BANCI | Stirea Zilei

Curtea Constitutionala dezbate legea privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric; decizia a fost amanata pana in 18 ianuarie 2017 (live text)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-23 10:43

Curtea Constitutionala a inceput, la ora 10,35, sedinta in care dezbate obiectia de neconstitutionalitate ridicata de Guvern in privinta legii conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, din data acordarii imprumuturilor (Legea pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori).

Cele mai multe credite in CHF s-au acordat in perioda 2007-2008, in plina euforie economica la noi, desi criza financiara incepuse deja in Statele Unite, cand cursul CHF/RON era in jur de doi lei, ca sa ajunga dupa criza izbucnita in Romania la sfarsitul lui 2008 la peste patru lei pentru un franc.

Cresterea substantiala a cursului valutar a determinat dublarea ratelor la creditele in CHF si a starnit proteste din partea clientilor bancilor, in conditiile in care acestea nu au fost dispuse sa imparta cu ei povara cursului valutar.

Unele banci nu au dorit sa-si diminueze profiturile, cum este cazul Raiffeisen Bank, in timp ce altele, cum sunt bancile grecesti, nu au fost dispuse sa sufere pierderi mai mari decat cele pe care le aveau deja prin acceptarea unui curs de schimb mai mic pentru ratele la credite, in ciuda recomandarilor BNR in acest sens.

Consecinta a fost aparitia unei astfel de legi populiste, adoptata de Parlament inaintea alegerilor, al carei scop anuntat de initiatori a fost sa pedepseasca bancile, prin conversia creditelor la cursul istoric, nu sa gaseasca o solutie de echilibru, care sa nu afecteze prea mult nici bancile, dar nici pe consumatori. O varianta de conversie la un curs mediu dintre cel istoric si cel din prezent a fost abandonata, in euforia populista dinaintea alegerilor.

Si legea privind darea in plata a fost adoptata de Parlament tot ca o rafuiala la adresa sistemului bancar, insa Curtea Constitutionala a facut in cele din urma dreptate, gasind o solutie de echilibru, prin trimiterea cazurilor in instante, unde trebuie dovedit principiul impreviziunii, adica existenta situatiei exceptionale care l-a determinat pe detinatorul unui credit sa nu-si mai achite ratele.

O astfel de situatie ar putea fi tocmai cresterea aberanta a cursului CHF/RON, dupa cum a explicat un judecator al Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro.

Ramane de vazut daca judecatorii Curtii Constitutionale vor considera ca si in cazul legii privind conversia creditelor in franci la cursul istoric se poate aplica acelasi principiu.

Curtea Constitutionala a amanat luarea deciziei pivind legea conversiei creditelor in CHF pentru 18 ianuarie 2017, a declarat un judecator, pentru Bancherul.ro, dupa incheierea sedintei, in jurul orei 12:05.

Informatia a fost confirmata si de presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, care a oferit explicatii privind motivele amanarii deciziei.

„A fost nevoie de o amanare pentru a aprofunda solutia pe care o dam si de a o corela cu solutia data in celalalt caz cu bancile (legea privind darea in plata n.r.), unde urmeaza sa publicam si motivarea. Vrem ca in privinta unor puncte foarte delicate, cum ar fi retroactivitatea, sa nu dam solutii care sa nu fie foarte corelate”, a declarat Dorneanu.

Intrebat daca e nevoie de o corelare, interdependenta intre darea in plata si conversie, Valer Dorneanu a spus:

„Nu am spus asta. Am spus ca asteptam motivarea la legea privind darea in plata, pentru ca unele chestiuni s-au pus in ambele legi. Intr-un fel am decis cu privire la retroactivitate (la legea darii in plata), si am spus ca acolo problema aceasta trebuie corelata cu principiul impreviziunii, si intr-un fel se vorbea acolo de retroactivitate, iar dincoace (la legea conversiei) retroactivitatea pare ar fi exclusiv de aceasta lege, dar trebuie sa vedem cum corelam cele doua motivari din punct de vedere legal. Deci sa nu spunem acolo de retroactivitate intr-un fel si aici intr-un alt fel. Si nu e singura problema pentru care am amanat aceasta decizie.”

Intrebat despre solicitarea Guvernului de a introduce in lege un plafon la creditele convertite si un prag maxim de indatorare, presedintele Curtii Constitutionale a spus:

„Nu putem lua decizii punctuale definitive, le vom discuta pe toate cand vom da solutia finala.”

In cazul legii privind darea in plata, Curtea Constitutionala a decis ca aceasta se poate aplica retroactiv, adica si creditelor vechi, nu doar celor acordate dupa intrarea in vigoare a legii, cum au cerut bancile.

Judecatorii au motivat ca aplicarea retroactiva este justificata de principiul impreviziunii din Codul Civil, potrivit caruia un contract de credit se poate modifica, adica se poate anula datoria in schimbul predarii locuintei catre banca, in cazul aparitiei unui eveniment extraordinar, imprevizibil, care i-a determinat pe detinatorii de credite sa nu-si mai poata plati ratele, unul dintre motive fiind chiar cresterea aberanta a cursului CHF/RON.

“Legea se aplica retroactiv pentru ca bancile ar fi putut anticipa, in momentul in care au acordat creditele, in perioada dinainte de criza, aparitia unor dezechilibre majore in contracte”, a spus Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro.

Dezechilibrele din contractele de credite in CHF sunt evidente si in cazul legii privind conversia la cursul istoric, insa aici nu apare problema darii in plata, asadar judecatorii nu pot invoca principiul impreviziunii pentru a motiva aplicarea retroactiva a legii, astfel ca ei vor trebui sa gaseasca un alt motiv.

Din declaratiile presedintelui Curtii Constitutionale se intelege, asadar, ca solutia privind legea conversiei creditelor in CHF va fi aceeasi cu cea data in cazul legii privind darea in plata, adica se va aplica retroactiv, si creditelor vechi, nu doar celor noi, cum a cerut Guvernul, ceea ce ar face legea practic inaplicabila.

(Declaratiile premierului Ciolos, candidatul PNL pentru functia de premier dupa alegeri, potrivit carora Guvernul sustine legea, dar a contestat-o la Curtea Constitutionala pentru clarificari, sunt pure demagogii, ca sa nu le spunem altfel, precum ipocrite, din moment ce Guvernul afirma in documentul inaintat Curtii ca legea ar fi neconstitutionala, intrucat se aplica retroactiv).

Singura problema ramane asadar motivarea pe care o va gasi Curtea Constitutionala pentru aplicarea retroactiva a legii privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric.

In aceasta privinta, poate fi relevanta precizarea presedintelui Dorneanu ca judecatorii vor tine cont in motivarea deciziei si de directivele europene in domeniu.

De asemenea, prin amanarea luarii unei decizii pana dupa alegerile din 11 decembrie in acest caz, puternic exploatat de avocati si parlamentari populisti, Curtea Constitutionala evita si conotatiile politice pe care le-ar putea avea hotararea sa.

Pe de alta parte, decizia Curtii Constitutionale este foarte importanta intrucat ar putea crea un precedent cu privire la o posibila conversie in lei si a creditelor in euro, nu doar a celor in franci elvetieni.

(Bancherul.ro transmite acest eveniment live text, de la sediul Curtii Constitutionale)

Taguri: IRCC  Curtea Constitutionala  curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  curs de schimb valutar  conversie credite CHF  reclamatie Vodafone  cont bancar firma  

Comentarii

valentin
S-o amane pana la Pastele cailor...
Dragi judecatori ai Curtii Constitutionale, va rog sa amanati acesta decizie pana la Pastele cailor...ati fi consecventi cu toate rahaturile care se intampla in mult iubita tara Romania...sa aveti sarbatori fericite, ati dovedit inca odata ca va doare in _ _ _ de romani

Oana
mdeah
e constitutional sa se trimita la CCR pt ca se aplica retroactiv avand in vedere faptul ca acum nu se mai dau credite in franci?! :)) apropo de constitutionalitate si neconstitutionalitate.... neconstitutional e si sa furi... sau sa iti bati joc de vietile atator oameni... cred...am dubii deja

UIMIRE...
Nesimtirea bancilor
Nesimtirea bancilor profitul-sistemului-bancar-a-crescut-cu-64-la-suta,-la-3,686-miliarde-lei. Pe spatele oamenilor........ incasand creditele in CHF la cursul actual ..... stim foarte bine ce au facut ..... au cumparat CHF cu lei pentru a acoperi creditele, iar acum incaseaza profitul. Au constituit depozite in CHF la un curs de 2 lei, iar acum vand CHF-ul tot clientilor la un curs de 4,25 lei. Cat de porc trebuie sa fi si cat de ibdiferent e BNR-ul la magaria bancilor. Stiti cate credite au fost date in CHF cu finantare externa..... probabil nici 30%, restul din acoperire cu valuta de pe piata romaneasca. BNR esti incompetent de nu vezi hotia bancilor.... practic ei incaseaza o dobanda ascunsa de 110% la credite, de aceea si-au permis sa acorde dobanzi de 3-5%.

alex
vai vai
Uimitule tu de ce nu ai facut la fel? Puteai sa iei credit in lei (de fapt nu puteai) si sa iei CHF si sa astepti in speranta ca va ajunge 4 lei de la 2 lei. Cand ai luat bani o fost bine nu te-o mai durut capu ca-s lei sau franci si probabil nici acum nu te durea daca nu sarea francu de 2.5 lei. Baietas ai riscat si te-ai fript asta e realitatea nu mai cauta vinovati ca nu te-o obligat Isarescu sa iei credit in CHF.

Florinas
nu sau dat CHF ci LEI
CAND AM VRUT SA IAU CREDIT IN LEI MI-SA SPUS CA NU MA INCADREZ SI MI-SA OFERIT CHF CA ESTE O VALUTA STABILA , DAR CAND MI-SAU VIRAT BANII PTR. PLATA APARTAMENTULUI PTR. CARE AM FACUT CREDIT MI-SA DAT LEI PTR. CA NU AVEAU CHF. SI NU AU DAT NICIODATA CHF. CI LEI .Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiOpt banci au inceput creditarea prin Programul Noua Casa

OTP Bank a anuntat astazi ca incepe creditarea prin Programul Noua Casa (fostul program Prima Casa), alaturandu-se altor sapte banci prezente deja in cadrul acestui program, prin care se pot acorda credite garantate de stat pentru cumpararea de locuinte. Cele opt banci care acorda in detalii

Care sunt bancile cu cele mai bune cursuri de schimb valutar euro/leu?

Bancile cu cele mai avantajoase cotatii pentru vanzarea si cumpararea de euro la ghiseu, in cont sau pe card sunt CEC Bank, First Bank, Libra Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si Idea Bank. Cele mai dezavantajoase cursuri de schimb le gasim la Alpha Bank, ING Bank, BCR, detalii

Cum si-au schimbat bancile si IFN-urile atitudinea fata de clientii cu probleme, in cinci ani de functionare a CSALB: de la doar 30% dintre cererile de impacare amiabila acceptate in primul an, au ajuns la 70%, iar unele banci si la 90%

Daca in urma cu cinci ani, in septembrie 2015, cand s-a infiintat Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB), bancile si IFN-urile erau foarte reticente in a accepta cererile de impacare amiabila venite de la clientii cu diverse reclamatii sau probleme, acum detalii

Topul cardurilor de credit cu cele mai mici dobanzi

Dobanda la cardurile de credit a ramas neschimbata pe parcursul ultimului an, dat fiind ca bancile isi vand acest produs ca un mijloc de plata a bunurilor si serviciilor in rate fara dobanda pe anumite perioade. "Pana la 12 rate fara dobanda" a devenit un slogan bine cunoscut pentru detalii

Ultimele Comentarii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • Cel mai bun credit

  Aveți nevoie de un împrumut instantaneu de orice sumă la o rată a dobânzii scăzută? Dacă ... detalii

 • Cel mai bun credit

  Aveți nevoie de un împrumut instantaneu de orice sumă la o rată a dobânzii scăzută? Dacă ... detalii

 • Cel mai bun credit

  Aveți nevoie de un împrumut instantaneu de orice sumă la o rată a dobânzii scăzută? Dacă ... detalii