Ipocrizia, cinismul si incompetenta BNR, bancilor si Guvernului in problema conversiei creditelor in franci elvetieni nu putea sa aiba drept consecinta decat o lege populista a Parlamentului
Autor: Bancherul.ro
2016-10-13 22:12
BNR, bancile si Guvernul dau dovada de ipocrizie si cinism in problema conversiei creditelor in franci elvetieni, chiar si dupa ce jocurile au fost deja facute, odata ce Parlamentul a decis deja conversia acestor imprumuturi la cursul istoric, intr-o mare verva populista, printr-un concurs de matanii in fata clientilor bancilor, viitori alegatori, iar apoi balacarindu-se intre ei in disperarea de a fi primii care sa adopte legea si sa culeaga capital electoral.
In loc ca bancherii si reprezentantii BNR si ai Guvernului sa admita realitatea ca cei care au credite in franci (CHF) suporta o crestere a ratelor lunare de aproximativ 80% din 2008 incoace, din cauza devalorizarii leului fata de CHF, comparativ cu doar 25-30% cu cat a crescut euro fata de leu, la care se adauga scaderea pretului caselor cumparate cu banii bancilor, in unele cazuri chiar la jumatate fata de perioada dinainte de criza, si sa se chinuie sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei probleme, ei au preferat varianta muuuuult mai usoara si convenabila, o caracteristica a romanilor, de a inunda spatiul public nu cu informatii de calitate, cum se lauda BNR, ci cu diverse comentarii si opinii pline de ipocrizie si cinism.
De exemplu, in ultimul document transmis de BNR deputatei PNL, Andreea Paul, dupa ce parlamentarii ambelor partide mari, PSD si PNL, convenisera deja conversia la cursul istoric, se arata ca o conversie a creditelor in CHF la cursul istoric ar fi o discriminare fata de clientii bancilor cu credite in lei.
„Conversia creditelor denominate în valută la un curs administrativ discriminează împotriva debitorilor care s-au împrumutat în lei (debitorii care au contract credite denominate numai în lei reprezintă aproximativ 65% din total debitori persoane fizice, potrivit Centralei Riscului de Credit-CRC la 30 iunie 2016). În condiţiile în care debitorii care au contractat credite în lei au fost mai precauţi la risc şi au ţinut cont de recomandările BNR de a se împrumuta în moneda în care îşi încasează veniturile, debitorii care s-au împrumutat în CHF ar beneficia de avantaje considerabile”, sustine BNR.
Bancherii din Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au prezentat aceeasi idee intr-o conferinta de presa sustinuta chiar in aceeasi zi in care parlamentarii conveneau conversia la cursul istoric.
Iar clubul ipocritilor a fost completat recent si de un ministru, Borc, din guvernul tehnocrat Ciolos, care ar fi protestat si el fata de favorizarea celor cu credite in CHF fata de cei cu imprumuturi in lei.
Toti acesti functionari si angajati ai bancilor, in frunte cu BNR, ignora faptul ca inaine de criza creditarea se facea cu preponderenta in valuta, in principal in euro si franci elvetieni, mai cu seama in cazul creditelor imobiliare, datorita dobanzilor mai mici, care permiteau obtinerea creditului dorit, in timp ce creditele in lei erau practic prohibitive pentru un roman cu venituri medii, din cauza dobanzilor mari.
Creditele ipotecare in lei au fost foarte putine inainte de 2008, asadar nu exista termen de comparatie fata de creditele in CHF, ci eventual fata de cele in euro.
Dar chiar daca ar fi fost si credite in lei inainte de criza, acesta nu poate fi un motiv de acuzatii la adresa celor cu credite in CHF, precum cele transmise de BNR, pentru ca nu ar fi fost precauti si nu au ascultat de asa-zisele recomandari ale BNR.
E de-a dreptul sfidator sa acuzi niste oameni ca si-au luat niste credite accesibile, in CHF, care aveau o dobanda mult mai mica, pentru a-si cumpara o locuinta, credite recomandate, de fapt, chiar de bancheri, din simplul motiv ca oamenii nu se calificau la creditele in lei (a cui sa fi fost vina?) si intr-un moment de euforie economica si de crestere a nivelului de trai, cand nimeni, nici BNR, nu-si imagina ca va veni criza.
Romanii nu stiau, pe buna dreptate, de riscurile aferente unui credit in valuta, asa cum nici bancile nu au fost constiente de consecinte, dovada fiind falimentul Volksbank dupa criza. De aceea, BNR este cea care ar fi avut obligatia sa adopte masuri in acest sens, iar ulterior avea datoria sa rezolve o problema pe care nu a putut-o evita.
Numai ca avertismentele BNR cu privire la creditele in monede exotice au fost doar niste declaratii timide, prea slabe si putine pentru a putea avea vreun impact asupra comportamentului populatiei in privinta creditarii. Laudandu-se acum ca a avertizat cu privire la riscurile creditelor in CHF, BNR nu face altceva decat sa confirme esecul acestei masuri de tip „moral suision”, daca a existat vreodata in intentia sa.
Esecul BNR in curmarea creditarii in CHF este dovedita si de lipsa unor masuri administrative precum cele adoptate imediat dupa izbucnirea crizei din 2008, cand creditarea in valuta a fost practic anulata, dupa ce BNR a impus bancilor sa ia in calcul riscul valutar si un grad de indatoare mult mai mare decat la creditele in lei.
Ipocrizia autoritatilor si bancilor fiind asadar dovedita, ramane intrebarea daca au recurs la aceasta din nestiinta sau intentionat. Si cum e greu de crezut ca tocmai ei sa nu-si aminteasca de faptul ca au dat credite imobiliare doar in valuta, atunci acuzatia de cinism poate fi justificata.
Si atunci, nu ne mai ramane decat sa ne intrebam daca nu cumva ipocrizia si cinismul sunt mai grave decat populismul.
Mai ales daca ne gandim ca atat guvernul cat si BNR si bancile au avut o sansa mare de a rezolva singure problema creditelor in CHF, dupa interventia FMI de la inceputul anului trecut, care a impus Parlamentului sa renunte la adoptarea legii conversiei.
BNR si bancile au promis atunci ca vor negocia individual cu clientii conversia creditelor, guvernatorul BNR solicitand bancilor sa imparte cu clientii povara cursului valutar.
Asociatiile consumatorilor si ANPC s-au lansat cu bancile in negocieri care acum par destul de rezonabile, precum conversia cu un discount de 25%, care s-a dovedit de succes in cazul creditelor Volksbank, insa bancile s-au dovedit, previzibil, suficient de arogante si avare pentru a accepta o parte din povara clientilor, afisand in schimb profituri record.
Sansa a fost irosita cu multa nepasare: BNR nu a mai amintit nimic despre proiectul de conversie, continuand in schimb cu clasicele vaiete fata de diverse initiative legislative, iar unele banci, precum Raiffeisen sau Piraeus, au lansat oferte de conversie abia in urma cu cateva luni, cand deja se prefigura adoptarea unei legi, in perspectiva alegerilor. Iar alte banci, precum Banca Romaneasca sau Credit Europe Bank, nici macar nu s-au sinchisit sa propuna clientilor solutii de conversie.
Proiectul de conversie al Ministerului Finantelor, invocat acum de BNR, a fost anuntat in urma cu aproape doi ani, insa a fost abandonat, dupa interventia FMI in Parlament pentru suspendarea legii, la fel cum s-a intamplat si cu un alt proiect mai vechi, „scade rata”, sprijinit chiar de prim-viceguvernatorul BNR Georgescu.
In concluzie, BNR si bancile isi merita soarta. Imaginati-va doar cata simpatie si bani ar fi castigat Raiffeisen sau alte banci daca ar fi acceptat un program de conversie cu discount de 25%, care le-ar fi scutit de efectele unei conversii la cursul istoric si de imaginea foarte proasta pe care o vor mosteni multi ani de acum inainte.
Oricum, cel mai probabil aceasta problema reala si grava a creditelor in CHF nu ar fi avut alta sansa de rezolvare decat printr-o lege, mai mult sau mai putin populista, a Parlamentului, cum s-a intamplat, de altfel, si in tarile vecine.
Chiar daca este de asteptat sa apara, ca in cazul legii darii n plata, contestatii la Curtea Constitutionala si la autoritatile europene, acestea nu vor avea drept rezultat decat o continuare a scandalului de pe piata bancara si alte pierderi de capital de incredere pentru banci, intr-un context de crestere vizibila a normelor si legislatiei de protectie a consumatorilor, in detrimentul aspectelor de protejare a sistemelor bancare si mai ales de salvare a bancilor cu bani publici.
Taguri: credite ipotecare curs BNR Easy Credit TBI Bank Banca Nationala a Romaniei (BNR) BT Pay credite pentru locuinte credite imobiliare cont bancar firma
Comentarii
ClientAsa da
Un comentariu foarte pertinent, felicitari.
mihaela
Felicitari!
Este foarte corect ceea ce spuneti, dar ce bine era sa nu aveti dreptate si noi oamenii cu credite sa nu fim nevoiti sa suportam atat si sa ne chinuim , ci sa muncim cinstit si sa platim tot cinstit. Dar asat este tara noastra. Ce sa face nu avem de ale decat sa luptam ca in evul mediu cu furci si topoare ca altfel la noi in tara nu se poate.
constantin
felicitari
Felicitari pt articol, este foarte bun si la obiect iar daca nici acum nu se vede reaua credinta a bancilor si bnr-ului ,inseamna ca trebuie sa isi puna ochelari cu dioptrii ca fundul de sticla !!
Un client pagubit
Bravo!
Articol de nota 10.De ce BNR ul care a avizat astfel de credite a fost in tot acest timp ,mai putin vinovat decat clientii?De ce nu a luat masuri de rezolvare a problemei?
Samir petrescu
Atentie
Este o diversiune...MARE ATENTIE BA BAETI....
Catavencu
Pasiunea omoara ratiunea!
Dar trec cu varsta...Si pasiunea si ratiunea... Evident ca nici macar BT nu va scapa de prostia conversiei obligatorii, cu tot efortul financiar pe care l-a facut pt discount de 23%. Iar discriminarea celor cu euro si lei e o realitate crunta care invita, in masa, la inconstienta de a accepta riscuri care nu pot fi gestionate. "Intinde-te cat ti-e plapuma"! Dar cu "succesurile" de la Bac... e explicabil...
Radulescu
Ati baut gaz ?
Doamne, ce timpuri traiesc. E real acest aarticol ? As vrea sa stiu totusi numele autorului ca sa ii urmaresc scrierile de acum incolo. Cata dreptate. Daca Raiffeisen accepta un discount de 30-35 % , avea pana in acest moment toate creditele convertite. Si nu suferea atatea pierderi de imagine,pierderi care ii va urmari vreo 20 ani de acum incolo. Cate campanii sa faca ei, cate acte de caritate si cate maratoane sa spele rusineaa ingamfarii si a umilintei a mii de familii. Unde mai pui ca acum, pe legea conversiei la curs istoric, multi angajati din banci rasufla usurati. Ei au tacut pana acum si au stat in umbra. Desi au avut reduceri de dobanda la creditele in chf acordate,ei tot chf-ul ddublu au platit.La fel ca si ceilalti. Le-a placut sau nu le-a mai placut la job, au bagat mare ca n-au avut incotro. Trebuiau sa reziste,caci o eventuala demisie/ plecare ar fi atras dobanzile uriase. Asa ca, de marti inainte, liber la demisii fratior :)
MIHAI
credite
FELICITARI PT ANALIZA recomand sa-l citeasca toti bancherii de la cel mai mic pana la isarescu
Laura Dobrescu
Articolul Dvs
Foarte corect spus. O analiza, care pune punctul pe i. Suferinta, batjocora si umilintele pe care le-am indurat, din partea bancii si a executorilor, nu are capat. Am platit in avans, creditul si tot s-au grabit sa ne execute, ptr sume derizorii, comparabil cu valoarea ipotecii. Nimic nu s-a interpus intre noi si lacomia lor. Avem contractele de credit, fara clauze clare care sa explice formule de calcul ale dobanzilor si comisioanelor. Avem grafice de plata care arata complet diferit, de ce s-a promovat in momentul in care s-a vandut produsul bancar. Avem un produs inselator , intr-o moneda pe care nu am vazut-o in viata noastra. Si nu in ultimul rand suntem familii cu 2 sau 3 copii, care au ramas in strada, s-au care au fost tinuti intr-o saracie lucie ca sa isi dea ultimii banuti, sa plateasca o rata care creste permanent!Multumim pentru articol, cu o floare nu se face primavara, dar macar o anunta!
Mot Mihai
Fact
@Catavencu...prea pretentios aliasul pentru nivelul comentariului... Este un fapt...indiferent de tabere si pareri...anume ca acele credite in lei aveau dobanzi exprimate cu 2 cifre...vanzatorii de credite ipotecare le promovau doar persoanelor cu un avans generos... Intr-adevar cinism este cuvantul potrivit pentru bankingul practicat in Romania
Alex
Cinism
" ipocrizia si cinismul sunt mai grave decat populismul." Excelent spus!
laurentiu
EURO?
astept cu interes conversia creditelor in Euro... ar fi o masura cu un impact mult mai mare...
Vali
Adevar!
Excelet articol! Acesta e adevarul! Bancile ne-au recomandat CHF pentru ca la Euro sau RON nu ne incadram. Ne promiteau ca francul este o moneda stabila. Am fost inselati. Vrem bancheri anchetati!
ovidiu
BNR
Bun articol, insa doresc sa fac o precizare. BNR stia de criza, inca din ianuarie-februarie 2008 insa a comunicat asta doar bancilor, nu oamenilor, mai mult putea stopa creditarea inca de atunci insa au facut-o doar in august 2008. Citez din Norma BNR 2/2008 "Băncile trebuie să dispună de planuri alternative aprobate de către structurile de conducere ale băncilor, care să detalieze cât mai concret strategiile privind administrarea riscului de lichiditate în condiţii de criză. "
Sarboiu Dan
Echilibru
In acest domeniu efectele se vad, de regula in timp, dar in cazul conversiei cu siguranta ca asa va fi. Atunci aceasta problema se va suprapune peste cele care vor fi la acel moment (de natura financiara si politica in egala masura). Nu facem altceva decat sa „impingem” mai incolo rezolvarea. Nu sunt pentru masuri radicale/extreme, in aceasta chestiune, asa cum se previzioneaza a fi. O gandire chibzuita si aplicarea unei masuri echilibrate, este solutia, chiar daca ea nu va fi pe placul ,,combatantilor”. Decidenti, mai ganditi.
consumator
Corect
Cel mai bun si realist articol pe tema CHF. FELICITARI.
marius
corect
Solutia pe care eu o vad ca fiid foarte corecta era ca marja bancii sa fie fixa in lei la nivelul initial indiferent de valuta creditului.Acum,cei cu credite in lei sunt muuuult mai avantajati fata de cei cu credite in lei pt ca ei au aceeasi marja a bancii de la inceput pe cand celorlalti marja s-a dublat-calculata in lei.asta desi legea stabileste ca marja bancii nu poate creste pe toata durata creditului .Dar tot legea stabileste ca marja bancii se exprima procentual ceea ce e ,cred eu ,o scapare a legiuitorului facand un mare dezavantaj pt creditatii in valuta si o mare oportunitate de casting imoral pt banci.Si astfel intelegem de ce s-au dat aceste credite in valute aflate la minime istorice,tocmai pt ca se prevedea o crestere a acestora in fata leului,crestere ce duce automat la cresterea ,spun din nou,imorala a profitabilitatii creditelor.Aceasta lege slaba e responsabila de tot deranjul de azi so acesta lege trebuia sa fie corectata cu o noua formulate care as stabileasca ca marja bancii se exprima in lei indiferent de valuta creditului si nu poate creste pe durata rambursarii.Iar celor creditati in valuta sa li se returneze banii luati in plus.Atat si nimic mai mult.Dar se da aceasta lege ce nu rezolva cauza asa ca ne putem astepta sa apara pe viitor credite in alte valute exotice aflate (intamplator nu-i asa ?) la minime istorice...
marius
corect
Solutia pe care eu o vad ca fiid foarte corecta era ca marja bancii sa fie fixa in lei la nivelul initial indiferent de valuta creditului.Acum,cei cu credite in lei sunt muuuult mai avantajati fata de cei cu credite in valuta pt ca cei cu lei au aceeasi marja a bancii de la inceput pe cand celorlalti marja li s-a dublat-calculata in lei.Asta desi legea stabileste ca marja bancii nu poate creste pe toata durata creditului .Dar tot legea stabileste ca marja bancii se exprima procentual ceea ce e ,cred eu ,o scapare a legiuitorului facand un mare dezavantaj pt creditatii in valuta si o mare oportunitate de casting imoral pt banci.Si astfel intelegem de ce s-au dat aceste credite in valute aflate la minime istorice,tocmai pt ca se prevedea o crestere a acestora in fata leului,crestere ce duce automat la cresterea ,spun din nou,imorala a profitabilitatii creditelor.Aceasta lege slaba e responsabila de tot deranjul de azi so acesta lege trebuia sa fie corectata cu o noua formulate care as stabileasca ca marja bancii se exprima in lei indiferent de valuta creditului si nu poate creste pe durata rambursarii.Iar celor creditati in valuta sa li se returneze banii luati in plus.Atat si nimic mai mult.Dar se da aceasta lege ce nu rezolva cauza asa ca ne putem astepta sa apara pe viitor si alte credite in alte valute exotice aflate (intamplator nu-i asa ?) la minime istorice...
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)
Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii
Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?
Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii
Banca iti da umbrela cand e soare si ti-o ia cand ploua este o zicala care nu se mai aplica in Romania, spune Roxana Maria Hidan, OTP Bank
"Banca este un partener pe care dacă știi să îl folosești, îți este de ajutor fix când ai mai mare nevoie!" „Ideal ar fi ca, în secunda în care consumatorul nu mai poate să ramburseze creditul, să vină detalii
Virginia Otel, Garanti BBVA: este in interesul bancii sa gaseasca solutii pentru consumatorii cu probleme
- “O soluție negociată prelungește ciclul de viață al relației dintre consumator și bancă.” - „Nu este în interesul băncii să nu găsească soluții pentru consumatorii cu probleme, nu ne dorim să ajungem la executări detalii
- Kalinov, Raiffeisen Bank: „Recomand dobanzile fixe. Chiar daca rata variabila va scadea, clientii nu pierd, ci castiga siguranta!”
- Dana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)
- Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi
- Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim
- Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei
- Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite
- Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva
- IRCC creste la 1,86%, iar rata la un credit se majoreaza cu 70 de lei
- Credite Noua Casa prin Banca Transilvania
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Concursul de educatie financiara European Money Quiz si-a stabilit castigatorii
- Club online de educatie financiara pentru liceeni
- Creditele acordate de banci, record al ultimilor 12 ani
- Stiai ca daca transferi bani pentru altii, chiar fara sa vrei (involuntar), risti sa faci inchisoare?
- Bancile saluta adoptarea legislatiei privind identificarea persoanelor prin mijloace video
ROBOR
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
- ROBOR 3 luni (date statistice pe perioada 1995-2019, conform BNR)
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, in crestere cu peste 70% dupa primele trei luni ale anului
- Deficitul contului curent a crescut cu 56% in primele doua luni ale anului
- Deficitul contului curent - 815 milioane euro, dupa prima luna a anului
- Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an
- Finantarea verde in Romania reprezinta doar 4% din totalul creditarii, arata o analiza a BNR
Legislatie
- Codul de procedura civila republicat, actualizat
- Protectia datelor personale: intrebari si raspunsuri frecvente publicate de ANSPDCP
- Cat este salariul minim net in 2022: 1.524 de lei
- OUG 50/2010 actualizata privind contractele de credit pentru consumatori
- OUG 52 din 2016 actualizata privind contractele de credit imobiliare si modificarea OUG 50/2010
Analize economice
- Deficitul contului curent in crestere cu 84%. Datoria externa, redusa fata de finalul anului trecut
- Deficit comercial record in aprilie 2022, in crestere anuala cu 63%
- Vanzarile cu amanuntul, +5% in prima treime a anului, dar se profileaza un trend descendent
- Romania, cea mai slaba performanta la nivel regional in comert exterior pe T1 2022
- Datoria publica, trecuta de 50% din PIB doar pe date operative
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Reclamatii Credit Europe Bank - solutionarea alternativa a litigiilor
- Cei care amana ratele la credite vor plati ulterior dobanda la dobanda, adica mai mult
- Cardurile BCR sunt din material reciclat
- Unicredit: schimburile valutare la bancomate nu pot fi procesate
- Cum fac o reclamatie la BCR?
Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
- Care sunt bancile si IFN-urile care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit?
Ministerul Finantelor
- Cum gasesc contul IBAN al ANAF in care platesc Declaratia Unica?
- Declaratia unica se depune pana la 25 mai, inclusiv
- Datoria publica, trecuta de 50% din PIB pe date operative: care sunt consecintele
- Noi programe de finantare: IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation
- Programul Noua casa 2022: care sunt conditiile de creditare
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- Inflatia a urcat la 14,5% in mai 2022, in pofida celui mai mic avans al preturilor din ultimele trei luni
- Care este valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022?
- PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!
- Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online
- Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Statistici
- INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
- Dobanda pe termen lung a obligatiunilor romanesti a crescut la 5,60% in februarie 2022
Noutati BCE
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
- BCE recomanda bancilor sa nu plateasca dividende
- Modul de functionare a relaxarii cantitative (quantitative easing – QE)
- Dobanda la euro nu va creste pana in iunie 2020
- BCE trebuie sa fie consultata inainte de adoptarea de legi care afecteaza bancile nationale
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
CSALB
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
- CSALB recomanda bancilor sa nu mai claseze cererile incomplet documentate pentru solutionarea amiabila a litigiilor
- CSALB: bancile s-au impacat in acest an cu 445 de clienti nemultumiti, care au primit concesii in valoare de 1,2 milioane euro
- In ce conditii te poate ajuta banca, atunci cand ai o problema cu creditul - sfaturi de la CSALB
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
First Bank
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Noutati Comisia Europeana
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
Institutul National de Statistica
- Productia industriala din aprilie 2022, sub nivelul din urma cu sase ani
- Inflatia industriala a scazut, dar transmiterea in preturile la consumator continua
- Puterea de cumparare a salariului mediu - pe plus in T1 2022, in pofida inflatiei
- Deficitul comercial, majorat cu 34% in T1 2022, dupa ce importurile lunare au trecut pragul de 10 miliarde euro
- ”Inflatia industriala”, majorata la peste 51%, dupa un avans de sapte procente in martie 2022
Informatii utile asigurari
- Asigurari de viata: crestere de 18% in 2021
- Dosarele de dauna City Insurance se pot depune la FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor)
- Transilvania Broker de Asigurare ofera comsionul digital
- Doar 1,8 milioane de locuinte dintre cele peste 9 milioane sunt asigurate
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
ING Bank
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
- ING Bank anunta rezultatele financiare la 9 luni 2021: creditarea si profitul cresc substantial
- Cum se face o reclamatie la ING Bank?
Ultimele Comentarii
-
inchidere cont ING din Home Bank
Se poate inchide astfel contul ING din Home Bank: accesează meniul ultimului cont curent, ... detalii
-
Cum pot sa închis contul ING in euro direct din homebank?
... detalii
-
credit ipotecar
ma intereseaza un credit pe firma cu achizitie ... detalii
-
.
Instituțiile bancare sint cei mai mari hoti prostesc clientii sa isi faca credite după care ... detalii
-
jktlbl
baaaa, platiti baa oameni capabili sa remedieze problema you brd, nu ma refer la personal ci la ... detalii