BANCI | Stirea Zilei

Parlamentul Poloniei a cerut avizul BCE la legea de conversie a creditelor in CHF, spre deosebire de parlamentarii nostri, care au cerut avizul avocatului Piperea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-20 23:27

Sediul Bancii Centrale Europene din Frankfurt

In timp ce parlamentarii nostri se pregateau sa adopte legea conversiei in lei, la cursul istoric, a creditelor in franci elvetieni, scrisa de avocatul Gheorghe Piperea, la fel ca legea darii in plata, Parlamentul Poloniei respecta procedurile europene, cerand avizul Bancii Centrale Europene in privinta legii lor de rezolvare a problemei creditelor in CHF, care prevede rambursarea catre clientii bancilor a marjei de curs valutar (diferenta dintre cursul de cumpararare si cel de vanzare) achitata de acestia la obtinerea imprumuturilor si la plata ratelor lunare.

Polonezii au renuntat la solutia rambursarii creditelor in CHF la cursul istoric, cum promitea presedintele tarii, inainte de alegerile de anul trecut, din cauza impactului foarte mare pe care l-ar putea avea asupra bancilor straine, in special a celor italiene si germane. (vezi aici detalii)

Au venit, in schimb, cu o solutie mult mai putin costisitoare pentru banci, si anume anularea marjelor de curs valutar practicate de banci atat la acordarea creditelor in valuta, majoritatea in CHF, cat si la rambursarea ratelor lunare.

Ca sa intelegeti despre ce este vorba: in Polonia, bancile au acordat creditele in valuta in mod diferit fata de bancile romanesti, pentru ca economia din aceasta tara nu era euroizata in anii 2000, cand s-au dat respectivele credite, ca cea din Romania.

Asadar, polonezii au primit de la banci bani in moneda locala, zlotul, spre deosebire de romani, care au primit euro, intrucat tranzactiile imobiliare se faceau in moneda europeana.

Dar, la fel ca bancile romanesti, bancile poloneze au stipulat in contracte (cu acordul clientilor, fireste) ca e vorba de credite in CHF, care aveau dobanzi mai mici, astfel incat si polonezii cu venituri reduse sa se califice pentru un credit suficient de mare pentru cumpararea unei locuinte sau pentru obtinerea de credite mai mari pentru cei cu venituri ridicate.

In Polonia au existat doua tipuri de contracte: credite in zloti, dar indexate la cursul CHF sau EUR (tip de contract inexistent in Romania, practicat insa in alte tari, precum Ungaria) si credite in valuta (CHF sau EUR), clientii primind, de fapt, zloti, in urma conversiei valutare efectuate de banci, cum s-a intamplat si la noi.

In ambele cazuri, bancile poloneze, ca si cele romanesti, au practicat propriile cursuri de schimb, atat pentru stabilirea valorii in moneda locala a creditului acordat in valuta, conform contractelor, cat si pentru ratele lunare, un curs de regula mai mic (la acordarea creditelor) sau mai mare (la stabilirea ratelor lunare) cu aproximativ 2% decat cel oficial al Bancii Nationale a Poloniei.

Legea din Polonia nu face altceva decat sa anuleze respectiva marja de aproximativ 2% din valoarea creditelor insusita de bancile poloneze, reducand-o la doar 0,5% fata de cursul oficial, diferenta urmand a fi rambursata clientilor.

Impactul asupra bancilor a fost estimat de Parlamentul polonez la 900 milioane euro, dar BCE considera ca de fapt va fi dublu, adica in jurul a 1,8 miliarde euro, care reprezinta doua treimi din profitul sistemului bancar polonez in 2015.

Majoritatea creditelor in valuta din Polonia sunt credite pentru locuinte in franci elvetieni, iar creditele pentru locuine in valuta reprezinta 43% din volumul total de credite pentru locuinte si 26% din totalitatea creditelor pentru persoane fizice.

BCE: e o problema aplicarea retroactiva a legii

Opinia BCE cu privire la aceasta lege nu aduce nimic nou fata de precedentele opinii la legea conversiei, abandonata intre timp.

Astfel, BCE avertizeaza ca legea se aplica retroactiv, in contradictie cu Directiva 17 privind creditele ipotecare, ceea ce submineaza stabilitatea legislativa si nu este in acord cu principiul de asteptari legitime.

BCE mai avertizeaza ca introducerea de masuri cu efect retroactiv ar putea avea impact negativ asupra economiei in cazul in care afecteaza increderea investitorilor straini, din cauza cresterii riscurilor legale si a riscului de tara.

Totusi, BCE mentioneaza ca autoritatile poloneze sunt cele care trebuie sa decida daca acest caracter retroactiv al legii respecta principiile legale sin constitutionale din Polonia.

BCE mai noteaza ca legea nu reprezinta un risc sistemic pentru bancile poloneze, aceasta fiind in principal justificata prin considerente legate de protectia consumatorilor.

BCE mai considera ca ar trebui sa existe o impartire corecta a poverii intre toate partile afectate de lege, evitandu-se astfel hazardul moral in viitor. De asemenea, legea ar trebui sa aiba un impact echilibrat intre bancile locale si cele straine.

Vezi aici documentul BCE

Taguri: First Bank  curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  Banca Centrala Europeana (BCE)  

Comentarii

Gerula
Unde-i adevarul
Draga bancherul, si cine a permis euroizarea româniei? Și acum abonamentele la Orange sunt în eur....nu cumva BNR? Și euroizarea nu este din anii 2000 ci din anii '90, va amintesc: gepa electro center "numai în valută...."

Motan
Mentalitate de slugă
Acum câteva sute de ani ceream avizul Sublimei Porţi. Acum, articolul ne sugerează că ar trebui să cerem avizul sublimilor birocraţi incompetenţi bruxelezi sau şacalilor de la Frankfurt. Toate asta în condiţiile în care sistemul bancar e 80% străin şi practică o evaziune fiscală înfiorătoare!

Someone
Sunteti praf!
Muriti de invidie ca nu va puteti primii milioanele de euro din prosteala. M**e bancherilor!

constantin
ba voi ne credeti prosti ?
Ma bancherule, voi ne credeti prosti?!?! Pai cum plm sa ceri avizul BCE , cand este vorba de banci ?!?! Pai BCE (BANCA CENTRALA EUROPEANA) NU ESTE MAMA BANCILOR ?!?! CUM PLM SA CERI O OPINIE BCE DESPRE COPIII EI ,BANCILE DE LA NOI DIN TARA !?!? CERI PAREREA UNEI BANCI DESPRE AFECTAREA ALTOR BANCI !?!?!

Mintenia Pământului
Mama voastră de iudei !!!
Băi nenorocirilor nu vă mai ajunge ??? Cu cât sunteți plătiți iudeilor???

mircia
apropo de evaziune , cititi articolu de mai jos din capital
http://www.capital.ro/anaf-a-inceput-controale-la-bancile-comerciale-si-sunt-consecint.html

Gigi
Ultimele clipe
Bancherule, acum tre sa faci mizerie, ca altfel nu mai primesti banutul de la marinimosii stapani. Probabil vei fi nevoit sa scrii si mai mult ca sa primesti macar, ca si pana odinioară. Problema e ca oricum ti se va subtia, din moment ce tocmai a intrat ANAF pe fir si a descoperit neste chestiuni groase! Vezi ca daca nu treci in tabara care trebuie, prevad ca o sa iti plece jurnalistii si vor trece ei :))))))

Dan Irimescu
Cămătarii la pușcărie!
V-ați plictisit de disperare si ați zis să mai delirati un pic. Rușine bancherule!!! La pușcărie!!!

Alex
???
Eu nu înțeleg cum de vă mai suportați! Nu vedeți că toate comentariile sunt negative la adresa voastră! Eu zic să vă luați dracu băncile străine și să plecați dracu de la noi din țară! Nu ați adus decât suferință în această țară și nu ați făcut nimic bun! Iar voi de la bancherul .ro nu sunteți decât niște slugi plătite ca să mințiti populația cu rahaturile voastre.

liviu
rusine
Oare cum va vun idei din astea? Ce daca parlamentarii nostri au trecut o lege propusa de Piperea? Cumva e o lege stramba? Va zic eu.. nu este.. este o lege corecta care vine sa corecteze o hotie. Da.. o hotie.. pentru ca bancile au vandut numai teoretic franci.. in fapt bancile au dat lei (pentru ca nu aveau franci).. basca ca au convertit francii aia la cursul lor si au mai castigat si de acolo foarte multi bani.. ca va vad prieteni ai bancilor.. i-ati intrebat vreodata care este suma creditelor in franci acordate si cati franci au avut ele in cont (va zic eu.. nu se acopera nici 5%).. acum le convine de minune.. cursul e mai bine de dublu (deci ei incaseaza mai bine de dublu), marea majoritate schimbam lei in franci tot la banca si mai castiga si din casa de schimb.. la modul asta castigul lor se tripleaza.. si ca si cand nu ar fi de ajuns.. au dublat si dobanzile (eu am plecat cu dobanda de 4 si acum este 9).. mie asta imi pare a jaf.. jaf ordinar.. si sunt convins si ilegal.. nu inteleg de ce nu ii ia la verificat nici una din institutiile asta publice platite de noi.. si nu ma refer la bnr (pentru simplul motiv ca bnr este avocatul lor.. avocatul diavolului.. din pacate platit de noi)

Sorin
Muriti
Jigodiilor, muriti!!!! Cu tot profitul vostru camataresc, scarnaviilor ordinare!!! Infect articol, Bancurule!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii