BANCI | Opinie

Deputatul Zamfir vrea sa faca din legea coversiei creditelor in CHF o noua afacere pentru prietenul Piperea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-07 15:43

Deputatul PNL, Daniel Zamfir, propune un amendament la legea conversiei creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, din data acordarii creditelor, de care sa poata profita si prietenul sau, avocatul Gheorghe Piperea, caruia ii datoreaza celebritatea in urma adoptarii legii privind darea in plata, redactata de “haiducul” bancilor.

De fapt, Zamfir spune ca amendamentul a fost redactat chiar de Piperea, cum s-a intamplat si cu legea darii in plata.

Propunerea de amendament la legea initiata de deputata PSD Ana Birchall inca de acum doi ani, dar care a fost amanata in urma lobby-ului bancherilor, BNR si FMI, prevede efectuarea conversiei printr-un act aditional la contractul de credit, iar daca bancile refuza incheierea respectivului act aditional, atunci trebuie date in judecata, ceea ce inseamna angajarea unui avocat, cum se intampla si in cazul legii privind darea in plata a caselor ipotecate.

“Conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit sau, in lipsa, prin hotarare judecatoreasca, la cursul de schimb din data incheierii contractului”, se arata in amendamentul publicat de Zamfir pe pagina sa Facebook.

Evident ca nicio banca nu va fi de acord cu un act aditional privind conversia la cursul istoric, astfel ca cei peste 50.000 de romani cu credite in CHF ar putea deveni clientii avocatilor.

Iata amendamentul publicat de Zamfir:

Art 491 se reformulează și va avea următorul cuprins:

“Art 491- (1) Creditorii sunt obligați să efectueze, la cererea consumatorilor, conversia in lei sau în altă monedă în care consumatorii își obțin majoritatea veniturilor, daca moneda de plată este o moneda exotica, de tipul francului elvetian. Conversia se realizează prin act adițional la contractul de credit sau, în lipsă, prin hotărâre judecătorească, la cursul de schimb din data încheierii contractului. Clauzele inițiale relative la costuri rămân neschimbate, cu condiția ca acestea să fie mai favorabile consumatorului. In caz contrar costurile creditului vor fi ajustate proporțional cu cele practicate in mod curent de creditor la momentul conversiei.

(2)- In cazul în care contractul de credit este, scriptic sau faptic, plătibil în lei, dar costurile sunt exprimate intr-o moneda exotica, de tipul francului elvetian, în baza unei clauze ori a unui mecanism contractual de indexare sau de consolidare a plăților în moneda străină, dispozițiile alineatului precedent relative la pragul maxim de variație a cursului si la costurile creditului se aplica in mod corespunzător

(3)- Pentru eventuale pretenții ale consumatorilor constând în plăți nedatorate generate de clauzele de schimb valutar sau altele asemenea, se pot formula cereri de restituire sau, după caz, despăgubiri, cu condiția ca acele clauze să fie calificate abuzive, in condițiile Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive in contractele consumatorilor cu profesioniștii sau, după caz, practici comerciale înșelătoare, așa cum sunt acestea definite de Legea nr.363/2007 privind practicile comerciale incorecte, sau produse defectuoase, așa cum sunt acestea definite de Codul consumului.

(4) Dispozitiile alineatelor anterioare se aplică și în cazul în care contractele de credit au fost externalizate de către instituția de credit sau de către instituția financiară non-bancară.”

Art II se modifică și va avea următorul cuprins:

‘Art II- (1) Prevederile art 491 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50 /2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările ulterioare, astfel cum a fost completată prin prezenta lege, se aplică și contractelor de credit aflate în curs de derulare, creditorii având obligația ca, la solicitarea consumatorilor, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să asigure conformitatea contractului cu respectivele prevederi."

Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor urmeaza sa discute luni propunerile deputatilor cu privire la legea conversiei creditelor in valuta, dupa ce marti au decis de principiu efectuarea converiei la cursul istoric. (vezi aici detalii)

Taguri: lege darea in plata  comision retragere bani bancomat (ATM)  First Bank  curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  reclama inselatoare  BT Pay  darea in plata  clauze abuzive  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieCererea de credite ramane constanta, in ciuda dobanzilor mari

Cererea de credite ramane constanta, desi dobanzile s-au dublat in ultima perioada. Astfel, conform unui sondaj printre banci realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), acestea anticipeaza ca cererea de credite va ramane constanta in urmatoarea detalii

Bancile au inasprit coditiile de creditare

În Trimestrul patru (T4) 2022, instituțiile de credit din România au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare și pentru creditele de consum acordate populației, pe fondul deciziilor de politică monetară și politică macroprudențială, situației actuale sau așteptate a capitalului băncii și a incertitudinilor provenite din evoluțiile economice, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in care se mai arata: În cazul creditelor ipotecare acordate populației, băncile au indicat, însă, o ușoară relaxare a standardelor de creditare, contrar așteptărilor anterioare. Pentru T1 2023, peste 95 la sută din băncile detalii

Cum ar putea arata o intalnire cu un angajat BRD

Cum ar putea arata o intalnire cu un angajat BRD intr-o unitate a bancii, conform pozei de pe site-ul BRD, detalii

In anii 70, in centrul Bucurestiului domina brandul bancii americane Manufacturers Hanover Trust

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR - Discurs cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială Distinsă audiență, În decembrie 1972, România a aderat la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Fondul Monetar Internațional (FMI). La momentul aderării, România a fost prima - și a rămas până în 1989 - singura țară membră a Pactului de la Varșovia și a CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc) care a intrat în circuitul instituțiilor financiare internaționale. Pentru a marca această aniversare, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint. detalii

  

Ultimele Comentarii