BANCI | Stirea Zilei

Florin Georgescu: Criza avantajeaza Casele de Ajutor Reciproc (CAR)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-19 16:18

Rolul caselor de ajutor reciproc (CAR) creşte ţn condiţiile turbulenţelor financiare internaţionale, odată cu sporirea importanţei economisirii interne şi accesul mai dificil la finanţarea bancară, a spus miercuri prim viceguvernatorul Băncii Naţionale a RomÔniei (BNR), Florin Georgescu.

"╬n condiţiile turbulenţelor financiare internaţionale, creşte rolul caselor de ajutor reciproc, mai ales pentru populaţia care nu are acces la finanţarea bancară. ╬n acest context, ne orientăm către economisirea internă, pentru că nu ne mai putem baza la fel de mult pe resursele atrase din străinătate", a declarat Georgescu.

Potrivit oficialului BNR, activele instituţiilor financiare nebancare (IFN) incluse de BNR ţn registrul de evidenţă se ridică la cÔteva sute de milioane de euro, "probabil jumătate de miliard de euro".

Georgescu a adăugat că banca centrală a preferat forma actuală de reglermentare a caselor de ajutor reciproc, fără măsuri prudenţiale, fiind suficientă notificarea BNR la ţnfiinţarea acestora.

IFN-urile aveau ţn total circa 10% din activele sistemului bancar din RomÔnia la finalul anului trecut.

"Modul de organizare a caselor de ajutor reciproc este adaptat la realităţile din RomÔnia, dar ţn conformitate cu standardele Uniunii Europene. ╬n prezent, avem aproximativ 3.000 de entităţi de acest fel", a mai spus Georgescu.

Cele 48 de IFN-uri cuprinse ţn registrul special ţnsumează 92% din activele deţinute de IFN-uri. Pe de altă parte, ţn registrul general sunt cuprinse 122 de IFN-uri cu o cifră de afaceri mai mică şi care deţin 8% din active. ╬n registrul de evidenţă sunt ţnscrise casele de ajutor reciproc, care nu au nevoie de aplicarea unor cerinţe de prudenţialitate speciale.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii