BANCI | Noutati BNR

Marin Dinu, membru al CA al BNR: Disertatie sustinuta cu ocazia primirii distinctiei ASE Diploma Virgil Madgearu cu medalie de aur

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-27 19:36

Disertație susținută cu ocazia primirii distincției ASE „Diploma Virgil Madgearu cu medalie de aur” – Marin Dinu, membru al CA al BNR

Academia de Studii Economice, București, 23 noiembrie 2016

Onorant prezidiu,
Stimați colegi,
Iubiți prieteni,
Dragi studenți,

Încep prin a dezvălui o dilemă în care mă aflu: în cei șapte ani de acasă mi se spunea că atunci când se vorbește despre tine trebuie să taci!

După prea plinul spuselor din această ședință festivă a Senatului, fie ele venite din sufletul celor mai de seamă economiști ai țării, sunt nevoit, totuși, să mă apăr de mine însumi cel puțin. Drept pentru care rog să mi se permită să rețin ca fiind importante, în contextul actual, îndemnurile pentru a face mai mult, ca și sugestiile pentru reflecție asupra proiectelor mele, nu neapărat remarcile favorabile pentru ce am putut realiza.

Cred sincer că nu sentimentul meu contează, ci actul săvârșit de a lega memoria profesională a unei instituții de învățământ de o bornă a spiritului academic reprezentat cu strălucire până la sacrificiu de un profesor al ASE, Virgil Madgearu.

Îmi place, totodată, să cred că singura cale de a rămâne noi înșine, în orice întorsătură a vremurilor, este să avem, asemenea marelui economist și om al cetății, viziunea corectă a lucrurilor și să nu abdicăm de la obligația de a apăra adevărul, în toate expresiile lui, indiferent de consecințe.

Mulțumesc domnului academician Mugur Isărescu pentru Laudatio pentru că a surprins, asemeni domnului academician Gheorghe Zaman, domnului președinte al Senatului ASE, prof.univ.dr Pavel Năstase și domnul rector, prof.univ.dr. Nicolae Istudor, cum nu se poate mai bine încărcătura de sens a condiției profesionale și morale a economistului fixate prin profilul intelectual al înaintașilor, de la Ion Ghica începând (omagiat și el azi de Ziua Economiștilor și Ziua Profesorului de Economie), profil care trebuie să ghideze mereu faptele noastre didactice și științifice, personale și publice.

La drept vorbind, în cazul acestei distincții, nu este vorba atât de cel care o primește, ci de noi toți, care am ales un model de viață în care recunoștința este energia motivației pentru a face lumea mai responsabilă față de calitatea acțiunii și vieții ei.

De aceea, mulțumirile mele pentru ce ați spus aici vin și pentru că ați girat, prin autoritatea profesională și morală pe care o aveți - prea bine cunoscută și recunoscută de cei de față - simbolistica acestei distincții și că ne inspirați angajarea pe mai departe pentru performanță.

Mulțumesc, totodată, fiecăruia dintre dumneavostră, prezenți în Aula Magna, senatori și invitați, că mi-ați transmis prin expresia feței, dar și subliminal, încrederea că suntem toți pe lungimea de undă a tradiției de aur și că, până la urmă, indiferent de modul de a fi, gândim același lucru și acționăm la fel: scrutăm viitorul ridicându-ne pe umerii uriași ai înaintașilor!.

Dragi prieteni,

Iată de ce, dacă las totuși să transpară emoția trăită este pentru că a fost vorba nu de modesta mea contribuție, ci de întărirea nevoii de a prețui ceea ce ne motivează să abordăm provocările epocii de schimbare radicală, inclusiv în privința sensibilității teoretice, provocări care – după cum se vede cu ochiul liber- ne pândesc după colțul modelului actual de civilizație.

Cum puteți costata din textul primului slide al Dizertației mele, care stă de ceva timp pe ecran, este vorba de o invitație de a evita, cumva ultimativ, o buclă catastrofică în evoluția speciei: să readucem în atenția noastră modul relațional firesc de funcționare a valorilor fundamentale ale lumii și, mai ales, cum acestea sunt intermediate de natura umană în ultimele decenii.

Poate părea exagerată formularea, dar vă rog să vă decuplați pentru o clipă de la proiectele personale pentru a observa că fracturile axiologice și bifurcațiile în tendințe fac azi posibilă, ca niciodată în istorie, ratarea alegerii câștigătoare, a căii croite în termeni de securitate a vieții, fie ca indivizi și cetățeni, fie ca societate sau națiune.

Doar dacă ne oprim la funcționarea relației dintre valorile motivaționale definitorii pentru funcția economiei - cum ar fi cele dintre Concurență, Avuție, Proprietate, Bunăstare - și este evidentă nevoia ca înțelegerea și explicația să se calchieze pe Adevăr, iar acesta, rostit public, să fie expresia cinstită a stării de fapt.

Și aceasta pentru că de câte ori vorbim de Economie ca știință sau de economie ca acțiune randamentală ne referim la ceva ce ne implică genuin pe noi, oamenii.

Pe drept cuvânt, este nepermis să nu considerăm acest adevăr ca fiind esențial pentru calitatea înțelegerii și explicației în știința noastră.

Tocmai de aceea am ales azi să răspund ideilor din Laudatio vorbindu-vă de aceste provocări dintr-o perspectivă specială, care implică ceva asupra căruia viteza vieții moderne și presiunea empirismului ei ne lasă puțin timp de reflecție.

Mi-ar plăcea să reușesc să sugerez ceea ce este esential pentru calitatea înțelegerii și explicației, ca și a comunicării publice pe teme economice.

Iar esențial este să ne asigurăm că în modul cum formulăm problemele să nu uităm că economia este o componentă a vieții noastre, că ea, totuși, nu e totul, nu acoperă orice în viețile noastre, chiar dacă ne stârnește patimile.

Să nu uităm că gândirea și acțiunea economică trebuie să fie congruente cu toți determinanții și toate componentele unui întreg aparte, care emerge/emană viață, și în perspectivă biologică, și în perspectivă sociologică.

Se spune, pe drept cuvânt, că marile rateuri în înțelegerea și explicația fenomenelor economice țin tocmai de faptul că uităm esența lor de fenomene umane, că ele sunt ceea ne reprezentăm noi că suntem, ceea ce gândim, ceea ce facem și cum facem noi oamenii, individual și laolaltă, cu proiectele noastre de viață.

Este esențial, desigur, și cum le explicăm pentru a fi înțelese acum, dar și peste timp, pentru generațiile următoare, care n-ar mai trebui astfel să repete greșelile generațiilor anterioare.

N-aș zice că îmi este simplu să vă fac părtași la aceste probleme!

Dar, de cel puțin șapte decenii generații și generații au fost cumva echipate să întâmpine astfel de probleme, iar aceasta mă încurajează să forțez bunăvoința și răbdarea dumneavoastră, promițându-vă, în același timp, că voi sintetiza ce vreau să vă spun la maximum-ul admis de canonul comunicării raționale.

Vreau de la început să precizez că leg argumentația mea de schimbarea produsă de perspectiva Macroeconomiei , care a declanșat remodelarea discursului public, ca și recalibrarea comportamentului social în sfera lărgită de semnificații a ei , destinată initial, cum prea bine se știe, să dea calitatea acțiunii sociale, iar nu doar cantitatea acesteia.

Iată în sinteză conținutul Dizertației mele. 

Prezentare: Înțelegerea și explicația în Economie & Prezentarea adevărului în spațiul public

(Vezi Prezentarea in Fisiere)

Sursa: site-ul BNR

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRBNR prognozeaza ca rata inflatiei va ramane sub tinta de 2,5% in 2021, in contextul crizei COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata anuala a inflatiei, aflata la nivelul de 2,24% in prezent, va ramane sub nivelul tinta urmarit, de 2,5%, atat in 2021, cat si in primele noua luni din 2022, in contextul crizei COVID-19, conform raportului privind inflatia din noiembrie detalii

Tendinta de redresare a economiei pe perioada verii se va intrerupe sau chiar inversa, din cauza recrudescentei crizei COVID-19, avertizeaza BNR

Tendinta de redresare a economiei pe perioada verii se va intrerupe sau chiar inversa, in cauza recrudescentei crizei COVID-19, avertizeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR) in comunicatul prin care a facut cunoscut ca mentine dobanda de referinta la 1,5%, dar reduce rezervele minime obligatorii detalii

BNR mentine dobanda la 1,5% si reduce RMO in valuta de la 6% la 5%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară 12.11.2020 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 12 noiembrie 2020, a hotărât următoarele: - Menținerea detalii

Lista institutiilor emitente de moneda electronica care au notificat BNR furnizarea de servicii in mod direct pe teritoriul Romaniei

Lista institutiilor emitente de moneda electronica care au notificat BNR furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României 3S Money Club Limited
Accomplish Financial Limited
Ace Union Limited
AD Financial Group Ltd,
AF Payments Limited
Aircash d.o.o.
Airwallex (UK) Limited
Alipay (Europe) Limited S.A.
Allpay Limited
Allstar Business Solutions Limited
Alpha FX Limited
Amaiz Ltd
Amazon Payments Europe S.C.A.
Ambr Payments, UAB
APS Financial Limited
Argentex LLP
Auka AS
Azimo Ltd
Bancom Europe Ltd
Banxe UAB
Bilderings Pay Limited
Billion Key Limited
BlaBla Connect Limited
Boku Account Services UK Ltd
Caixabank Electronic detalii

Ultimele Comentarii

 • amanare rate BRD

  Pentru amanarea ratelor la BRD, sunati la telefonul bancii (*22622) sau trimiteti un email pe ... detalii

 • As dori amânarea ratelor

  AS VREA SA IMI AMANATI SI MIE RATELE CA NU MAI AM LOC DE MINCA SI SUNTEM 6 MEMBRI IN ... detalii

 • plata microgranturi BCR

  Ar trebui sa primiti in urmatoarea perioada banii din microgranturi, dupa cum a anuntat BCR. Daca ... detalii

 • Minciuni

  A trecut aproape o luna de la aprobare MICROGRANTURI 2000 EURO si nu am bani in cont ... detalii

 • calcul DAE

  Puteti explica prin ce artificiu matematic, DAE la BT (5.39%) este mai mic decat DAE la urmatoarele ... detalii