BANCI | Revista presei

BNR: Impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei; doua banci nu-si vor mai putea continua activitatea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-04 11:57

Impactul conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei, a declarat luni Eugen Rădulescu, șeful Direcției de stabilitate financiară din cadrul BNR, citat de Agerpres.

"În cazul în care s-ar realiza această conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui să le suporte băncile din diferența de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune într-o scădere medie de 1,8 puncte a solvabilității sistemului bancar, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcționării, iar alte patru bănci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudențial recomandat în momentul de față", a precizat Eugen Rădulescu, la o dezbatere organizată, la Parlament, de un grup de lucru al deputaților pe tema proiectului de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului 50/ 2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Rădulescu a spus că BNR susține soluția negocierilor directe între părți, între bănci și clienți.

"Problema creditelor în franci elvețieni ne-a preocupat de o bună bucată de vreme, iar BNR a fost întotdeauna de acord cu adoptarea unei soluții echilibrate care să rezolve problemele. Numărul creditelor în franci elvețieni în acest moment a scăzut semnificativ: față de peste 70.000 de credite în urmă cu doi ani, la circa 50.000 în prezent. Semnalez în același timp că o soluție pe care am privilegiat-o a fost aceea a negocierilor directe între părți, între bănci și clienți", a adăugat el.

Rădulescu a arătat că au existat, în perioada 16 ianuarie 2015 — 23 septembrie 2016, un număr de 57.792 de solicitări privind fie conversia creditelor, fie restructurarea acestora, iar până în prezent au fost soluționate 33.826 de credite prin negociere între părți.

"Deci numai diferența de sub 24.000 de credite dintre cele pentru care s-a solicitat conversia sau restructurarea este încă în curs de negociere", a adăugat Rădulescu.

Florin Dănescu, reprezentantul Asociației Române a Băncilor, a precizat că susține, în continuare, "implementarea de soluții individualizate, negociate direct între instituțiile de credit și debitori, bazate pe principiile pieței libere și pe sprijinul statului pe grupuri vulnerabile de cetățeni". El a arătat că soluția abordării individuale a dat rezultate, ducând la rezolvarea a 59% din solicitările clienților.

"Această cifră ar fi fost considerabil mai mare dacă nu s-ar fi creat așteptări uneori peste putință la nivelul cetățenilor", a adăugat Dănescu.

Reprezentantul Consiliului Patronatelor din România, Bogdan Preda, a subliniat că se raliază poziției ARB.

"În ultimele zile am auzit discuții privind creditele în franci elvețieni și se pleacă de la premisa falsă cum că băncile au profitat de nivelul scăzut al educației financiare a clienților și le-au dat aceste credite financiare, păcălindu-i. Sunt sute de debitori, angajați ai băncilor, inclusiv economiști șefi ai băncilor, care au luat credite în franci elvețieni. Nu cred că puteau fi lesne păcăliți", a adăugat Preda.

Alin Iacob, reprezentantul Asociației utilizatorilor români de servicii financiare, a precizat, în schimb, că susține conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric.

"Riscul aferent este pasat asupra consumatorului, asupra clienților băncilor. Riscul a aparținut doar consumatorilor. Am încercat să participăm la negocieri cu 7 bănci, dar niciuna nu a făcut nici jumătate de pas spre această poziție a noastră. Oamenii erau disperați să accepte și soluții de compromis. Acum pozițiile lor s-au radicalizat. Oamenii spun că au fost înșelați și nu mai sunt dispuși să mai plătească. Susțin conversia la cursul istoric", a subliniat acesta.

Adriana Necula, membră în grupul clienților cu credite în franci elvețieni, a susținut că aceste credite "s-au vândut utilizându-se o inginerie financiară, un joc de valute ale băncilor" și trebuie rezolvată situația cât mai repede.

Avocatul Gheorghe Piperea a evidențiat, la rândul său, necesitatea conversiei creditelor la cursul de la data încheierii contractului.

"Noi suntem pentru amendamentul care reglementează conversia la cursul la data încheierii contractului a creditelor în valută", a arătat Piperea.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a afirmat că nu este unul dintre inițiatorii legii, dar a depus un amendament potrivit căruia conversia creditelor în franci elvețieni să aibă loc la cursul istoric.

"Nu sunt unul dintre inițiatorii legii conversiei. Mie mi s-a cerut de către asociațiile consumatorului să susțin conversia la cursul istoric, (...) spunând că încercările de mediere au eșuat. Amendamentul meu este din luna iunie. Această discuție putea avea loc de atunci", a precizat Zamfir.

La rândul său, Ana Birchall, deputat PSD, a spus că trebuie să se vorbească mai întâi despre soluții pentru credite în franci elvețieni și a menționat că susține poziția consumatorilor privind conversia creditelor la cursul istoric.

"Eu, ca inițiator al acestei legi, nu am susținut și nu susțin decât varianta care îi ajută pe acești oameni: dacă ei doresc curs istoric, este cursul istoric pe care eu îl voi vota", a adăugat Birchall.

Grupul de lucru, coordonat de deputatul PNL Andreea Paul, urmează să propună o soluție în privința proiectului de lege.

Comisiile de buget, finanțe și juridică au programată marți, la ora 15,00, o ședință care are pe ordinea de zi acest proiect.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  curs BNR  franci elvetieni  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  conversie credite CHF  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista preseiCaz incredibil la BRD: angajatii s-au autodenuntat pentru ca dadeau mita functionarilor statului de la CNAS

Mai intai a aparut informatia in Ziarul Financiar ca sefa resurselor umane din BRD, Adela Jansen, pleaca din banca, fara nicio explicatie. Motivul a fost devoalat ulterior de Profit.ro, care a dezvaluit un caz incredibil care s-a petrecut la BRD: Adela Jansen si subalternii sai de la detalii

Leumi Bank a fost cumparata de First Bank

Banca israeliana Leumi Bank a fost cumparata de First Bank, fosta Piraeus Bank, detinuta de fondul de investitii JC Flowers. Bank Leumi este o banca mica, cu active de 1,1 miliarde lei si o cota de piata de 0,2% din totalul activelor sistemului bancar, fiind pe locul 27 in topul celor detalii

Ministrul Finantelor spune ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind taxa pe active: aceasta va fi modificata si nu va mai fi legata de ROBOR

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a anuntat ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind modificarea taxei pe active, iar modificarea OUG 114 va fi finalizata pana la finalul lunii martie, dupa ce va fi notificata si Banca Centrala Europeana. "Noi, la Finanţe, săptămâna detalii

Doi angati ai BRD au furat din banca 2 milioane de lei

Doi angajati ai BRD din Iasi au fost prinsi dupa ce au furat din banca doua milioane de lei, prin schimbarea etichetelor de pe sacii de bani cu care se alimentau ATM-urile si falsificarea datelor din sistemul informatic al bancii.  "Nu putem oferi informatii detaliate, pentru ca detalii

Ultimele Comentarii