BANCI | Stirea Zilei

Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri a fost un esec: in trei ani s-au utilizat doar 1,2% din fondurile alocate de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-30 13:37

Un program initiat de fostul guvern Ponta in urma cu trei ani prin care creditele pentru capital de lucru acordate de banci IMM-urilor erau garantate de stat in proportie de 50% din valoarea finantarii, la fel ca in cazul programului Prima Casa, s-a dovedit un esec.

Dupa trei ani de la implementarea Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.29 din 2013, au fost acordate doar 382 de garantii in valoare cumulata de 63 milioane euro, care reprezinta doar 1,2% din plafontul total de garantii stabilit pentru acest program, in valoare de 2 miliarde de lei, conform informatiilor publicate de Ministerul Finantelor.

Si asta in ciuda faptului ca un numar de 16 banci, printre care si cele mai mari, au fost dispuse sa acorde credite pentru IMM-uri cu garantii de stat: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Românească, Banca Comercială Carpatica, Alpha Bank, Banca Comercială Romană, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Romana de Credite si Investitii S.A., Veneto Banca S.c.p.a. Italia Montebelluna, Banca Comerciala Feroviară, OTP Bank, Marfin Bank.

Comparativ, valoarea garantiilor pentru programul Prima Casa au ajuns doar in acest an la trei miliarde de lei, dupa trei suplimentari ale plafonului stabilit initial anul trecut la doar 1,6 miliarde lei.

Costul total al unui credit pentru IMM garantat de stat se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 3,5% pe an, comparativ cu maxim 2% in cazul creditelor Prima Casa.

Marja nu include prima de garantare impusa de FNGCIMM, de 1,99% pe an din valoarea garanției aprobate, nici taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de finanţare (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare şi înregistrarea garanţiilor etc.).

Nu se percepe comision de rambursare anticipată, iar contractul de credit nu poate conţine clauze care să permită modificarea unilaterală de către finanţator a acestuia; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator în toate etapele creditării. 

În cadrul Programului, rata totală de solicitare la plată a garanţiilor este de 1,06% din totalul garanţiilor acordate până în prezent, fiind solicitate la plata un numar de 4 garantii în valoare de 1.044.095 lei.

Cine e de vina pentru esecul programului? FNGCIMM?

Acest program de garantare a creditelor pentru IMM-uri, care expira la inceputul lunii decembrie, urmeaza sa fie prelungit cu inca un an, in ciuda eficientei sale foarte scazute.

Vina pentru esecul programului de finantari pentru IMM-uri pare a fi a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin intermediul caruia se deruleaza atat acest program, cat si Programul Prima Casa.

Lansarea programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri a coincis cu instalarea la conducerea FNGCIMM a Silviei Ciornei, numita de fostul premier Victor Ponta.

Actvitatea aceasteia a fost insa contestata de angajatii institutiei reuniti intr-un sindicat, care au reclamat prestatia ineficienta a sefei lor, precum si diversele conflicte cu angajatii in care era implicata.

De asemenea, mai multi bancheri s-au declarat nemultumiti de activitatea fondului din ultima perioada. (vezi aici detalii)

Ciornei a fost schimbata la inceputul acestui an de la conducerea FNGCIMM, cand i-a expirat mandatul, in urma unui control al activitatii acesteia realizat de Ministerul Finantelor.

Ea a fost inlocuita cu Dragos Oltenescu, fost director financiar la firma de asigurari BNP Paribas Cardif.

Acesta nu a anuntat pana in prezent nicio masura cu privire la eficientizarea programului de finantare a IMM-urilor.

 

Taguri: refinantare credit  BRD Groupe Societe Generale  Programul Prima Casa  credite ipotecare  ING Bank  OTP Bank  cont online  BT  Banca Transilvania  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  Alpha Bank  CEC Bank  comisioane cont bancar  Banca Romaneasca  banca  credite neperformante  Ministerul Finantelor  credite Prima Casa  myBRD  credite pentru locuinte  credite imobiliare  cont bancar firma  CEConline  Banca Comerciala Feroviara  BT Leasing  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Amanare rate BRD

  Trebuie sa faceti o cerere la BRD, prin telefon, e-mail, pe site-ul BRD.ro sau intr-o sucursala, in ... detalii

 • Amanare

  As dori sa fac o amânare pentru rata mea pe câteva luni ,din motive ... detalii

 • asigurare credit

  Daca ati avut asigurare la credit, trebuie sa verificati daca a fost activata respectiva asigurare. ... detalii

 • Rata la banca

  Am primit instintare pentru un credid ne platit din 2009 ce se pote face eu am avut asigurare pe ... detalii

 • TBI Bank

  OK.Multumes pentru conversatie si ... detalii