BANCI | Stirea Zilei

Dupa Ungaria, si Letonia cere ajutor financiar de la FMI si UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-20 16:51

Letonia, care a intrat ţn recesiune şi a fost nevoită să ţşi naţionalizeze una dintre cele mai mari bănci, a decis să ceară ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a anunţat joi Guvernul său, citat de Reuters.

"Am decis să ţncepem negocieri oficiale cu Comisia Europeană şi FMI pentru a finanţa stabilizarea economiei", a declarat premierul Ivars Godmanis.

Letonia devine astfel a doua ţară membră UE care solicită ajutorul Comisiei şi FMI, după Ungaria, care a primit ţn 28 octombrie un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană şi Banca Mondială, după ce obţinuse deja cinci miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană, la mijlocul lunii octombrie.

Potrivit regulilor actuale, fondurile din care Comisia poate ajuta o ţară membră din afara Zonei euro ţn caz de dificultăţi financiare sunt limitate la 12 miliarde. După ajutorul de 6,5 miliarde de euro acordat Ungariei, UE nu mai dispune decÔt de 5,5 miliarde din care ar putea ajuta Letonia. Comisia a propus şi Parlamentul European a aprobat joi suplimentarea acestui fond de la 12 la 25 miliarde de euro.

Letonia a fost nevoită să preia 51% din Parex, creată după prăbuşirea Uniunii Sovietice, deoarece banca a fost afectată de criza financiară mondială. Parex avea active de 5,42 miliarde dolari.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a coborÔt ţn urmă cu cÔteva săptămÔnă ratingul Letoniei şi a redus de la stabile la negative perspectivele ţărilor Baltice Lituania şi Estonia, pe fondul scăderii ritmului economic şi posibilelor probleme bacare.

Guvernul Letoniei anunţase că a aprobat deja planuri de susţinere a băncilor locale ţn cazul ţn care va fi necesar, ţn timp ce banca centrală a precizat că măsura luată de Moody's arată că planurile actuale de deficit bugetar pentru 2009 sunt inacceptabile.

Moody's a coborÔt de la 'A2' la 'A3' ratingurile de credit ţn valută şi ţn moneda locală ale Letoniei. Măsura a fost urmată de publicarea statisticilor oficiale, ce arătau că economia Letoniei a scăzut cu 4,2% ţn al patrulea trimestru.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii