BANCI | Stirea Zilei

ROBOR la 3 luni, indicele de referinta pentru creditele in lei, a revenit la nivelul dinainte de Brexit, dar bancile au inceput deja sa majoreze dobanzile la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-08 22:35

ROBOR la 3 luni, dobanda interbancara de referinta pentru majoritatea creditelor in lei acordate de banci populatiei si firmelor, a revenit la cel mai mic nivel inregistrat pana acum, de 0,73%, inainte de votul pentru Brexit de la finalul lunii iunie.

Si asta in ciuda faptului ca excesul de lichiditati al bancilor romanesti, mentinut in depozite la BNR, a scazut in august la cel mai mic nivel din acest an, respectiv o medie zilnica de 4,3 miliarde lei, la jumatate fata de nivelul din iulie, cand era de 9,6 miliarde lei, si cu aproape trei ori mai mic fata de iunie, cand era de 11,7 miliarde lei.

Ceea ce poate reprezenta un indiciu ca nivelul dobanzilor interbancare ar putea sa mai creasca in urmatoarea perioada, daca volumul de lichiditati la dispozitia bancilor va continua sa scada.

Indicatorul ROBOR la 3 luni a crescut sensibil, dar nu mult, la finalul lunii iunie, dupa votul in favoarea iesirii Angliei din Uniunea Europeana (Brexit): de la 0,75%, la cat se stabilizase in luna mai, a urcat la 0,85%.

Dobanda de referinta pentru creditele in lei a coborat apoi la 0,80%, nivel la care a ramas in iulie, dupa care a coborat din nou, in august, spre 0,75%, pentru ca zilele trecute sa coboare sub acest prag, pana la 0,73% ieri si 0,74% astazi.

Nivelul de 0,73% a mai fost atins in 13 iunie si in 26 mai 2016.

Este putin probabil ca ROBOR la 3 luni sa coboare mai jos de acest nivel, in contextul in care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat de inteles ca BNR urmeaza sa inceapa un nou ciclu de intarire a politicii monetare, odata cu cresterea inflatiei, dupa disparitia efectelor reducerii TVA.

In acelasi timp, dobanzile la creditele acordate de banci au inceput inca din prima parte a acestui an o tendinta de crestere, in ciuda reducerii indicelui ROBOR la 3 luni, precum si a scaderii continue a dobanzilor la depozite.

Astfel, dobanda medie la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in primul semestru din acest an cu aproape o jumatate de punct, la 5,79% in iunie 2016, de la 5,35% in decembrie 2015, cand s-a inregistrat cea mai mica dobanda de pana acum, conform statisticilor BNR. (Vezi aici detalii)

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  statistici BNR  dobanda de politica monetara  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii