BANCI | Stirea Zilei

Ce vrea statul de la viitorul presedinte al CEC Bank: sa faca profit la fel de mare ca bancile straine

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-11 23:25

Reprezentantii Ministerului Finantelor i-au scris viitorului presedinte al CEC Bank, in curs de selectie, o scrisoare in care descrie performantele pe care va trebui sa le indeplineasca, dintre care cea mai dificila este aceea de a atinge un profit la nivelul marilor banci straine concurente.

„Actionarul (statul) se asteapta ca rezultatul financiar al CEC Bank sa fie pozitiv, comparabil cu cel al competitorilor (banci aflate in top 4-7)”, se arata in „Scrisoarea de asteptari prin care Ministerul Finantelor Publice stabileste performantele asteptate de la organele de administare si conducere ale CEC Bank”.

O misiune ce pare imposibila in acest moment, in conditiile in care CEC Bank obtine acum castiguri cam de 20 de ori mai mici decat marile banci staine. Profitul bancii de stat s-a ridicat in primele noua luni ale acestui an la aproximativ 15 milioane lei, comparativ cu cele aproape 300 de milioane inregistrate de Raiffeisen Bank si Unicredit, 400 de milioane de ING, 600 de milioane de Banca Transilvania, 650 milioane de BRD si 1,1 miliarde de BCR. (vezi aici detalii)

Radu Ghtea, actualul presedinte al CEC Bank, a declarat recent ca profitul bancii ar putea creste spectaculos, la trei cifre, anul viitor, dupa ce banca si-a curatat portofoliul de creditele neperformante.

Insa castigurile modeste obtinute de CEC Bank in ultimii ani nu au fost cauzate doar de creditele neperformante, ci si de structura specifica bancii de stat, cu foarte multe unitati si angajati: banca are 1058 de unitati si 6100 de angajati comparativ cu cele 487 de unitati si 5.300 de angajati ai Raiffeisen, banca aflata pe locul patru dupa valoarea activelor.

Cu siguranta ca multe unitati ale CEC Bank, in special cele aflata la tara sau in orasele mici, obtin profituri foarte scazute sau chiar sunt in pierdere, insa aici se pune in discutie rolul social pe care-l indeplineste banca de stat, de a fi prezenta pe o arie geografica extinsa, in special acolo unde nu se duc bancile straine, din simplul motiv ca nu este rentabil.

Astfel ca ne intoarcem de unde am plecat, adica profitabilitatea: daca vrem o banca de stat la fel de profitabila ca marile banci straine, atunci va trebui sa renuntam la rolul social al acesteia, adica sa inchidem unitatile din provincie si din alte zone unde nu se face profit mare sau chiar deloc.

De aceea, poate ca mai potrivit ar fi ca statul, mai exact functionarii de la Ministerul Finantelor, sa gandeasca o strategie specifica pentru CEC Bank, o solutie de mijloc, prin care banca sa poata sa-si indeplineasca si rolul social propriu unei banci de stat, dar si sa obtina castiguri decente, dar nu la nivelul bancilor straine, pentru care profitul este primul obiectiv.

Cu alte cuvinte, viitorul sef al CEC Bank ar trebui sa aiba ca obiective cresterea eficientei CEC Bank, prin obtinerea unui profit, sa spunem, jumatate din cat fac bancile straine, dar pe de alta parte sa-si sporeasca si misiunea sa sociala, precum dezvoltarea incluziunii financiare in zonele rurale, crestera finantarii pentru agricultura si sustinerea altor proiecte derulate de stat pentru dezvoltarea infrastructurii.

O astfel de strategie serioasa, echilibrata si fezabila ar trebui sa se regaseaca in mandatul pentru urmatorii patru ani la conducerea CEC Bank semnat de viitorul sau presedinte.

Obiectivele majore ale viitoarei conduceri CEC Bank

In scrisoarea de intentie a Ministerului Finantelor cu privire la asteptarile de la viitoarea conducere a bancii sunt schitate doar cateva idei generale, care nu schiteaza o strategie clara pentru banca de stat, si anume:

„Ministerul Finantelor Publice, in calitate de autoritate tutelara, stabileste pentru viitoarele organe de conducere ale CEC Bank urmatoarele obiective majore, pentru perioada mandatului cu proiectie pe termen lung:

-Consolidarea statutului de banca comerciala prin dezvoltarea in cadrul portofoliului de clienti a segmentului de tip „business”;

- Imbunatatirea indicatorilor de prudenta bancara;

- Creserea eficientei activitatii bancare si consolidarea profitabilitatii bancii;

- Mentinerea in top 7 banci din sistemul bancar romanesc cu perspectiva revenirii in top 5.

In vederea realizarii acestor obiective pe termen lung, organele de conducere vor urmari urmatoarele obiective pe termen mediu si scurt, fara a se limita:

- consolidarea realizarilor din anii precedenti pe segmentul ofertei de produse si servicii;

- diversificarea ofertei de produse si servicii;

- remodelarea preferintelor clientilor de depozitare a resurselor prin lansarea de noi produse;

- imbunatatirea indicatorilor de prudenta bancara in conformitate cu nivelurile recomandate de Uniunii Bancare Europene - UBE (este vorba de Autoritatea Bancara Europeana - ABE n.r.) si Bancii Nationale a Romaniei (BNR);

- reducerea portofoliului de credite neperformante, cu implementarea recomandarii BNR de reducere a indicatorului Rata creditelor neperformante (NPL) sub 10%;

- stabilirea strategiei anuale de administrare a riscurilor si profilul de risc;

- imbunatatirea gradului de recuperare a creantelor;
cresterea pregatirii personalului;

- cresterea productivitatii muncii;

- reinnoirea platformei tehnice, imbunatatirea performantei sistemului informatic;

- eficientizarea fluxurilor informationale si decizionale;

- cresterea indicatorilor de eficienta si profitabilitate (ROE, ROA, profit);

- continuarea procesului de schimbare a imaginii bancii;

- realizarea unui plan de investitii care sa duca la indeplinirea obiectivelor bancii;

- efectuarea cheltuielilor de functionare proportional cu gradul de realizare al veniturilor totale, cu incadrarea in indicatorii de eficienta aprobati;

- sa urmareasca cu precadere obiectivele care tin de misiunea CEC Bank respectiv finantarea IMM-urilor, agriculturii, administratiilor publice locale si a altor proiecte care contribuie la crearea si mentinerea locurilor de munca;

- stimularea cresterii volumului de credite acordate prin abordarea proactiva a segmentului persoane juridice si actualizarea normelor interne de creditare pentru clientii persoane fizice, prin stabilirea unei limite de aprobare la nivelul unitatilor.

La intocmirea planului de administare se va avea in vedere, cu precadere, o politica de crestere a valorii urmatorilor indicatori, cu fixarea unor obiective cuantificabile in acest sens:

- credite in sold;
- credite contractate (volum);
- active totale;
- rezultat financiar; actionarul se asteapta sa fie pozitiv, comparabil cu cel al competitorilor (banci aflate in top 4-7).

In vederea atingerii acestor obiective, Ministerul Finantelor Publice declanseaza procesul de selectie pentru 9 posturi de membru al Consiliului de administratie al CEC Bank, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, asa cum a fost aprobata, cu modificari, prin Legea nr.111/2016.”

Vezi AICI anuntul de recrutare si scrisoarea de asteptari

Taguri: credite firme  aplicatie plati cu telefonul mobil  CEC Bank  dobanzi credite  credite neperformante  Ministerul Finantelor  myBRD  Return on equity (ROE) sistem bancar  Return on assets (ROA) sistem bancar  rezultate financiare banci  oferte credite  Credite IMM  

Comentarii

Alex
PROfitabilitate
Pentru a se apropia de randamentul dorit (mission impossible:) ar trebui ca si profilul clientilor lor sa fie cel al multinationalelor, ceea ce nui cazul cu imaginea prafuita a unei banci de stat condusa de un " veteran " din old boys ... DAR as face o miscare nationalista :( in sensul ca sa tinem banii in casa :) garantiile guvernamentale - ar deveni un fel agentie guvernamentala a LOCUINTEI - nu stiu cum ar reactiona restul petei la asa ceva si daca pot acomoda ( futila ingrijorare ) apoi cererea solvabila ... astept feed back de la colegi :)))

Geko
Prea multe banci de stat
Daca imi aduc eu bine aminte CEC s-a dorit a fi transformata intr-o banca universala pentru a fi vanduta unor investitori seriosi. Statul mai are deja o banca (EximBank) prin acorda o serie de garantii si pe care urmeaza sa o transforme intr-un soi de banca populara. La asta se adauga si fondul suveran ce urmeaza a fi in fiintat, ale caror fonduri pot fi plimbate prin ce banca vrea statul roman. CEC Bank ar fi bine sa isi aduca tehnologia la nivelul concurentei, pentru ca se lucreaza foarte greu cu ei, iar principalul lor avantaj este tocmai raspandirea pe aria geografica, in zone unde nu au concurenta, pentru ca acolo unde aceasta exista, nu au nici o sansa in conditiile actuale ale pietei. In concluzie, ca sa fiu in locul statului roman, eu as continua vanzarea sucursalelor care sunt pe minus, cu sumele obtinute as incerca sa o retehnologizez ca sa o aduc pe o pozitie buna pentru vanzare, iar ulterior, cu sumele obtinute din vanzare, le-as redirectiona catre EximBank sau Fondul suveran, iar accesul la banii l-as permite doar bancilor care indeplinesc anumite criterii, printre care si dispersia geografica (pentru a umple golul lasat de CEC)...Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii