BANCI | Stirea Zilei

Bancile continua sa scada dobanzile la depozite si credite, dar pastreaza o marja de castig suficient de mare pentru profituri record

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-12 20:18

Bancile continua sa scada dobanzile la credite si depozite, insa isi mentin o marja de castig (diferenta dintre dobanzile platite pentru depozite si dobanzile incasate pentru creditele acordate) ridicata, la nivelul celei dinaintea crizei din 2008, reiese din ultimele statistici publicate de BNR.

Bancile au reusit astfel, ajutate si de reducerea semnificativa a riscului de credit, sa obtina profituri record la finalul primelor noua luni, in valoare de 3,6 miliarde lei, in crestere cu 64% fata de anul trecut. (vezi aici detalii)

Dobanda medie la depozitele la termen in lei existente in sold a scazut in luna octombrie la un nou minim istoric, de 0,99% pe an, de la 1,02% in septembrie, in timp ce dobanda la depozitele noi a coborat la 0,53%, de asemenea un minim istoric, fata de 0,57% in septembrie.

Si dobanda la creditele in lei a scazut in octombrie la minime istorice: 5,51% in cazul creditelor in sold, de la 5,60% si 5,05% la cele noi, de la 5,21% in luna precedenta.

Astfel, marja de castig a bancilor a fost in luna octombrie de 4,52%, atat in cazul creditelor si depozitelor noi, in lei, cat si a celor vechi, in derulare, in scadere de la 4,64% in septembrie in cazul creditelor si depozitelor noi si 4,60% pentru creditele si depozitele vechi.

In octombrie 2007, marja de castig a bancilor era de 4,57% in cazul creditelor si depozitelor noi in lei.
Atunci, bancile acordau credite in lei cu o dobanda medie de 11,59% si plateau pentru depozitele atrase de la clienti dobanzi de 7,02%.

In acest an, dobanda medie la creditele noi in lei este la jumatate fata de cei din 2007, respectiv 5,05%, in timp ce pentru depozitele noi bancile platesc o dobanda de doar 0,53%.

In cazul depozitelor la termen noi in lei pentu populatie, dobanda medie a scazut in octombrie la 0,92%, de la 0,94% in septembrie si 1,63% in urma cu un an, in octombrie 2015.

Pentru depozitele noi la termen in lei ale firmelor, dobanda medie a scazut la doar 0,33% in octombrie, acelasi nivel inregistrandu-se si in septembrie, fata de 0,86% in octombrie 2015.

In privinta creditelor noi in lei pentru firme, dobanda medie a crescut usor in octombrie, la 3,71%, dupa ce in septembrie coborase la un minim istoric de 3,51%, cu peste un punct sub nivelul de anul trecut, de 4,71%.

Si dobanzile la creditele pentru consum si cele imobiliare acordate de banci populatiei au crescut usor in octombrie.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind dobanzile la credite si depozite

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi depozite  credite firme  statistici BNR  credite noi  credite nevoi personale  Clubul Bancherilor  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii