BANCI | Stirea Zilei

Impactul legii privind darea in plata: bancile au acordat mai multe credite imobiliare in acest an decat in 2015

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-01 21:24

In ciuda semnalelor de alarma trase de banci la inceputul acestui an ca legea privind darea in plata va afecta puternic creditarea imobiliara, statisticile cu privire la volumele de credite imobiliare noi acordate de banci, atat cele standard cat si Prima Casa, arata ca impactul nu a fost unul semnificativ. Dimpotriva.

Valoarea creditelor imobiliare noi in lei acordate de bancile romanesti in primele noua luni din acest an a insumat 8,8 miliarde lei, conform statisticilor BNR, cu 1 miliard mai mult decat cele 7,7 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent.

Din totalul creditelor imobiliare acordate in primele noua luni din acest an, 60% au fost credite acordate prin Programul Prima Casa, restul fiind credite imobiliare standard, multe acordandu-se cu avansuri majorate de la 15% la 25% sau chiar 35% dupa adoptarea legii privind darea in plata.

In primele noua luni din acest an valoarea creditelor Prima Casa s-a ridicat la 5,2 miliarde lei, conform datelor furnizate Bancherul.ro de catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia prin care se deruleaza Programul Prima Casa. (vezi aici detalii)

Anul trecut, valoarea creditelor Prima Casa s-a ridicat la 5,2 miliarde lei, reprezentand 51% din totalul creditelor imobiliare, de 10,1 miliarde lei.

Creditarea imobiliara a scazut substantial in octombrie, dupa epuizarea garantiilor Prima Casa

Ultimele date statistice ale BNR arata ca in luna octombrie bancile au acordat credite imobiliare noi in lei cu o valoare de 571 milioane lei, in scadere semnificativa atat fata de luna precedenta, cand erau 772 milioane lei, dar mai ales fata de nivelul atins in luna mai din acest an, de 1,3 miliarde lei, asadar dublu fata de octombrie.

Cauza ar putea fi, cel mai probabil, epuizarea garantiilor pentru programul Prima Casa, inca din luna august, astfel ca plafonul de garantii a fost suplimentat cu 500 milioane lei, de la inceputul lunii octombrie. (vezi aici detalii)

In ultimele doua luni din acest an valoarea creditelor Prima Casa ar mai putea creste cu inca 1,5 milarde lei, dupa ce garantiile au fost suplimentate cu inca 250 milioane lei in noiembrie.

In total, asadar, creditele Prima Casa s-ar putea ridica in acest an la aproximativ 6,5 miliarde lei.

Taguri: lege darea in plata  Programul Prima Casa  credite ipotecare  Prima Casa  credite noi  BT Capital Partners  darea in plata  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCredite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

  

Ultimele Comentarii