BANCI | Noutati BNR

Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-04 13:24

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară (comunicat de presa):

În şedinţa din 4 noiembrie 2016, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

- Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;

- Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;

- Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, noiembrie 2016, document care va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 10 noiembrie 2016.

Notă: Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la ora 15:00 la sediul BNR, Sala Mitiţă Constantinescu.

Comunicatul de presa citit de guvernatorul Mugur Isarescu:

Rata anuală a inflației a scăzut în luna septembrie 2016 la -0,6 la sută, ușor sub nivelul prognozat, după ce în luna august ajunsese la -0,2 la sută. Evoluția s-a datorat declinului prețurilor volatile ale alimentelor. Rata anuală a inflației CORE2 ajustată [1] a rămas la 0,5 la sută. În absența efectelor tranzitorii ale tăierii cotei standard a TVA, rata anuală a inflației ar fi atins în septembrie 2016 nivelul de 0,8 la sută.

Rata medie anuală a inflației a crescut în septembrie 2016 la ‑1,7 la sută (de la ‑2,0 la sută în iunie 2016), iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,3 la sută (de la -1,7 la sută în iunie 2016).

Creșterea economică s-a accelerat în trimestrul II până la 6 la sută, pe seama consumului final al gospodăriilor populației, dar și a formării brute de capital fix. Exportul net și-a majorat însă contribuția negativă la dinamica anuală a PIB. Cele mai recente date statistice arată încetinirea dinamicii comerțului cu amănuntul în primele luni ale trimestrului III, dar și accelerarea creșterii producției industriale, în special datorită ramurii prelucrătoare. Totodată, adâncirea deficitului de cont curent s-a temperat, ca urmare a amplificării intrărilor de fonduri europene.

Condițiile monetare reale și-au păstrat caracterul stimulativ. Creditul acordat sectorului privat și-a accelerat ușor creșterea în septembrie la 1,2 la sută, inclusiv pe seama celui acordat societăților nefinanciare. Ponderea în total a creditului în lei a continuat să se majoreze, chiar dacă într-un ritm mai lent (ajungând la 56,2 la sută din total credit). Această evoluție sprijină îmbunătățirea transmisiei politicii monetare, contribuind totodată la atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare.

În ședința de astăzi, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2016, ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile. Scenariul de bază al prognozei reconfirmă rămânerea ratei anuale prognozate a inflației în teritoriu negativ până în decembrie 2016. De asemenea, se reconfirmă profilul ascendent pe care traiectoria acesteia îl capătă la începutul anului 2017. Rata anuală a inflației este așteptată să revină în interiorul intervalului de variație al țintei la mijlocul anului viitor și să se plaseze la finele orizontului proiecției în jumătatea superioară a acestui interval. Această traiectorie reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA și disiparea influențelor șocurilor dezinflaționiste globale, cât și presiunile inflaționiste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată și de costurile salariale unitare.

Riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației provin atât din mediul intern, cât și din cel extern. Pe plan intern, acestea au ca principală sursă configurația bugetului pentru anul 2017.

Riscurile induse de mediul extern sunt generate, în principal, de incertitudinile persistente legate de creșterea economică globală și de redresarea economică a zonei euro, în contextul trenării revigorării economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european și al rezultatului referendumului din Marea Britanie.

Pe baza datelor disponibile în prezent și în contextul acestor incertitudini sporite, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consolidarea situației economice reclamă asigurarea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, precum și progresul reformelor structurale.

BNR monitorizează atent evoluţiile mediului internațional și intern, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 10 noiembrie 2016. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 11 noiembrie 2016, la ora 15:00.

Conform calendarului anunțat, următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 6 ianuarie 2017.

[1] Rata inflaţiei de bază CORE 2 ajustată este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice.

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BCR Leasing  dobanda de politica monetara  amanare rate credite  BRD Finance  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRBNR anticipeaza o crestere modesta a economiei in urmatoarea perioada

Banca Nationala a Romaniei (BNR) anticipeaza o crestere economica modesta in ultima parte a acestui an, in timp ce inflatia continua sa scada sub 10% in luna septembrie si aproape de 3% peste doi ani. "Cele mai recente date și analize indică o creștere modestă a economiei detalii

Inflatia va scadea la o cifra in trimestrul 3 din 2023, estimeaza BNR

"Rata anuala a inflației va continua probabil să scadă pe o traiectorie aproape similară celei previzionate anterior, coborând la nivelul de o cifră în trimestrul III 2023 și în proximitatea intervalului țintei la finele orizontului proiecției, se arata in comunicatul emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR), privind decizia de mentinere a dobanzii de politica monetara la 7% pe an: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară 10.05.2023 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 10 mai 2023, a hotărât următoarele: - menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe detalii

Moneda de argint cu Nichita Stanescu, emisa de BNR

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 24 aprilie 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui detalii

BNR mentine dobanda la 7%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 7%, nivel care ar putea ramane neschimbat pe tot parcursul acestui an, conform prognozei analistilor economici. Comunicat de presă Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 4 aprilie 2023, a hotărât următoarele: • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an; • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la detalii

  

Ultimele Comentarii