BANCI | Ultima Ora

Scandalul creditelor in CHF, in direct din Parlament; BNR s-a resemnat cu conversia la cursul istoric si a cerut doar plafonarea sumelor, ca la darea in plata; parlamentarii au convenit de principiu conversia CHF la cursul istoric, votul final se va da saptamana viitoare (update)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-04 16:50

Deputatul PNL, Andreea Paul, a prezentat, cu putine momente in urma, in cadrul comisiei juridice din Camera Deputatilor, trei variante de conversie a creditelor in valuta sau doar a celor in franci elvetieni (CHF):

1. Conversia creditelor in CHF la cursul istoric, din momentul acordarii acestora, aplicat la soldul din prezent;

2. Conversia creditelor in toate valutele, la cursul istoric plus 20%;

3. Propunerea Ministerului Finantelor, venita in urma cu 1,5 ani, de conversie cu garantii si discount la soldul ceditului, un mecanism mai complicat;

Paul a precizat ca PNL a luat decizia de sustinere a primei variante, privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric, care ar urma sa produca bancilor pierderi de 1,8 miliarde lei.

Impactul conversiei tuturor creditelor in valuta la un curs istoric plus 20% ar fi de 2,4 miliarde lei, a adaugat ea.

Deputata PNL a justificat decizia ca o masura de pedepsire a unor banci, nu intregul sistem bancar, care ca ar fi dus o politica de creditare iresponsabila, intr-o valuta exotica, ceea ce reprezinta o practica inselatoare, calificata astfel atat de institutiile europene cat si de cele din Romania.

BNR propune plafonarea creditelor ce vor fi convertite

Eugen Radulescu, seful directiei de stabilitate financiara din BNR, nu s-a opus celor trei propuneri de conversie si a propus doar plafonarea la o anumita suma a creditelor ce vor fi convertite, dupa modelul legii privind darea in plata, unde plafonul este de 250.000 de euro.

Eugen Radulescu:

"In forma actuala a amendamentelor nu este prevazut nicun prag. Noi am facut calcule si am vazut ca avem 300 de credite mai mari de 250.000 de euro echivalent, adica de peste 400.000 CHF la momentul acordarii.

Neavand prag, ca la legea darii in plata, riscam sa-i ajutam pe cei care nu ar trebui, pentru ca nu sunt intr-o situatie financiara disperata, din moment ce au luat credite de milioane de euro.

De asemenea, avem cazuri ca la darea in plata, adica un singur debitor cu mai multe credite. Exista un caz cu 8 credite ipotecare date in plata, deci cu obiective comerciale, asadar am considera util limitarea aplicari la un singur credit."

S-a decis: conversia CHF la cursul istoric

Ciprian Nica, deputat PSD, vicepresedintele comisiei juridice, i-a intrebat pe parlamentari daca toti sunt de acord cu conversia creditelor in CHF la cursul istoric, iar raspunsul a fost afirmativ.

“Asadar am stabilit conversia francului elvetian in lei la cursul istoric, ca principiu, pentru ca acum nu avem cvorum pentru vot, dar luni vom da votul final pe amendamente”.

“Rog ca si bancile sa vina cu amendamente pana vineri, cum vad ele cursul istoric, din punct de vedere politic”.

“Am discutat doar de CHF, pentru ca daca discutam de euro, am deschide o cutie a Pandorei”, a mai spus Nica, la intrebarea unui client al bancilor daca se va face conversia si pentru creditele in euro.

Nica a mai spus ca trebuie luata in considerare si propunerea BNR de plafonare a valorii creditelor ce urmeaza a fi convertite.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a mai dat o lovitura

Deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii privind darea in plata, a fost cel care a depus, in aceasta vara, amendamentul privind conversia creditelor in franci la cursul istoric, la o lege initiata de deputata PSD Ana Birchall inca din 2014, dar care s-a tergiversat, in urma interventiilor BNR si FMI.

Succesul legii privind darea in plata, trecuta fulgerator prin Parlament in primavara acestui an, i-a dat lui Zamfir elanul necesar pentru a promova rapid si legea privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric, pe care colegii sai parlamentari au negociat-o mai bine de doi ani cu bancile si BNR, pentru a gasi o solutie de mijloc, echilibrata, nu una populista si radicala.

Solutia populista de conversie la cursul istoric, la fel ca darea in plata, a castigat insa rapid adeziunea restului parlamentarilor, care se pregatesc de alegerile de la finalul anului.

Zamfir (fara avocatul Piperea alaturi, cum ne-am obisnuit), a reusit sa articuleze cateva argumente pentru conversia la cursul istoric:

"Este o masura reparatorie pentru clientii bancilor, pentru ca Parlamentul Europan a adoptat o rezolutie in octombrie 2015 in care se spune ca bancile au vandut produse inselatoare, deci solutia este sa intervenim urgent si nu putem decat la curs istoric.

Este si o masura sanctionatorie, pentru ca unele banci au dat credite in CHF incalcand norme de creditare.

Deci este corect si moral pentru a indrepta lucrurile, iar cursul istoric se pare ca are consens politic, e de acord cu el inclusiv doamna Birchall, deci haideti sa rezolvam intr-o jumatate de ora", i-a indemnat Zamfir pe colegii lui.

(stire in curs de actualizare)

Taguri: curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  reclama inselatoare  BT Pay  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca elvetiana Credit Suisse, cu o vechime de 167 de ani, a devenit brusc istorie

Credit Suisse, banca mondiala de importanta sistemica, a 17-a ca marime din Europa, cu o istorie de 167 de ani, a fost preluata UBS, cea mai mare institutie de credit din Elvetia, pentru evitarea unei crize bancare in Europa. Credit Suisse si-a pierdut detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. și constatarea stării de insolvență a detalii

Euroins, a treia mare firma de asigurari din Romania, inchisa de ASF, dupa investigatia ziarului Libertatea

Euroins, detinuta de grupul bulgar Eurohold, a treia mare firma de asigurari din Romania si cea mai importanta pe piata asigurarilor auto RCA, a fost declarata insolventa si i-a fost retrasa autorizatia de functionare de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dupa o detalii

Frica de o noua criza bancara globala se raspandeste in Europa: Credit Suisse se imprumuta de urgenta la banca centrala

Marea banca elvetiana Credit Suisse a accesat un imprumut de urgenta in valoare de 50 de miliarde de franci elvetieni de la banca cetnrala a Elvetiei, in incercarea de a castiga increderea investitorilor, dupa ce actiunile sale la bursa s-au prabusind, starnind temeri privind o noua detalii