BANCI | Stirea Zilei

Bancile continua sa scada dobanzile la depozite si credite, dar pastreaza o marja de castig suficient de mare pentru profituri record

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-12 20:18

Bancile continua sa scada dobanzile la credite si depozite, insa isi mentin o marja de castig (diferenta dintre dobanzile platite pentru depozite si dobanzile incasate pentru creditele acordate) ridicata, la nivelul celei dinaintea crizei din 2008, reiese din ultimele statistici publicate de BNR.

Bancile au reusit astfel, ajutate si de reducerea semnificativa a riscului de credit, sa obtina profituri record la finalul primelor noua luni, in valoare de 3,6 miliarde lei, in crestere cu 64% fata de anul trecut. (vezi aici detalii)

Dobanda medie la depozitele la termen in lei existente in sold a scazut in luna octombrie la un nou minim istoric, de 0,99% pe an, de la 1,02% in septembrie, in timp ce dobanda la depozitele noi a coborat la 0,53%, de asemenea un minim istoric, fata de 0,57% in septembrie.

Si dobanda la creditele in lei a scazut in octombrie la minime istorice: 5,51% in cazul creditelor in sold, de la 5,60% si 5,05% la cele noi, de la 5,21% in luna precedenta.

Astfel, marja de castig a bancilor a fost in luna octombrie de 4,52%, atat in cazul creditelor si depozitelor noi, in lei, cat si a celor vechi, in derulare, in scadere de la 4,64% in septembrie in cazul creditelor si depozitelor noi si 4,60% pentru creditele si depozitele vechi.

In octombrie 2007, marja de castig a bancilor era de 4,57% in cazul creditelor si depozitelor noi in lei.
Atunci, bancile acordau credite in lei cu o dobanda medie de 11,59% si plateau pentru depozitele atrase de la clienti dobanzi de 7,02%.

In acest an, dobanda medie la creditele noi in lei este la jumatate fata de cei din 2007, respectiv 5,05%, in timp ce pentru depozitele noi bancile platesc o dobanda de doar 0,53%.

In cazul depozitelor la termen noi in lei pentu populatie, dobanda medie a scazut in octombrie la 0,92%, de la 0,94% in septembrie si 1,63% in urma cu un an, in octombrie 2015.

Pentru depozitele noi la termen in lei ale firmelor, dobanda medie a scazut la doar 0,33% in octombrie, acelasi nivel inregistrandu-se si in septembrie, fata de 0,86% in octombrie 2015.

In privinta creditelor noi in lei pentru firme, dobanda medie a crescut usor in octombrie, la 3,71%, dupa ce in septembrie coborase la un minim istoric de 3,51%, cu peste un punct sub nivelul de anul trecut, de 4,71%.

Si dobanzile la creditele pentru consum si cele imobiliare acordate de banci populatiei au crescut usor in octombrie.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind dobanzile la credite si depozite

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi depozite  credite firme  statistici BNR  credite noi  credite nevoi personale  Clubul Bancherilor  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii