BANCI | Stirea Zilei

Impactul legii privind darea in plata: bancile au acordat mai multe credite imobiliare in acest an decat in 2015

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-01 21:24

In ciuda semnalelor de alarma trase de banci la inceputul acestui an ca legea privind darea in plata va afecta puternic creditarea imobiliara, statisticile cu privire la volumele de credite imobiliare noi acordate de banci, atat cele standard cat si Prima Casa, arata ca impactul nu a fost unul semnificativ. Dimpotriva.

Valoarea creditelor imobiliare noi in lei acordate de bancile romanesti in primele noua luni din acest an a insumat 8,8 miliarde lei, conform statisticilor BNR, cu 1 miliard mai mult decat cele 7,7 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent.

Din totalul creditelor imobiliare acordate in primele noua luni din acest an, 60% au fost credite acordate prin Programul Prima Casa, restul fiind credite imobiliare standard, multe acordandu-se cu avansuri majorate de la 15% la 25% sau chiar 35% dupa adoptarea legii privind darea in plata.

In primele noua luni din acest an valoarea creditelor Prima Casa s-a ridicat la 5,2 miliarde lei, conform datelor furnizate Bancherul.ro de catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia prin care se deruleaza Programul Prima Casa. (vezi aici detalii)

Anul trecut, valoarea creditelor Prima Casa s-a ridicat la 5,2 miliarde lei, reprezentand 51% din totalul creditelor imobiliare, de 10,1 miliarde lei.

Creditarea imobiliara a scazut substantial in octombrie, dupa epuizarea garantiilor Prima Casa

Ultimele date statistice ale BNR arata ca in luna octombrie bancile au acordat credite imobiliare noi in lei cu o valoare de 571 milioane lei, in scadere semnificativa atat fata de luna precedenta, cand erau 772 milioane lei, dar mai ales fata de nivelul atins in luna mai din acest an, de 1,3 miliarde lei, asadar dublu fata de octombrie.

Cauza ar putea fi, cel mai probabil, epuizarea garantiilor pentru programul Prima Casa, inca din luna august, astfel ca plafonul de garantii a fost suplimentat cu 500 milioane lei, de la inceputul lunii octombrie. (vezi aici detalii)

In ultimele doua luni din acest an valoarea creditelor Prima Casa ar mai putea creste cu inca 1,5 milarde lei, dupa ce garantiile au fost suplimentate cu inca 250 milioane lei in noiembrie.

In total, asadar, creditele Prima Casa s-ar putea ridica in acest an la aproximativ 6,5 miliarde lei.

Taguri: lege darea in plata  Programul Prima Casa  credite ipotecare  Prima Casa  credite noi  BT Capital Partners  darea in plata  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii