 693 de notificări, din totalul celor 5.366 de notificari trimise bancilor pana in 26 septembrie, valoarea garanţiei este mai mare decât creditul rămas de rambursat.

BNR apreciaza insa ca numarul notificarilor de dare in plata va scadea semnificativ in urma deciziei Curtii Constitutionale de a declara ilegale o parte dintre prevederile legii privind darea in plata: "cconsideram ca o mare parte din numărul de debitori care ar fi putut apela la opțiunea dării în plată în vederea stingerii obligațiilor contractuale față de instituțiile de credit nu vor mai putea face acest lucru.”

Curtea Constituțională a precizat că declararea ca neconstituțională a sintagmei „precum şi din devalorizarea bunurilor imobile” din Legea nr.77/2016 a avut în vedere, în esenţă, faptul că obiectul contractelor de credit îl reprezintă sume de bani, şi nu bunuri imobile. Astfel, scăderea valorii de piață a imobilului utilizat ca garanție pentru contractul de credit nu poate constitui motivul recurgerii la mecanismul de dare în plată, apreciaza BNR.

"Conform notificărilor de dare în plată primite de instituțiile de credit până în prezent, cea mai mare parte vizează credite pentru care soldul este mai mare decât valoarea de piață a bunului imobil; în condițiile în care rata lunară a debitorilor nu este considerată de curțile judecătorești ca excesiv de oneroasă, este de așteptat ca aceștia să nu poată beneficia de opțiunea de dare în plată", arata BNR in raportul de stabilitate financiara.

Bancile au facut in acest an 9.200 de conversii in valoare de 1 miliard de lei

BNR mentioneaza ca in perioada ianuarie-septembrie 2016, s-au realizat aproximativ 9.200 de conversii de credite din diferite valute în lei (echivalentul a circa 1 miliard lei), majoritatea operaţiunilor fiind asupra creditelor denominate în franci elveţieni (circa 70 la sută din numărul de credite convertite în lei, respectiv aproximativ 80 la sută din volumul în echivalent lei).

De asemenea, adauga BNR, băncile au utilizat măsuri de restructurare şi refinanţare a creditelor, atât pentru debitorii cu dificultăţi financiare, cât şi pentru cei care au solicitat reducerea costurilor.

"Volumul creditelor restructurate și refinanţate în perioada ianuarie-septembrie 2016 a fost de aproximativ 5,6 miliarde lei, în scădere (Sic!) de la 3 miliarde lei perioada similară din anul 2015", se arata in raportul de stabilitate financiara al BNR.

Apelarea la măsuri de restructurare şi refinanţare s-a realizat preponderent pentru credite de consum (86 la sută din total, respectiv 4,8 miliarde lei), mai precizeaza BNR.

Numărul debitorilor persoane fizice cu credite denominate în franci elvețieni s-a redus la 51.334 în luna iulie 2016, de la 54.615 în luna martie 2016 (61.833 în luna noiembrie 2015 și 75.412 în noiembrie 2014) care dețineau în bilanţul băncilor 53.794 de astfel de credite, conform datelor BNR. (vezi aici detalii)

Ce (nu) au facut bancile cu credite in CHF

Bancile care au acordat credite in franci elvetieni sunt Volksbank (preluata de Banca Transilvania), Raiffeisen Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, OTP Bank.

Dintre acestea, doar doua, Banca Transilvanania (pentru clientii Volksbank) si OTP Bank, au reusit ca in urma unor oferte de conversie cu reducerea datoriei cu 20-25%, sa schimbe majoritatea creditelor din CHF in lei.

Raiffeisen Bank a lansat, la finalul anului trecut, o oferta de conversie, valabila insa doar pentru clientii care au restante. Banca nu a anuntat pana acum rezultatele acestei oferte.

Piraeus Bank a anuntat in vara acestui an ca lanseaza o oferta de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) detinute de clientii sai, dupa aplicarea unei reduceri (discount) de 15% din valoarea actuala (soldul) a fiecarui credit. (vezi aici detalii)

Nici Piraeus Bank nu a anuntat pana in prezent rezultatele ofertei de conversie.

Bancpost a lansat in septembrie 2015 o oferta de conversie a creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei, cu o reducere de 30% a ratelor lunare, dar numai timp de trei ani, rezultatele acesteia nefiind anuntate.

Banca Romaneasca are mai multe credite in franci elvetieni (CHF) decat in lei, dar cu toate acestea, nu a facut clientilor o oferta de conversie. (vezi aici detalii)

Nici Credit Europe Bank nu s-a aratat dispusa sa-si rezolve problema creditelor in CHF.

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  reclamatie banca  BNP Paribas Personal Finance  reclamatie Unicredit  BT Pay  darea in plata  reclamatie Vodafone  myBRD  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii

La razboi
BANCA ROMANEASCA
Aceasta banca nu a facut nicio oferta clientilor motiv pentru care voi declansa un razboi pe facebook ca niciun client sa nu mai intre in aceasta banca. Sa-si ia talpasita din aceasta tara.

Claudiu
Rusine BNR
Ar fi bine ca romanii sa fie solidar cu cei care au luat credite in CHF si sa numai lucreze cu aceste banci in semn de potest fata de nesimtirea acestora in a sprijinii clientii pt profit. Rusine BNR-ului ca nu s-a implicat activ in gasirea unor solutii amiabile...... rusine pt tot ce se intampla..... faceti profit pe morti, divorturi, familii destramate.... asta da banking ca doar asa suntem pe locul doi in Europa dpdv al profitului bancilor. sistem bancar de ........ gasiti voi cuvantul ...

Avatar
Da
Banca Romaneasca a lansat in 2006 odata cu creditele in CHF si credite in yeni japonezi, o alta moneda toxica, ca doar piata financiara romaneasca era plina de CHF si YENI... au stiut exact ce se va intampla, au mizat pe aceste monede tocmai pentru a marca profituri imense, dar totul e legal cand e vorba ca bancile sa jefuiasca pe romani. Felicitari domnilor BNR-isti ca ati contribuit la saracirea neamului vostru.....Ati inselat romanii ...... aici vorbim de inselaciune, iar BNR e complice prin pasivitate si apararea bancilor..... BNR trebuia sa solicite ca bancile sa imparte povara cu clientii la jumatate.... asa era corect.... au suportat clientii pierderea 8-10 ani, acum e randul ca bancile sa suporte aceasta pierdere 8-10 ani. Ochi pt ochi si dinte pentru dinte.....

IA
Credit Europe Bank
Dintre toate aceste banci care au acordat credite inCHF, de ce DOAR Credit Europe Bank nu a venit cu o oferta, iar cand te duci, cu dovezi ca nu poti achita rata luna, iti dau cu piciorul in fund. Pe cine au ei in "spate"?

Vasile Coman
Credit Europe Bank nu comunica
Nu stim de ce Credit Europe Bank nu a lansat o oferta pentru clientii in CHF pentru ca banca nu a raspuns niciodata la intrebarile trimise de Bancherul.ro pe aceasta tema. Ei au "in spate" doar pe BNR, cea care supravegheaza toate bancile.

Nic
OTP
La BT, cu restituirea unor sume si un discount general de 22,5%, s-a ajuns la circa 40% reducere sold. La OTP s-a procedat in mod discriminatoriu, cei mai multi clienti primind oferte de discount de 17% si 15%. Banca a anuntat o medie de 21%, dar nu prezinta deloc incredere. Clientii au acceptat din disperare si lipsa oricarei perspective din acel moment. Soldurile in lei au ramas cu 50% mai mari decat creditul initial, dupa ce in 8-9 ani s-au achitat in lei dobanzi peste valoarea imprumutului. Nu mai alaturati cele doua banci. Este o mare diferenta in tratamentul aplicat propriilor clienti.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii