BANCI | Ultima Ora

Deputata PSD, Ana Birchall, a cedat presiunilor populiste: sustine conversia creditelor in franci la cursul istoric

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-12 09:37

Ana Birchall

Deputata PSD, Ana Birchall, initiatoarea proiectului de lege privind conversia in lei a creditelor in valuta, a cedat presiunilor unui grup al reprezentantilor clientilor cu credite in CHF, Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, condusa de Alin Iacob, precum si initiatorului legii privind darea in plata, deputatul PNL, Daniel Zamfir, in vederea conversiei creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric.

Pana acum, deputata PSD a sustinut conversia creditelor in CHF la un curs mediu intre cel la care au fost acordate si cel din prezent, ceea ce reprezenta o solutie de compromis intre solicitarea clientilor bancilor, de conversie la cursul istoric, si pozitia rigida a bancilor, de a permite conversia doar la cursul zilei.

Schimbarea pozitiei deputatei PSD se produce in contextul in care in 11 decembrie sunt programate alegerile parlamentare.

“Am transmis Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor soluţiile posibile desprinse din discuțiile pe care le-am purtat în toată această perioadă în special cu reprezentanţii şi membrii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF şi am precizat că voi susține și voi vota varianta susţinută de membrii grupului, astfel încât împrumutaţii în franci elveţieni să scape de robia în care au fost aruncaţi fără voia sau vina lor”, se arata intr-un mesaj cu tenta populista postat pe site-ul Anei Birchall.

Cele patru solutii prezentate de Birchall sunt urmatoarele:

1. Conversia la curs istoric – varianta sustinuta de marea majoritate a membrilor Grupului Clientilor cu Credite in CHF

2. Conversia la un curs mediu, determinat ca medie aritmetica a cursurilor medii lunare din luna acordarii creditului pana la data conversiei.

3. Conversia la cursul zilei cu un discount de minim 30-35%, preferabil 40-45%, cu identificarea unei solutii referitoare la dobanda in lei.

4. Conversia la curs istoric plus o marja de minim 20%, cu dobanda practicata la imprumuturile in moneda nationala in ziua conversiei.

Conversia creditelor in CHF la cursul istoric a fost promisa si de catre presedintele Poloniei, inainte de alegeri, insa legea cu pricina a fost ulterior modificata, dupa ce autoritatea poloneza de supraveghere a bancilor a avertizat ca bancile vor fi puternic afectate.

Astfel, conversia creditelor urmeaza a fi facuta optional, nu obligatoriu, bancile fiind insa nevoite sa ramburseze clientilor marja de curs valutar (vezi aici detalii)

Camera Deputatilor urmeaza sa dezbata si Ordonanta de Urgenta pivind transpunerea Directivei 17/2015 privind creditele ipotecare, care ar putea fi adoptata de Guvern in aceasta saptamana.

Legea privind transpunerea Directivei 17 ar fi trebuit adoptata pana cel tarziu 21 martie 2016, conform normelor europene, insa Autoritatea de Protectie a Consumatorilor (ANPC), responsabila de implementarea legii, a invocat schimbarile din Guvern pentru intarzierea adoptarii legii.

Directiva 17 prevede ca aceasta nu se poate aplica retroactiv, ci doar creditelor acordate de banci dupa adoptarea legii.

De asemenea, conversia creditelor in valuta se poate face, conform prevederilor Directivei 17, doar la cursul din data conversiei.

Volumele de credite in franci elvetieni (CHF) convertite in lei de catre bancile romanesti s-au injumatatit in ultimele doua luni, comparativ cu primele luni ale anului, soldul total al imprumuturilor in moneda elvetiana ajungand la 6 miliarde lei (1,4 miliarde franci) la finalul lunii mai 2016, conform statisticilor BNR. (vezi aici detalii)

 

Taguri: curs BNR  Easy Credit  BT Pay  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraEximbank isi schimba numele in Exim Banca Romaneasca

Banca de Export Import a Romaniei – EximBank SA va deveni Exim Banca Romaneasca din 10 mai 2023, modificarea denumirii bancii si schimbarea emblemei bancii fiind aprobate astazi de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor EximBank, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

ING Bank devine a 10-a banca prin care se pot face plati instant

Începând de astăzi, 20 martie 2023, ING Bank România își îmbogățește portofoliul de servicii de plată inovatoare cu serviciul Plăți Instant, dezvoltat de TRANSFOND, care asigură transferul banilor din contul bancar al plătitorului ȋn cel al detalii

Banca elvetiana Credit Suisse, cu o vechime de 167 de ani, a devenit brusc istorie

Credit Suisse, banca mondiala de importanta sistemica, a 17-a ca marime din Europa, cu o istorie de 167 de ani, a fost preluata UBS, cea mai mare institutie de credit din Elvetia, pentru evitarea unei crize bancare in Europa. Credit Suisse si-a pierdut detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. și constatarea stării de insolvență a detalii

  

Ultimele Comentarii